Nästa artikel
Grilla en pizza
RECEPT

Grilla en pizza

Publicerad 17 maj 2021 (uppdaterad 17 maj 2021)
Visst kan man använda grillen till att göra en egen pizza! BlueGaz tipsar om det och flera andra grillrätter nu när säsongen är igång.
Att lägga en pizza på klotgrillen gör att den blir något annorlunda mot när den grillas i ugnen eftersom den får en knaprig, grillad botten med mjuk insida och härligt saftig ovansida. Denna annorlunda textur ger en unik pizzaupplevelse, omtyckt av alla i sällskapet. Här finns ett recept med lufttorkad skinka som du kan använda när du ska grilla pizza, men som vanligt kan receptet varieras i det oändliga.

SÅ GRILLAR DU PIZZA

1. Använd en pizzasten som läggs på gasolgrillens galler. Olja stenen lätt innan, så att pizzan enkelt kan lyftas utan att brännas fast.

2. Dra upp värmen till max, vänta 10 minuter.

3. Lyft över den ogräddade pizzan till planchan – tänk på att inte råka röra vid planchan då den är väldigt varm. Ta ner locket och låt pizzan grillas. Detta tar ca 10 min – öppna locket för att se ifall den fått färg. När pizzan fått färg på ovansidan kan du använda grillbestick för att lyfta botten och se ifall den fått färg där med.

4. När den ser klar ut, lyft över pizzan till en skärbräda med en eller två grillspatlar beroende på hur stor pizzan är.

Pizzadeg för 4 personer:

5 dl mjöl
1 nypa salt
1 msk bakpulver
2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja

Mixa ingredienserna och rulla ut på en skärbräda, ha rikligt med mjöl under pizzan så den är enkel att lyfta över till planchan/pizzastenen som ligger på grillen. Receptet passar även till vegetarisk och veganpizza, då degen inte innehåller mjölk eller några animaliska produkter.

Grillad pizza med lufttorkad skinka och ruccola

Hemmagjord pizza med lufttorkad skinka är en riktigt lyxig variant men även en perfekt pizza på grillen; den lufftorkade skinkan blir härligt knaprig och mustig och passar perfekt med den smälta osten och toppas med fräsch ruccola.

Så gör du: 

Toppa degen med tomatsås, riven pizzaost, soltorkade tomater, rödlök och några skivor lufttorkad skinka. Toppa igen med ost. Krydda med pizzakrydda, salt & peppar. När du tar ut den färdiga pizzan så toppa med ruccola som du snabbt slängt i en skål med olivolja innan så att bladen blivit lite mjukare (och snyggare) innan de läggs på pizzan som en avslutande touch.

Lycka till och spana in andra grillrecept här.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.