Bild
Nästa artikel
Annika Elgeskog bor i husbil på heltid och fricampar ofta. – Jag har känt mig lite otrygg en enda gång och då bytte jag plats för natten, säger hon.
Annika Elgeskog bor i husbil på heltid och fricampar ofta. – Jag har känt mig lite otrygg en enda gång och då bytte jag plats för natten, säger hon.

Annika bor i husbil: ”Oj, vad detta är kul!”

Reportage

– Oj, vad detta är kul! Nu hoppas jag kunna inspirera andra att våga göra detsamma! Det säger Annika Elgeskog från Göteborg, succéartad youtuber och heltidsboende i husbil.

Frågan är vad Annika Elgeskog vill inspirera till, youtubandet eller boendet i husbil.

– Gärna båda! Jag unnar alla att ha det lika kul som jag!

Annika Elgeskog har några händelserika år bakom sig. I  tjugo år var hon hemma med egna och familjehemsplacerade barn och då var det kontinuitet och trygghet som gällde.

– Fast jag har alltid varit reslysten förstås. Min pappa var sjöman och lastbilsförare och det kanske har präglat mig, för min dröm har alltid varit att segla jorden runt.

Nu har det inte blivit så – än.

– Nej, det var något som alltid skulle ske ”sen” … Och dit kom vi aldrig, däremot fick jag en tvåveckorsresa till Shetlands­öarna i present när jag fyllde fyrtio och det var en fantastisk upplevelse!

”Att leva i husbil kom tvåa efter att segla, så när barnen hade flugit ut köpte jag en husbil”

Efter en skilsmässa och några år med ett åkeri ihop med ­brodern bestämde sig Annika för den större friheten.

– Att leva i husbil kom tvåa efter att segla, så när alla barn hade flugit ut köpte jag en husbil och flyttade in i den. Och så slutade jag med åkeriet och fasta arbetstider och anmälde mig som timvikarie på boenden för funktionsnedsatta.

Annika fick återkommande jobb på fyra olika boenden, ofta nattpass, och parkerade ­husbilen utanför jobbet.

– Så fort jag var ledig for jag ut till havet och ställde mig. Jag njöt verkligen av den frihet husbils­livet och timvikariaten gav mig.

Samtidigt hade Annika Elgeskog fler järn i elden, och ett av dem var att rycka in som teaterproducent. I det sammanhanget mötte hon Kristoffer Sandås, en ung man som hon kallar sin tvillingsjäl.

– Vi hittade direkt en våglängd som gjorde att vi ville fortsätta projekta ihop. Kristoffer var engagerad i att rädda orangutanger i Project Borneo, och det var något jag omedelbart sympatiserade med.

Project Borneo är en ideell organisation som samarbetar med det statliga Matang Wildlife Center i Sarawak på Borneo. Vid centret rehabiliteras djur som har skadats, som har tillfångatagits och dresserats av människor eller på annat sätt farit illa i sin kontakt med människo­arten.

– I första hand ska de rehabiliteras så att de kan återvända till det vilda, men många har varit nära människan så länge att de inte kan repareras. Då får de istället stanna på centret och få så naturliga livsvillkor som möjligt. 

Kristoffer Sandås och Annika Elgeskog startade tillsammans Borneos Vänner som bland annat organiserar resor från Sverige till centret.

– Resorna har två funktioner. Dels får djurvänliga människor komma ner till centret och arbeta som volontärer under en period och dels får vi in pengar till verksamheten via reseavgiften.

Annika gjorde sin första egna volontärsresa till centret i september 2017, därefter genomförde Borneos Vänner flera resor med ett tiotal deltagare varje gång innan pandemin satte stopp för resorna i mars 2020.

– Dessvärre hann jag åka ner själv i mars innan UD meddelade sin avrådan, så det blev en väldig röra för att ta sig hem. Jag fick dra iväg hals över huvud med bara en ryggsäck med de viktigaste grejerna, och jag fick köpa tre flygbiljetter innan jag slutligen kom med ett flyg till Köpenhamn.

Där fastnade Annika igen och fick i panik köpa en tågbiljett till Sverige. På vägen förlorade hon 5 000 kronor i kontanter som hon hade gömt i sina kläder.

– Ja, det var en himla röra, men jag kom ju hem till sist i alla fall. Värre är att hjälp­centret på Borneo håller på att gå i kvav. Hotellverksamheten som är kopplad till centret har gått i konkurs, den anställda personalen får ingen lön och de frivilliga hjälparbetarna kan inte ta sig dit. Det är riktigt bekymmersamt.

Lilla Fina är Annika Elgeskogs andra husbil. En kort modell med vattenburen värme, vilket var ett krav.
Lilla Fina är Annika Elgeskogs andra husbil. En kort modell med vattenburen värme, vilket var ett krav.
Annika bor i husbil: ”Oj, vad detta är kul!”

Innan allt började sjunka hade Annika och Kristoffer köpt en lägenhet i Skara att ha som bas för organisationen, ­samtidigt som de fick varsitt ­billigt boende på köpet. Men efter coronautbrottet och dess följder sålde de lägenheten och Kristoffer flyttade till ett student­rum medan Annika valde att återvända till husbils­livet och timvikariaten.

– Nu har jag min Lilla Fina, som jag kallar min Bürstner. Hon är bara 5,90 lång och det passar mig bra eftersom jag vill kunna parkera var som helst. Hon är 19 år, men fungerar finfint. Och hon har golvvärme, det var det som gjorde att jag slog till! Normalt är det bara de stora bilarna som har det.

Även om Annika trivs bra med arbetet på HVB-hem så hägrar den ännu större friheten.

– Drömmen är att vara helt fri från lönearbete och kunna ägna den tid jag behöver åt Borneos Vänner. Det var därför jag började lägga ut videofilmer på YouTube. Jag hade tidigare jobbat med marknadsföring via Instagram, så jag visste redan en del om hur det fungerar med sociala medier.

Annika började lägga ut filmsnuttar i början av 2020 och tänkte ge projektet ett år.

– Man behöver komma upp i tusen prenumeranter för att få in annonser på YouTube och jag tänkte att det kunde få ta ett år.

När Husbil & Husvagn ­träffar Annika har det gått åtta månader, och när hon kollar besöksloggen studsar hon till:

– Men titta, jag har precis kommit upp i 1 120 prenumer­anter, vad kul! Och titta, det ligger redan en annons här!

Ytterligare en månad senare är hon uppe i det dubbla. Den framgången kan hon tacka sitt husbilsliv för.

– I början la jag ut lite av varje och det hände inte så mycket. Men när jag letade upp snuttar från mitt husbilsliv som jag hade gjort tidigare slog det till, då steg besökssiffrorna markant.

Så Annika satte igång att producera fler husbilssnuttar.

– Det är ju så roligt också, för jag gillar verkligen mitt liv med Lilla Fina. Det är verkligen inte svårt att få inspiration till filmerna. 

Två gånger i veckan lägger Annika ut en video på YouTube. Planerad, filmad, klippt, ljudsatt och kommenterad.
Två gånger i veckan lägger Annika ut en video på YouTube. Planerad, filmad, klippt, ljudsatt och kommenterad.
”Hur blev det i mobilen nu då?”
”Hur blev det i mobilen nu då?”
Det är rätt mycket pyssel med en vlogg, så två i veckan räcker.
Det är rätt mycket pyssel med en vlogg, så två i veckan räcker.
Om Annika

Namn: Annika Elgeskog

Ålder: 60 år

Började bo i husbil: ­september 2017

Husbilar hittills: Frankia och Bürstner

Bästa resan hittills: Reser ju inte så mycket. Jag vill visa att man inte behöver resa så långt eller speciellt mycket bara för att man har en husbil. Mina bästa stunder är när jag kommer ut i naturen och kan göra upp en eld, sitta där i timmar och ändå ha mitt hem inom synhåll.

Och sociala medier är ju … ­sociala. Annika Elgeskog har gjort många nya bekantskaper via sitt vloggande. Den som följer henne kan se hur trogna tittare ber henne om att göra fler utlägg per vecka, helst ett om dagen!

– Men jag vill hålla kvalitet, så det får räcka med två per vecka än så länge. Jag ska hinna välja ämne, rigga utrustningen, spela in, klippa och lägga ut. Det tar lite tid, och jag jobbar ju fort­farande på HVB-hemmet.

Filmerna kan ta oss med till olika resmål eller de kan innehålla praktiska tips om hur man till exempel vinterrustar sin husbil. De kan också vara väldigt personligt hållna. I ett av de mest välbesökta avsnitten berättar Annika om när hon för första gången kände att en utvald plats för fricamping inte var riktigt trygg och hon valde att åka till en ställplats innanför bom och övernatta istället. Det inslaget fick över 9 000 besök på en vecka.

 – Men det var som sagt första och hittills enda gången jag har känt mig lite misstänksam mot händelser i omgivningen, och med tanke på hur många nätter jag har fricampat ensam utan minsta incident så är en engångshändelse ingenting som kan få mig att sluta rekommendera den frihet som husbilslivet erbjuder till vem som helst! 

Ryds grottor i Skaraborg är ett av de utflyktsmål i närområdet Annika delar med sig av.
Ryds grottor i Skaraborg är ett av de utflyktsmål i närområdet Annika delar med sig av.
Sociala medier skapar sociala kontakter. Här är det Ulla Karlsson, en annan singelkvinna som inspirerades av Annika att våga kasta loss, som hälsar på.
Sociala medier skapar sociala kontakter. Här är det Ulla Karlsson, en annan singelkvinna som inspirerades av Annika att våga kasta loss, som hälsar på.
Tänk att få börja varje dag med att slå upp dörren till friheten! Annika Elgeskog ångrar inte sitt val.
Tänk att få börja varje dag med att slå upp dörren till friheten! Annika Elgeskog ångrar inte sitt val.
Annikas fem bästa tips till dig som vill flytta ut till husbilen för gott...

Hitta en husbil med ett vattenburet värmesystem så du ­slipper oroa dig för frusna rör och tankar.

Öva på att be om hjälp! Det är omöjligt att kunna allt själv ­eller förutse allt men det finns hjälp att få om man bara ­vågar fråga.

Ha en plan B för vintern eller om du blir sjuk. I mitt fall har jag gjort upp med några olika vänner om att få stå hos dem på el om det blir för kallt eller om jag är sjuk.

Vänta inte med att ta tag i din dröm. Det går alltid att ”­ombestämma sig” om det nu skulle visa sig att heltid i husbil inte var något för dig.

Lita på din magkänsla och tänk ut din säkerhetsstrategi.
Allt för att få uppleva ett liv med största möjliga frihet!

… och för dig som vill börja vlogga (videoblogga)

Börja med den utrustning du har i form av din mobil.

Köp en extra mikrofon för bra ljud.

Öva och öva för att bli bekväm med att redigera. Det finns billiga appar för redigering till din mobil.

Avsätt tid i din kalender för att kunna posta dina filmer ­regelbundet, helst samma dag varje vecka. 

På YouTube finns mängder av tips och råd. Vill du nå ut med dina vloggar avsätt tid för att utbilda dig.

Taggar: Reportage

Frågan är vad Annika Elgeskog vill inspirera till, youtubandet eller boendet i husbil.

– Gärna båda! Jag unnar alla att ha det lika kul som jag!

Annika Elgeskog har några händelserika år bakom sig. I  tjugo år var hon hemma med egna och familjehemsplacerade barn och då var det kontinuitet och trygghet som gällde.

– Fast jag har alltid varit reslysten förstås. Min pappa var sjöman och lastbilsförare och det kanske har präglat mig, för min dröm har alltid varit att segla jorden runt.

Nu har det inte blivit så – än.

– Nej, det var något som alltid skulle ske ”sen” … Och dit kom vi aldrig, däremot fick jag

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn med vår Premium-tjänst

Det här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.