Nästa artikel
Grillat – cajun style
Recept

Grillat – cajun style

Publicerad 7 augusti 2022
Duka upp utomhus och pröva nytt och roligt att lägga på grillen. Den här gången med färgsprakande inspiration från Louisiana i amerikanska södern med alla dess fantastiska smaker.

Färgstark tomat & mozzarellasallad

4 personer

  • 250 g cocktailtomater, delade (gärna olika färger)
  • 125 g mozzarella, mini
  • 2–3 msk olivolja
  • 1/2 dl färska klippta örter (gärna basilika, dill, gräslök)
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk honung
  • Salt och peppar

Gör så här:
Blanda olivolja, färska örter, vitvinsvinäger och honung. Lägg mozzarella och tomater i skål eller på fat och häll över
oljeblandningen. Salta och peppra efter smak.

Supergott, fräscht och vackert till allt grillat!


 

Spett med chorizo och räkor

4 personer/8 spett

  • 3 chorizokorvar skurna i tjocka slantar
  • 400 g jätteräkor (frysta men tinade, ASC-certifierade)
  • 1 färsk fänkål, skivad/i blad
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk fajitaskrydda
  • 1 msk barbecuesås
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 msk pressad lime
  • Salt och peppar

Gör så här:
Trä spetten med korv, räkor och fänkål. Blanda olivoljan med paprikapulver, fajitaskrydda, barbecuesås, chiliflakes
och pressad lime och pensla spetten med oljan. Salta och peppra.

Grilla spetten cirka 2–3 minuter på varje sida. Servera de fantastiska spetten med tomat och mozzarellasallad och god sås (gärna cajunsås eller mangosås, se recept).


 

Cajunsås

4 personer

  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk fajitaskrydda
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 msk barbecuesås
  • 2 tsk honung
  • 2 msk tomatpuré
  • Salt och peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser, godaste cajunsåsen är nu klar! Serveras till allt, funkar också fint som dip till chips!


 

Cajunris med bönor

4 personer

  • 3–4 dl ris, kokas enligt anvisning (gärna med 1 msk gurkmeja)
  • 1–2 dl valfria bönor, kokta och avrunna
  • 1–2 paprikor, skurna i bitar
  • 2–3 msk finklippta färska örter (gärna dill och basilika)
  • 2–3 msk olivolja
  • 3 msk pressad lime
  • Salt och peppar

Gör så här:
Blanda det kokta riset med bönor, paprika, örter, olivolja och pressad lime. Salta och peppra efter smak.

Servera i fin skål eller på fat. Passar superfint till allt grillat!


 

Veggiespett med halloumi och grönsaker

4 personer/8 spett

  • 2 halloumiostar i stora bitar (ca 400 g)
  • Gul eller grön squash i bitar
  • 16 cocktailtomater
  • 1 paprika i valfri färg i bitar
  • 1 gul l k i bitar/blad
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk blandade torkade örter (ex dill, persilja, timjan, vitlök)
  • 2 msk pressad lime
  • Salt och peppar

Gör så här:
Trä spetten med halloumi och grönsaker. Blanda olivolja med örter och pressad lime och pensla spetten med oljan. Salta och peppra.

Grilla spetten på grill cirka 3–4 minuter på varje sida. Servera de superfräscha spetten med
cajunris och god sås (till exempel mangosås eller cajunsås, se recept).


 

Sagolik mangosås

4 personer

  • Ca 200 g mango, i bitar (frusen fast tinad)
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1/2 färsk jalapeno, finhackad
  • 1/2 färsk chili, finhackad
  • 4–5 tsk pressad lime
  • Salt

Gör så här:
Mixa eller mosa alla ingredienser, klart! Supergott till allt grillat, kött, fisk eller fågel! Passar också ypperligt till tacokvällar.


 

Grillad kycklingsandwich

4 personer

  • 1 större ciabatta (delad som underdel och lock)
  • 800 g kycklinglårfiléer
  • 1 kruka krispsallat
  • 2 mogna kvisttomater
  • 1/2 rödlök i tunna skivor
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk barbecuesås
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk fajitaskrydda
  • 2 msk persillade (torkad persilja och vitlök)
  • 2 msk pressad lime eller citron
  • Salt och peppar

Gör så här:
Blanda olivolja, barbecuesås, chiliflakes, fajitaskrydda, persillade och pressad lime och smörj in kycklinglårfiléerna
med oljan. Salta och peppra.

Grilla kycklingen på båda sidor på grillen tills genomgrillad, cirka 10–12 minuter totalt. Låt vila minst tio minuter. Grilla
under tiden brödet (båda delarna och på båda sidor någon eller ett par minuter)

Smöra sedan båda delarna bröd med kycklingdressing (se särskilt recept) och lägg på krispsallat, lök, tomat och kyckling.

Lägg på brödlocket och servera. Så galet gott och man kan själv skära upp så stor bit som man önskar!

 

Härlig kycklingdressing

Lagom till en stor smörgås

  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk sötstark senap
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 tsk barbecuesås

Gör så här:
Blanda alla ingredienser. Används med fördel som dressing till grillad kycklingsandwich men passar himmelskt till all kyckling!


 

Limesmör

Lagom till 4 majskolvar

  • 50 gram smör
  • Lime, rivet skal samt all saft
  • 1 krm chiliflakes
  • Salt och peppar

Gör så här:
Mixa eller mosa alla ingredienser, supergott till grillad majs! Passar även utmärkt som kryddsmör till allt grillat!


 

Smulpaj med ananas och päron i Omniaugn

4 personer

  • 1 burk avrunnen ananas i bitar
  • 1 burk avrunna p ron i bitar
  • 100 g rumsvarmt sm r
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl mandelflagor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1–2 tsk malen kardemumma
  • Smör till Omniaformen
  • Vaniljglass till servering

Gör så här:
Blanda ingredienserna till smuldegen i bunke: smör, kokos, mandelflagor, mjöl, socker, vaniljsocker och kardemumma. Nyp med fingrarna tills allt är finfördelat eller mosa med gaffel.

Smöra omniaformen och lägg i den väl avrunna burkfrukten. Lägg smuldegen ovanpå, sätt på locket och tillaga på spisplattan (halv effekt) cirka 30 minuter.

Servera med vaniljglass, supergott!


 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.