Nästa artikel
90-talisterna ratade plåtis: ”Ville ha pensionärsbil!”
Reportage

90-talisterna ratade plåtis: ”Ville ha pensionärsbil!”

Publicerad 21 november 2023 (uppdaterad 2024-02-13 13:44)
Simon, 29, drömde om vanlife i en plåtis. Emelie, 25, gillade inte ens att resa. Resultatet blev ett år i Europa i en helintegrerad husbil.
DET HÄR ÄR EN UPPLÅST PREMIUM-ARTIKEL

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång till allt du med!

Under tiden Simon Boldt pluggade till sin licensiatexamen inom produktionssystem drömde han om att leva vanlife under en period efter att studierna var klara. Drömmen hade startat under tiden han pluggade i Brasilien och träffade många som levde som digitala nomader.

Där och då väcktes processen ”vad vill jag ha för liv?”. För att kunna ge frågan ett ärligt svar läste han många böcker bland annat om ekonomi för att sätta sig in i olika frågor.

– Till slut landade jag i att jag vill bo i hus i alla fall, berättar Simon när jag intervjuar han och hans tjej Emelie Lövqvist i oktober under deras långa Europaresa.

Läs om deras tuffa start på resan här:

– Det är viktigt att ge sig själv en ärlig chans att fundera på frågan om vad man vill ha, tycker han.

Trots hans husdrömmar hindrade det inte honom från att drömma vidare om att leva vanlife under en period när studierna var klara. Dessa drömmar fick dock modifieras en aning när han träffade Emelie Lövqvist i december 2021.

– Jag gillar inte att resa. Eller jag trivs så bra i Sverige och är väldigt familjekär. Däremot gillar jag äventyr och att upptäcka, skrattar Emelie.

Till sist kom de fram till att det skulle gå att kombinera detta ändå. När de håller sig i Europa är det relativt nära att flyga hem om behovet av familjetid skulle uppstå.

– Bara för att vi är på resa är det inget som hindrar att vi kan pausa den en sväng och resa hem, till exempel över jul. Det är inget misslyckande eller så. Vi kan ju bestämma helt själv, säger Emelie.

När de började kika på husbil var det plåtis eller ombyggd van de först trodde att de ville ha, men de kom rätt snabbt fram till att så var inte fallet.

– Alla plåtisar hade ju så låg takhöjd och Simon är 194 centimeter lång. Dessutom var det korta sängar. I vissa fanns det knappt ens något vettigt badrum, säger Emelie.

– Vad är det folk betalar för? Vi fattar inte! fortsätter hon med emfas.

När de insåg att de inte ville ha en plåtis utan en riktig ”pensionärsbil”, som Simon och Emelie kallar det, hittade de till slut rätt. Men det gick inte helt enkelt och smärtfritt och de hade nästan gett upp när de inte hittade något under sitt budgettak på 100 000 kronor.

Vad är det folk betalar för? Vi fattar inte!

– Att leta efter husbilar på säljsajter var inte lätt. Vi lärde oss rätt snabbt att modellnamnet egentligen inte behöver säga något alls om hur bilen är utformad, konstaterar Simon.

Paret hade inte så mycket på sin krav- eller önskelista, det främsta var ”vi ville kunna duscha i den”.

En helg när Simon var i Skåne på svensexa ringde Emelie upp och berättade att hon hade sett en bil som verkade perfekt men som låg ute för 180 000 kronor, det vill säga en bra bit över den satta budgeten. De beslutade sig för att Emelie och hennes familj trots allt skulle åka och kolla på den.

Bilen var en kort helintegrerad Frankia från 1998, närmare bestämt modellen 620 DL. Längden på den var strax under sex meter och bilen fick alltså plats i en vanlig parkeringsruta, vilket de ansåg var mycket positivt. Dessutom hade den ett stort kök placerat långt bak och ett bra badrum. Ovanför köksdelen fanns också ett trevligt fönster att titta ut genom för den som stod och diskade.

Emelie blev lyrisk och ringde återigen upp den trötta och smått bakfulla Simon och viskade i luren ”den här måste vi ha!”. Simon svarade att hon måste ”spela cool och inte vara för på”.

Emelie fortsatte rundturen i bilen medan hon försökte dölja att hon redan hade inrett bilen i sina tankar. Slutligen lyckades hon pruta ner priset några tusenlappar.

– Det är lite lustigt att det första egna hemmet/bilen jag är med och köper får jag inte ens se i verkligheten innan köpet, skrattar Simon men intygar att han blev väldigt nöjd med båda delarna.

I april hämtade de bilen och då var de noviser båda två och hade mycket att sätta sig in i.

– Det gick relativt snabbt att lära sig bilen men det är mycket regler att sätta sig in i när man ska ut och resa under en längre period och i olika länder, berättar Emelie och konstaterar:

– I vissa länder var det krav på reflexvästar och bogserlina medan andra hade krav på alkomätare.

Simon betonar också vikten av att kolla upp sina betalningsmöjligheter.

– Man vill inte betala för onödiga kortavgifter. Så ett tips är att kolla om man kan tjäna på att byta betalkort till ett som är bättre anpassat för utlandsbetalning, säger han.

Simon och Emelie köpte sin husbil för att kunna resa med den under ett år i Europa. Men på frågan om de därefter komma känna sig nöjda kommer svaret snabbt.

– Vi kommer säkert åka tillbaka hem till Sverige ungefär när vi tänkt, men husbilen kommer vi behålla till att resa mer med! säger Emelie och berättar att de gärna reser runt i Sverige med den.

– Vi älskar vår Frankie! avslutar Emelie med ett stort leende.

Parets tips till dig som vill köpa husbil
  • Fundera på vad just du vill ha och strunta i vad andra väljer att köpa.
  • Kolla på flera bilar även i verkligheten. Du kanske upptäcker att storleken är mindre/större än vad du trott.
  • Skriv upp eventuella krav du har på bilen.
Parets tips om du ska ut på långresa
  • Jämför olika husbilsförsäkringar.
  • Kolla din reseförsäkring.
  • Ta med EU-kortet.
  • Kolla hur ditt betalkort funkar utomlands, kostar det extra avgifter?
  • Kontrollera noga varje lands krav på vad som måste finnas i bilen för att åka i landet.
  • Ha inga spikade planer, då slipper du bli besviken om de inte blir som du tänkt.

Emelie Lövqvist och Simon Boldt framför Frankie.

Fakta om paret

Namn: Emelie Lövqvist och Simon Boldt
Ålder: 25 respektive 29 år
Yrken: Grundskolelärare F-3 och eget företag respektive ingenjör med licentiatexamen inom produktionssystem
Husbil: ”Frankie”, 25 år. Helintegrerad Frankia 620 DL årsm 1998
Youtube: @HusbilenFrankie
Instagram: Om husbilslivet och att säga upp sig och lämna allt: @emelielovqvist Om hur man skapar det livet man vill leva: @merpirrilivet

DET HÄR ÄR EN UPPLÅST PREMIUM-ARTIKEL

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång till allt du med!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.