
Saltbakad potatis med röd aioli
Fantastiskt gott till det mesta och läckert att servera, plus att det är lätt att tillaga. Den röda aiolin ger en god smak till rätten. Potatisen blir frasigt hårt i skalet och god och mjuk inuti. Prova den gärna till grillat.
Tillagning
Potatis
1. Sätt ugnen på 225° C.
2. Strö salt i en ugnsfast form och lägg ut potatisarna på saltet.
3. Baka potatisen 25 - 30 min.
Röd aioli
1. Börja med att rosta paprikan. Sätt ugnen på 250° C. Dela och kärna ur paprikan. Rosta den svart och blåsig i övre delen av ugnen. När de svalnat något, skala och strimla den. Lägg åt sidan.
2. Blanda den rivna vitlöken och hackade persiljan med tomatpurén och äggulorna i en skål. Smaksätt med pressad lime.
3. Tillsätt oljan, först droppvis tills blandningen börjar tjockna, sedan i en fin stråle.
4. Vispa kraftigt hela tiden tills all olja är tillsatt.
5. Blanda ner paprikan och smaka av med peppar
Saltbakad potatis med röd aioli
4 portioner
800 g små gärna jämnstora potatisar av fast sort, välj egen favoritsort,
går bra med både färsk eller höst-/vinterpotatis
½ kg grovt salt
Röd aioli
1 msk tomatpuré
1 st röd paprika, rostad och strimlad
2 st äggulor
1 st vitlöksklyfta, riven
½ kruka persilja, hackad
½ st lime, pressad
2½ dl raps- eller olivolja
peppar