Nästa artikel
Fyra favoriter med ägg
Recept

Fyra favoriter med ägg

Publicerad 26 juni 2022
Hur gott är det inte med pannkakor, plättar och omelett? Passar både till godaste frukosten, fredagsmyset eller på en liten söndagsbrunch. Och klart på minuter! Bättre blir det inte. Enjoy!

Amerikanska dessertpannkakor

4 personer

  • 1 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk flytande smör
  • 1-2 dl choklad eller hasselnötscrème
  • 1-2 dl vispad grädde (eller spraygrädde)
  • Färska bär
  • Smör att steka i

Gör så här:

Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt smöret och blanda sedan ner de torra ingredienserna.

Låt smeten stå i tio minuter och stek sedan pannkakorna – (ca 8-10 cm stora) på medelvärme i lite smör (vänd pannkakorna när det börjar bubbla på ytan på pannkakan).

Servera med choklad eller hasselnötscrème, vispad grädde och bär. Perfekt även som lyxfrukost.


 

Potatisplättar med rom 

4 personer (ca 16 plättar)

  • 2 skalade och grovt rivna potatisar
  • 1 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½- 1 tsk salt
  • Smör att steka i
  • 1 dl valfri fiskrom
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ finhackad rödlök
  • Färsk dill
  • Salt och peppar

 

Gör så här:

Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt mjöl, bakpulver, salt och till sist riven potatis. Låt smeten stå i tio minuter.

Stek i plättjärn (eller vanlig stekpanna) på medelvärme i lite smör. Garnera med crème fraiche, rom, lök och dill.

Salta och peppra, servera som förrätt eller till välkomstbubblorna.


 

Amerikanska pannkakor med bacon och lönnsirap

4 personer

  • 1 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2-3 msk flytande smör
  • Smör att steka i
  • Knaperstekt bacon i valfri mängd
  • Lönnsirap i valfri mängd

Gör så här:

Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt smöret och blanda sedan ner de torra ingredienserna.

Låt smeten stå i tio minuter och stek sedan pannkakorna – (ca 8-10 cm stora) på medelvärme i lite smör (vänd pannkakorna när det börjar bubbla på ytan på pannkakan).

Servera med knaperstekt bacon och lönnsirap, farligt gott!


 

Omelett med spenat, champinjoner och grönmögelost

4 personer

  • 6 ägg
  • 6 msk vatten
  • Salt och peppar.
  • 2 dl färsk grovt hackad spenat
  • 10-12 hela champinjoner
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 75 gram smulad grönmögelost
  • Smör att steka i
  • 5-10 cocktailtomater
  • Salt och peppar

Gör så här:

Blanda ägg och vatten och tillsätt grönmögelosten. Salta och peppra efter smak.

Stek de hela champinjonerna i smör tills de börjar bli gyllenbruna och även tappat lite vätska. Tillsätt den färska spenaten och vitlöken i champinjonerna och fräs ytterligare någon minut.

Häll över äggsmeten och stek på låg värme. Omeletten är klar när den nästan stelnat upptill.

Garnera då med cocktailtomater och smaka av med salt och peppar, servera!


 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.