Nästa artikel
Viltstängsel behöver rustas upp
NYHETER

Viltstängsel behöver rustas upp

Publicerad 15 mars 2017
Trafikverket är bekymrad över läget med landets viltstängsel och menar att det behövs en investering på sex miljarder för att rusta upp dessa.

Det är SR P4 Värmland som uppmärksammat läget och pratat med en bekymrad Anders Sjölund, nationell samordnare för landskap på Trafikverket efter det att de har lämnat in ett underlag till regeringen med en plan över hur stängslen ska åtgärderna så att olyckorna minskar. Trafikverket beräknar kostnaden för åtgärdsplanen till sex miljarder under en tioårsperiod. Viltolyckorna beräknas kosta fem miljarder årligen.

Prognoser som gjorts visar att viltolyckorna skulle fördubblas från förra årets 58 000 till år 2040 om inget görs.

 – Ja, definitivt, vi har haft en ständig ökning av viltolyckorna och det behöver vi bryta. Det är ingen önskvärd situation att vi har så många viltolyckor, säger Anders Sjölund till SR.

500 mil väg har idag viltstängsel men en stor del är i behov av renovering, något som vare sig prioriterats eller det funnits någon underhållsplan för. Viltolyckorna inträffar på en begränsad del av vägarna, 7-8 procent, och där behövs dessutom passager för djuren.
Ytterligare åtgärder är elektroniska skyltar som aktiveras när vilt rör sig vid vägen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.