Routern fästs med dubbelhäftande tejp på väggen i överskåpet. Kablarna får möjligen dras i kabelrännor vid ett senare tillfälle så att de skyddas när man river runt bland kläderna i mörka överskåpet.

Nästa artikel
Wifi i redaktionens husbil
Internet

Wifi i redaktionens husbil

Publicerad 22 augusti 2022 (uppdaterad 24 augusti 2022)

Routern fästs med dubbelhäftande tejp på väggen i överskåpet. Kablarna får möjligen dras i kabelrännor vid ett senare tillfälle så att de skyddas när man river runt bland kläderna i mörka överskåpet.

Redaktionens nya plåtis har fått eget wifi för vi har låtit installera router och extern antenn som ska förbättra både hastighet och mottagning.

En bra internetuppkoppling i husbilen eller husvagnen blir som alla vet allt viktigare. Dels har vi fler enheter i varje familj och dels är det populärt att se tv via internet istället för via kabel eller satellit. Vi har tidigare nöjt oss med att dela hotspot från telefonen men vill istället alltid ha ett eget nätverk i och kring vår redaktionsplåtis, en Karmann-Mobil Davis 620.

Då kan dator, larm, tv, bilstereo, mobiler, gps och annat vara uppkopplat på samma nät. Vi hoppas också att mottagningen blir bättre med en extern och takmonterad antenn. Särskilt jämfört med den lilla antennen vi har i telefonen, som dessutom ska nå ut genom bilplåt och bilglas när vi snurrar runt på skogsvägar i obygden.

Vi fastnade för en router som säljs på sajten wifi.se och den ingår i ett paket som består av deras bästa router för 4G samt ett surfkort med 250 GB och som kan disponeras under 1 år i EU/EES. I detta paket ingår routern med strömkablar, takantenn i puckformat (plus skruvantenner tills man fått upp sin takantenn). Inklusive nämnda surfkortet på 250 GB är totalpriset 7995 kr som du kan se här
Eftersom vi har surf-avtal på jobbet så kommer vi att använda upp de 250 GB som ingår i kortet och sedan övergå till Telenor surfkort. Där finns dock en viktig skillnad och nackdel vad gäller Telenor. Surfkorten från wifi.se kan användas på samma sätt utomlands som i Sverige – hela surfmängden gäller under ett år. Behövs mer surf så kan det sedan fyllas på. Telenor har max 100 GB/mån i max 4 månader (EU/EES). 

På bilderna nedan ser du produkterna i paketet samt installationen som gjordes hos Autohallen husbilar i Kungsängen utanför Stockholm. Installationen gjordes ihop med Niklas Knall från Wifi.se som kom med goda råd.  

Vi valde att placera routern i ett överskåp ovanför sängen och drog sedan takantennen kortast möjliga väg till taket ovanför. Nu är detta en plåtis och då är det extra bra med en extern antenn, men även en vanlig plastkaross har att vinna på extern antenn. Än så länge har vi använt utrustningen till att ladda upp foton och filmer på server, uppdatera och surfa på sajter, samt att streama tv på husbilens smart-tv. Allt detta har fungerat alldeles utmärkt och snabbt. Vi har hittills bara testat i södra halvan av Sverige, samt vissa delar av Norge, Estland och Lettland.

Vi kommer att fortsätta använda detta wifi och komma med fler utvärderingar framöver. Mobilnätet är Telenors vilket vi också har i redaktionens mobiler. Det ska därför bli intressant att jämföra telefonernas mottagning (i t.ex. Norrlands inland) med vår nya wifi-antenn när vi får tillfälle till detta. På återhörande med andra ord!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.