Nästa artikel
Middagstips: Citrondoftande meny
Recept

Middagstips: Citrondoftande meny

Publicerad 21 augusti 2022
Dags att njuta av det enkla livet, men med fokus på god mat! Vad sägs om potatissallad, rabarberkompott, grillspett, parmesancréme och grillad sparris?

Citrondoftande potatissallad

4 personer

  • 1 kilo kall kokt färskpotatis i bitar
  • 3 dl gräddfil eller créme fraiche
  • 1 dl färsk hackad dill
  • 1 finhackad salladslök
  • Finrivet skal och saft av en citron
  • 2 msk kapris
  • Salt och peppar
  • 1/2–1 romansallad
  • 2 msk god rapsolja

Gör så här:
Blanda potatisen med gräddfil (eller créme fraiche), citronskal och saft, dill, salt och peppar, kapris och salladslök. Hacka till sist romansallad och vänd f rsiktigt ner den.

Ringla över en god rapsolja och servera. Vill du göra potatissalladen dagen före så gör gärna det men vänta med att vända ner romansalladen tills strax innan servering så att salladen behåller sin krispighet.

Lika god till kött som fisk eller kyckling!


 

Grillade saftiga medelhavsdoftande nötfärsspett

4 personer

  • 800 g nötfärs
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl torrt bröd i mindre bitar
  • Rivet skal av en citron
  • 1 dl färsk basilika, finhackad
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • Salt och peppar
  • Grillpinnar
  • Olja

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Salta och peppra efter smak. Forma till 12–16 rullar (avlånga köttbullar). Pensla med olja (matolja går bra).

Grilla cirka 10–15 minuter på grillen tills de får fin färg och är lätt rosa inuti. Rotera rullarna så att de blir jämnt grillade.

Låt dem vila minst 10 minuter efter grillning. Stick sedan en grillpinne i varje. Servera gärna med sallad och vår parmesancréme eller potatissallad.


 

Parmesancréme

4 personer

  • 2 dl kvarg
  • 1 dl grovt riven vällagrad parmesan
  • 2 msk rapsolja
  • Peppar (ev salt)

Gör så här:
Blanda kvargen med parmesanost, rapsolja och peppar. Om det behövs salt så salta. Servera gärna till allt grillat, gott och enkelt!


 

Grillad sparris med mersmak

4 personer

  • 2 knippen grön sparris
  • 2 citroner
  • Olja
  • Salt och peppar

Gör så här:
Dela citronerna och lägg fruktköttssidan nedåt på grillen, grilla cirka 5–7 minuter p het glödbädd tills de får fin färg. Grilla p sparrisen cirka fem minuter på het glödbädd. Vänd/rulla sparrisen så att den blir jämnt grillad och får fin färg.

När sparrisen och citronerna är färdiggrillade lägger du sparrisen på ett fat, pressar citronsaften över sparrisen, saltar och pepprar och serverar. Det här är lycka på en tallrik, blunda och njut!


 

Rabarberkompott med sting

4 personer

  • 500 g skalade rabarber i bitar
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • Rivet skal av en halv citron
  • 2 krm stött kardemumma
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl (eller 2) vaniljkesella

Gör så här:
Lägg alla ingredienser utom kesellan i en kastrull. Koka ihop allt på svag värme i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Servera i vackra glas med en liten klick fin vaniljkesella. Superdupergott!


 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.