Nästa artikel
Weekend med husbil i Sala
Restips

Weekend med husbil i Sala

Publicerad 5 augusti 2022 (uppdaterad 12 oktober 2022)
Salas grönskande parkområden och smala gator är en fröjd till fots eller cykel. Den som vill uppleva orten har en ställplats med gångavstånd till butiker och cykelavstånd till badplats och silvergruva.

Vi parkerar på Ställplats Museigatan i Sala. Den omedelbara omgivningen består av lövträd, gräsmattor och små vattendrag - en väldigt fridfull plats trots det relativt centrala läget. Precis intill ställplatsen ligger Väsby Kungsgård, där kungar och gruvfogdar höll hus under silvergruvans storhetstid på 1500-talet. Nu är gården ett museum.

På ställplatsen finns elstolpar och när vi har besökt platsen så har allt varit gratis men det ska nu finnas en betalstation på plats och priset är 160 kr/dygn. Här finns även en återvinningsstation, men för att finna toalett hänvisas man till Fredstorget och Galleria Sala Torg. Båda ligger i Sala centrum.

Som tur är ligger centrum inte långt bort, och dit vill man kanske ändå gärna gå i jakten på mat. Det blir till att ta en promenad på 20 minuter längs den vackra och grönskande Ekeby damm. Snart skymtar man kyrktornet ovan träden på andra sidan vattnet, och lite senare stöter man på en präktig fontän intill en gångbro.

Ställplats museigatan

Antal platser: 4, först till kvarn, el på alla platser
Avgift: 160 kr/dygn max 48 tim
Hemsida: destinationsala.se
Turistinformation: Tel 0224-74 78 00
Elkostnad: varierar, se info på plats (gratis vid vårt besök)
Maxtid: 48 timmar
Övrig service: återvinningsstation
Informationsskylt finns på plats

Sala centrum är härligt till fots, med sitt rutnät av smala gator som kantas av historisk bebyggelse. Sala växte fram som en gruvby, men när den riktiga staden skulle grundas på 1600-talet blev det ett rutnät av gator på slätten intill. Caféer och restauranger hittas lite här och var, och på den populära Café Jernvägen, som ligger i tågstationen, finns inte bara kaffe utan även mat och alkoholhaltiga drycker.

Sala

Grundat: 1624
Län: Västmanland
Invånare i tätort: ca 14 000
Invånare i kommun: ca 23 000
 

Om det är varmt ute så kan den badsugne sedan bege sig västerut härifrån. Det så kallade Långforsbadet ligger visserligen drygt två kilometer bort men har man cykel med sig så går färden dit på nolltid. På vägen från centrum, intill stadsparken, passeras först en stor lekplats som eventuella barn definitivt uppskattar. En stund senare färdas man mellan en stor ICA Kvantum-butik på höger sida och en sportanläggning till vänster innan man kommer till ett bostadsområde och därefter till stranden. Långforsbadet har bryggor, hopptorn, kiosk och toaletter. Här ligger även Måns Ols utvärdshus där du kan äta husmanskost med utsikt över sjön Långforsen.

För den som önskar svalka av sig utan att bada rekommenderas en tur ner i gruvans djup. Sala Silvergruva, som var i kontinuerlig drift från 1400-talet till 1908, ligger också bara ett par kilometer från centrum. Här finns ett stort utbud av kortare och längre guidade turer ner i de mörka kyliga gångarna. Som vanlig gruvbesökare kommer man som mest drygt 150 meter ner under markytan medan dykare kan simma ned till ca 300 meters djup. Här finns också möjlighet att äta och övernatta nere i mörkret.

Andra sevärdheter i Sala, åtminstone för konstintresserade, är Aguélimuseet och även Lilla Istanbul med sina egendomliga miniatyrversioner av turkiska byggnader.

Den som står på ställplatsen i Sala och är i behov av vatten, eller av att tömma gråvatten/latrin, hänvisas till Silvköparens camping, som ligger fem kilometer utanför stan. Denna camping med 95 platser är inte heller fel att övernatta på, där den ligger i skogen vackert vid sjön Silvköparen.

Här är en länk på Google till rundturen i Sala som vi beskrivit ovan. Med avstickare till Sala Silvergruva vars hemsida presenterar det mest kända resmålet i orten Sala.

Silvköparens camping

Caravan Club, Silvköparens Camping
Adress:
Silvköparens Camping, 733 97 Sala
Hemsida: caravanclub.se/camping/silvkoparen/
Antal platser: 93 platser, alla med el varav ca 46 dygnsplatser
Antal servicehus: 1
Öppet: 15 april - 2 oktober (planer finns på åretrunt-öppet vid tillräckligt intresse bland medlemmar och gäster.)
Avgift: 350 kr/dygn inkl. el & servicehus
Avgift för medlem i CC: 280 kr/dygn)
Övrigt: Båt- och kanotuthyrning, minigolf, volleybollplan, badstrand, kiosk
GPS:
Decimal Grader/Min/sek Grader/Min
59.95479 N 59º 57’ 18.00” N 59º 57.300’
16.51474 E 16º 30’ 54.00” E 16º 30.900’
Vägbeskrivning: Från Sala kör Dalhemsleden,länsväg 800 (gamla rv 70) mot Avesta (Broddbo), följ vägvisning till Silvköparens Camping. Från Sala är det ca 7 km till Silvköparens Camping. Från Avesta sväng vänster vid korsningen mot Broddbo (gamla riksväg 70).V

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.