Nästa artikel
Webasto får 6 miljoner euro i utvecklingsstöd av Bayern
NYHETER

Webasto får 6 miljoner euro i utvecklingsstöd av Bayern

Publicerad 7 augusti 2021 (uppdaterad 7 augusti 2021)
Stödet på 6 miljoner euro ges för att utveckla ett nytt sensorsystem för självkörande bilar. Webasto uppskattar den totala kostnaden för dessa projekt till över 20 miljoner euro men de totala investeringarna ligger på betydligt högre belopp.

Självkörande bilar kräver mycket i form av ny teknologi som till viss del fortfarande befinner sig i ett utvecklingsstadie. Utöver sensorerna ska projektet utveckla en moduluppvärmningsplattform för att optimera installationsutrymme och vikt för elfordon. De sex miljoner euro överlämnades av Bayerns finansminister under ett besök hos Webasto.

För fem år sedan tog Webasto beslutet att inte bara fokusera på dagens situation utan satsa ännu mer på bilindustrins framtida behov där lösningar för eldrift står i centrum. Sedan dess har det familjeägda företaget väsentligt utökat sin kompetens inom elektronik. Investeringarna prioriterar, som komplement till elbilssatsningen, utveckling av biltak och värmesystem för bilar, lastbilar, specialfordon, båtar och husbilar. Sedan 2015 har Webasto investerat mer än en halv miljard euro enbart i elektromobilitet. Under kommande år planeras årliga investeringar i tresiffriga belopp för att ytterligare utöka företagets marknadsposition inom detta nya affärsområde.

– Trots coronakrisen fortsatte vi vår utveckling av företaget förra året och vi kommer att fortsätta att göra kraftfulla investeringar för att utveckla Webasto även under kommande år. Vi är mycket glada över att det bayerska finansdepartementet stöder oss för att förverkliga våra framtidsplaner, förklarade Holger Engelmann, VD för Webasto.

– Vårt framtida välstånd beror på vår förmåga att anpassa oss. I en global jämförelse måste både tillverkare och leverantörer stå i framkant inom teknik. Webasto lyser som ett exempel på den bayerska bilindustrins innovativa styrka och autonom körning och e-mobilitet är kärnverksamheter när det gäller forskning och utveckling. Webastos tillvägagångssätt för att ta itu med båda är exemplifierande inom bilsektorn och det är med stor glädje jag ger denna subvention för banbrytande projekt inom dessa områden, sade Bayerns finansminister Hubert Aiwanger.

Webasto grundades 1901 och har förblivit familjeägt. Namnet Webasto härstammar från grundaren Wilhelm Baier och Stockdorf, orten strax utanför Münich där företaget har funnits nästan ända sedan grundandet. Här på våra breddgrader är det framförallt Webastos bränsledrivna bilvärme som är välkända men i världen i stort är de mest kända för sina marknadsledande taksystem. I Sverige har KGK tagit hand om företagets värmesystem- och soltaksförsäljning till eftermarknaden sedan 1972.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.