Kesofyllda pastarullar i tomatsås
4 personer (ca 16 plättar)
- 500 gram keso
- 1,5 dl riven prästost
- 2 msk pesto
- 2 msk finhackad bladpersilja
- ½ pressad vitlöksklyfta
- Salt och peppar
- 250 gram färska lasagneplattor
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk pesto
- 1,5 dl riven prästost till garnering
Gör så här:
Blanda keso, pesto, ost, vitlök, bladpersilja och smaka av med salt och peppar. Blanda krossade tomaterna med peston och täck botten på Omniaugnen med tomatsåsen.
Lägg kesofyllning på lasagneplattorna och rulla dem till rullar som passar i ”ugnen”. Om det känns krångligt så kan du istället varva keso och plattor som vid en traditionell lasagne. Avsluta med tomatsås och garnera med riven ost.
Grädda på medelvarm platta i ca 20–25 minuter. Låt svalna en liten stund före servering. Servera gärna med en härlig sallad!
Lax och spenatpaj
4 personer
- 250 gram färdig pajdeg från mataffären
- 250 gram varmrökt lax i mindre bitar
- 2 dl grovt hackad färsk bladspenat
- 3 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl prästost
- Salt och peppar
- Dillkvistar till garnering
Gör så här:
Klä Omniaugnen med pajdegen. Lägg i lax och färsk spenat. Gör äggstanning av ägg, grädde och ost och smaka av med salt och peppar, slå äggstanningen i ”ugnen”.
Grädda på medelvarm platta ca 20–25 minuter. Låt svalna ett par minuter och garnera med dill före servering.
Godaste pajen!
Kålpudding
4 personer
- 600 gram blandfärs
- 2 msk sirap
- ½ - 1 gul lök, finhackad
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
- 1 ägg
- 5 dl färsk vitkål, hackad
- 2 msk sirap
- Salt och peppar
- Olja att steka i
- Smör till formen
Gör så här:
Stek kålen på medelvärme i stekpanna i olja till den börjar bli lite mjuk och aningen gyllene. Salta och peppra och tillsätt sirap.
Blanda sedan färsen med lök, sirap, kalvfond, grädde och ägg. Smaka av med salt och peppar. Smöra formen och lägg kål i botten, sedan färs och sedan ett lager kål på toppen.
”Baka” i Omniaugnen på medvärme ca 20–30 minuter. (Det går snabbare än man tror) Servera med rårörda lingon eller lingonsylt.
Det finns skönor om när idén till denna populära ugn föddes, men ingen verkar säkert veta. Den har dock funnits mycket länge och förmodligen redan före 1940-talet.
I mitten av 70-talet när Optimus gick ihop med Alde gjordes formen 25 procent större och locket som då var blått fick sin nuvarande röda färg. Sedan 2006 tillverkas Omnia av Koala Marketing Company.
Källa: www.omniasweden.com
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.