Bild
Nästa artikel
Vindrutekameror ger bevismaterial

Vindrutekameror ger bevismaterial

NYHETER

Debatten om bilkamerans vara eller icke vara fortsätter. Lagen säger att fastmonterade kameror är olagliga, medan försäkringsbolagen godkänner filmat material som bevisning.

Enligt lagen krävs det tillstånd för att montera kameror på allmänna platser och där personer kan identifieras. Däremot är det lagligt att filma med mobila enheter som till exempel en smartphone. Blaupunkts DVR-kamera kan lätt monteras och plockas ned mellan körningarna och får därför anses ligga i en gråzon.  Kameran startar automatiskt när bilen startas och filmar 120° i HD-kvalitet.

Trots lagen har försäkringsbolagen Trygg Hansa och IF bägge använt filmer från bilkameror som bevismaterial. Tack vare filmmaterialet framgick det tydligt vem som var vållande vid bilolyckor.

Blaupunkts DVR-kamera tar faktiskt, jämfört med smartphones, mer hänsyn till den personliga integriteten eftersom den raderar det äldsta materialet för att göra plats för det nya. Föraren riskerar dock inte att av misstag radera viktigt material eftersom en g-sensor registrerar sammanstötningar och särskilt sparar filmmaterialet som föregår och följer en olycka.

För mer fakta om kameran, se bildtexter.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.