Nästa artikel
Banan, världens största ört
RECEPT

Banan, världens största ört

Publicerad 4 januari 2014 (uppdaterad 4 januari 2014)
Man kan hamna i ändlösa diskussioner om bananer. Det stora mysteriet verkar vad bananen är för något. Vi är inte ens överens om att det är en frukt men vad är det i så fall annars?

Det finns få så vanliga livsmedel som det råder så stor oenighet om som bananer. Den skall vara gul, lätt böjd, växa på en stock och vara nyttig. Jättenyttig till och med. Så lång är nog de flesta överens men inte ens detta sagda är helt sant.

Bananer kan både vara större och mindre, ha olika färg, exempelvis röda eller gröna, och då har vi inte ens lyft frågan om det är en frukt. I varje fall står det utom all rimlig tvivel att det är en ört, till och med världens största hävdar de flesta.

Vi börjar med att konstatera att en frukt är något som växter producerar för att sprida sina frön och att frukter delas in i olika typer beroende på hur de är uppbyggda. Det finns nötter, stenfrukter och bär. Men de är alltså bara varianter på frukter.

Ett bär är alltså en sorts frukt som har en saftig eller köttig fruktvägg samt ett eller flera frön inuti bäret. Gemensamt för frukterna är också att de faller av växten men inte öppnas när de mognar. För att ta några exempel på bär så kan vi nämna vindruva, tomat, apelsin, melon, avocado samt vild banan. Skillnaden är alltså ganska stor men det som många betraktar som ett bär, jordgubben, är inte ett bär utan en skenfrukt då dess frön är på utsidan.

Så det tvistas om vår vanliga banan alls är en frukt. För om den klassas som en frukt måste detta något ha frön och vår vanliga banan har inte frön. För att hitta frön får vi gå till den vilda bananen. Dessutom växer bananen på en ört och en sådan har inte någon fast trävävnad som ett träd. Tittar vi på vad som definierar en ört så ska denna årligen, eller vartannat år, producera frön, eller vara en perenn växt som inte har trävävnad och vars delar ovan jord dör i slutet av en växtsäsong. Och bananplantan dör när den har producerat bananerna till skillnad från exempelvis ett äppelträd.

En annan sak som skiljer banan från nästan alla andra frukter är att den trots ett vatteninnehåll på 80% inte går att pressa till juice. Det beror på att den har en annan molekylstruktur. Skulle någon försöka lura på dig bananjuice så kan du vara helt säker på att det är bedrägeri och utblandat med något annat.

Vissa fruktologer hävdar att banan är både en frukt och en ört. Och en grönsak! Ungefär som en gurka eller squash. Även i vissa juridiska sammanhang har det diskuterats om den ska klassificeras som en grönsak i stället. En grönsak är inte en botanisk term, det är ett ord som sammanfattar alla örtartade växter som människan använder som födoämnen. Men ordet grönsak brukar normalt inte omfatta söta frukter i vardagligt tal. Hur den klassificeras har livsmedelsteknisk betydelse och det har framförts att sättet att äta den ska ligga till grund för indelningen. Men de flesta tycker ändå att banan kanske borde klassas som en frukt. Trots allt.

Banan rankas som världens fjärde viktigaste livsmedel efter vete, ris och majs. I vissa områden står bananer för 70% av all människoföda, i Uganda är till och med ordet för banan och mat samma, matooke. Vi är vana vid att bananer är söta och mest att betrakta som mellanmål/tilltugg men de flesta odlade bananer är kokbananer och de är inte alls lika söta men hela frukten, inklusive skalet är ätbart kokt. De "snören" som följer bananen längsvis innanför skalet är en form av näringssträngar som ser till att näringen kommer ut till hela bananen när den växer. Ingen annan frukt har något motsvarande.

Det finns till och med diskussioner om att Aliens i något UFO skulle ha försett människan med denna udda, ja just det, vågar vi säga frukt längre? Tänk om dessa Aliens kom hit för 10 000 år sedan, minst, och såg några håriga varelser jaga fyrfotade djur. Man skulle ju kunna tänka sig att de skakade på huvudet och gav människan denna ytterst närande frukt, där vi istället bara behövde sträcka ut näven för att bli mätta efter det de lärt oss att odla den. Den historien känns nog ganska långsökt för de de flesta trots att bananen är mer främmande än något annat i frukt- eller bärväg i vår värld. Och uttrycket "go bananas" får genast en ny innebörd. I varje fall är det världens mest populära frukt. Eller bär. Eller grönsak. Populär är den i varje fall, och bananen växer i vart fall på en ört. Det är nog det enda som är helt säkert.

Och ät inte alltför mycket! Bananer innehåller potassium, och potassium avger alltid lite radioaktivitet. Inte så jättemycket men det blir alltid lite. Å andra sidan hjälper de mot baksmällan och skalen kan du gnida på myggbetten så att de blir mindre irriterande, Dessutomminskar risken för stroke med 40 %, hålla vätskebalansen i kroppen och mängder av andra nyttigheter. Så det där med radioaktiviteten kan du nog ta med ro.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.