Avokadosoppa
4 personer
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 2 msk olja
- 1/2 dl vitt vin
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 5 dl vatten
- 1 nypa chiliflakes
- 500 gram fryst avokado
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk flytande honung
- salt och peppar
Topping:
- 1 räkor i lake 360 g
Gör så här:
Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken på medelvärme tills den blir mjuk och tillsätt sedan vinet. Lägg i chiliflakes, buljongtärning och vatten och låt koka ihop.
Ta bort från värmen och låt svalna något. Lägg i den frysta (och tinade) avokadon. Tillsätt grädden och mixa med stavmixer om du vill ha slät soppa. Tillsätt honung och smaka av med salt och peppar.
Låt räkorna rinna av, servera soppan i vackra glas eller skålar och garnera med räkor.
Aioli med pesto
4 personer
- 1 stor äggula
- 1/2 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 dl rapsolja
- 2 msk pesto
- Salt och vitpeppar
Gör så här:
Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Vispa äggula, vitvinsvinäger, dijonsenap och vitlök.
Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig vispning tills den tjocknar. Använd gärna en stavmixer eller elvisp.
Tillsätt peston och smaka av med salt och peppar. Använd som dipp till skaldjur- eller på gott bröd, så galet gott! (Det går så klart lika bra att använda färdig aioli och bara tillsätta pesto.)
Flatbread i stekpanna
4 personer
- 6 dl vetemjöl
- 2,5 tsk bikarbonat
- 3/4 tsk salt
- 500 g grekisk yoghurt 10 %
- 2 msk olja till stekning
Gör så här:
Blanda allt i en bunke och knåda tills du har en smidig deg. Strö mjöl ver degen i bunken och låt stå
20 minuter.
Dela degen i 8–12 bitar. Kavla ut bitarna (anv nd gärna en flaska) till platta bröd på mjölat bord (eller skärbräda). Stek varje brödkaka i en medelhet stekpanna med olja tills brödet får gyllene färg, ca 1–2 minuter på varje
sida.
Servera till skaldjur, ost, soppa eller med chimichurry!
Chimichurry
4 personer
- 10 kvistar färsk persilja
- 3 kvistar färsk mynta
- 2 kvistar färsk oregano
- 1 dl olivolja
- 2–3 msk vitvinsvinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1/2 finhackad färsk röd chili (eller fryst)
- 2 krm salt
- 1 finhackad schalottenlök
Gör så här:
Skölj örterna och mixa eller finhacka alla ingredienser utom schalottenlök. Rör i finhackade löken i såsen efteråt om du mixat övrigt.
Servera som tillbehör till skaldjur, på bröd – eller som en liten klick i avokadosoppan!
Västerbottenspaj i Omnia
4 personer
Pajdeg:
- 75 g smör
- 2 dl vetemjöl (knappt)
- 2 tsk vatten
(eller köp färdig pajdeg på rulle i kyldisk)
Fyllning:
- 150 g riven västerbottensost
- 3 ägg
- 2 dl grädde
- 0,5 tsk salt
- 2 krm peppar
Garnering:
- 50 gram rom
- 1 dl créme fraiche
- Färsk dill
Gör så här:
Blöt och skrynkla ihop ett bakplåtspapper och klä sedan omniaformen med pappret- eller smöra formen. Blanda ingredienserna till pajdegen (eller använd färdig pajdeg) och klä formen med pajdeg genom att trycka ut den. Nagga botten med en gaffel. Ställ in formen i kylskåpet 20 min.
Förgrädda pajskalet ca 5–7 minuter på medelhög värme på spisen. Vispa ost, ägg, grädde, salt och peppar och häll det över pajskalet. Grädda på medelvärme ca 20–25 min och låt svalna något.
Skär upp i portionsbitar och garnera gärna med en klick créme fraiche, rom och dillkvist på varje bit.
Saffranspannacotta med västerbottensost
4 personer
- 1 gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
- 1/2 kuvert saffran
- 2 dl finriven västerbottensost
- Salt och vitpeppar
Topping:
- 1/2 rödlök, finhackad
- 1/2 dl créme fraiche
- Dillkvistar, färska
Gör så här:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Värm grädde, saffran och ost under omrörning på låg värme tills osten smält. Smaka av med salt och vitpeppar.
Lyft upp gelatinbladet och lägg i en kastrull. Värm gelatinet och häll i grädd/ ostblandningen i en tunn stråle under omrörning.
Fördela i små fina glas och låt stå i kylen minst 1 timme. Toppa pannacottan med créme fraiche, rödlök och dill, supertrevlig liten rätt!
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.