Bild
Nästa artikel
VW California XXL, ny sexmeters husbil på Crafter

VW California XXL, ny sexmeters husbil på Crafter

NYHETER

Volkswagens små campingbilar har funnits länge, men nu släpps info om en större husbil på VW Crafter med dusch och toalett. Konceptbilen är sex meter lång och premiärvisas på Düsseldorfmässan. Kolla in de första bilderna!

För första gången visar VW upp en husbil i "plåtisklassen", baserad på transportbilen Crafter. Om VW California XXL kommer i produktion visar det att VW på allvar verkar ha för avsikt att ge sig in i husbilsvärlden. Vi vet ännu inte vad den  Hannoverbyggda plåtisen får för totalvikt, men möjligen 3,3 eller 3,5 ton. Premiärvisningen sker som sagt på Caravan Salon i Düsseldorf.

Än så länge finns bara fragmentariska fakta att tillgå om California XXL men enligt det kortfattade pressmeddelandet nämner förvisso VW den tidigare California men det ser inte ut som de har särskilt mycket gemensamt. Exempelvis erbjuder California XXL ståhöjd i hela bilen och takets konstruktion sägs ge lika god aerodynamik som den lägre Crafter. Takhöjden medger även montering av taksäng, kanske något som kan komma i senare versioner, vilket skulle göra California XXL möjlig för fyra bäddplatser.

Den planlösning som VW presenterat följer i stort sett det gängse mönstret för plåtisar. Köket med en tvålågig spis finns innanför skjutdörren och de två meter långa sängarna längst bak. Köksgången går dock in i sängen men utrymmet kan täckas för att få en bred säng nattetid, samtidigt som det medger bättre rörelsefrihet när detta utrymme lämnas öppet under dagtid. Det mittplacerade hygienutrymmet, mittemot köket, har en dusch där hela duschväggen ser inskjutbar ut vilket i så fall sparar utrymme i mittgången.

Sittgruppen består av en soffa placerad i färdriktningen med bord framför och vridbara framsäten.


Det yttre präglas enligt pressbilderna av tvåfältslackeringen, men det är inte omöjligt att det kommer fler alternativ.

Så det är svårt att dra paralleller till den tidigare California, det som hittills presenterats tyder mer på en vanlig plåtis men då förstås på ett nytt basfordon. Huruvida Volkswagen California XXL kommer i produktion är oklart i nuläget.
 

Fakta VW California XXL (2018)

Basfordon: VW Crafter
Längd/bredd/höjd: 5,98/2,04/2,99 meter
Axelavstånd: 3,64 meter
Vikt: Okänt

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.