Nästa artikel
Volkswagen Group Sveriges dieselbilar godkänns för HVO100
NYHETER

Volkswagen Group Sveriges dieselbilar godkänns för HVO100

Publicerad 19 maj 2021 (uppdaterad 24 maj 2021)
Med start senare i år så kommer Volkswagen-koncernens fyrcylindriga Euro6-dieselbilar att godkännas för det förnybara bränslet HVO100. Det betyder att nästa årsmodell av California och Grand California kan köras med detta bränsle utan att garantin försvinner.

Godkännandet gäller i princip samtliga fyrcylindriga dieselmodeller av modellår 2022, vilket betyder att de börjar produceras kring halvårsskiftet detta år. De märken som omfattas är Volkswagen Personbilar, Volkswagen Transportbilar, Audi, SKODA, SEAT och CUPRA. För närvarande gäller inte någon retroaktivitet utan godkännandet avser nyproducerade bilar. Information om vad som gäller kring sexcylindriga motorer förväntas komma senare i år.

– Det känns bra att vi nu kan ge detta godkännande till våra dieselmodeller. Elektrifiering är vår koncerns huvudfokus men på vägen dit behöver vi minska utsläppen även i befintlig teknik. Där kan körning på HVO100 hjälpa till med att reducera utsläppen av koldioxid med över 80 procent, säger Claes Jerveland, VD Volkswagen Group Sverige AB.

HVO100 framställs av både vegetabiliska oljor och animaliska fetter och räknas därmed som ett förnybart bränsle. Vid slutet av 2020 fanns det 225 tankställen som erbjöd möjlighet att tanka HVO100 i Sverige.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.