Nästa artikel
Båtpar på mässan ”Nästa köp blir en husbil”
STOCKHOLM 2024

Båtpar på mässan ”Nästa köp blir en husbil”

Publicerad 2024-03-17 07:01
Sune och Anette testade en husbil förra sommaren och fick blodad tand.

Under den nuvarande husbilsmässan i Stockholm pågår samtidigt Allt för sjön och Husbil & Husvagn träffade ett båtpar som var mycket nöjd med den kombinationen.

–Vi köpte vår båt 2015 och gillar att segla. Men förra året testade vi en husbil i en vecka och gillade det mer än vi trodde vi skulle göra, berättar Anette Neljestål från Norrtälje när vi träffar henne och hennes man Sune Lundvall i en av båtmässans dyrgripar.

Båten vi har klivit ner i är en Arcona 415e och vi har först stått och väntat bakom rep och tagit av oss skorna för att få kliva ombord. När man står i sittbrunnen går det inte att låta bli att fantisera om hur det hade känts om man befann sig ute till havs och såg horisonten framför sig en solig sommardag. Men mässmiljön ger sig snart till känna igen och när vi kliver ner till yachtens hjärta går det inte att låta bli att se likheter med husbilar. Låsstängningar på skåpen, badrum och sovutrymmen är inte alltför olika.

Anette och Sune som har klivit ner samtidigt som mig var också nyfikna på detta demoexemplar.

– Något nytt köp blir det dock inte nu, berättar Sune och frun Anette fyller i:

– Vi kommer behålla den vi har nu så länge vi orkar sen blir det nog snarare en husbil, skrattar hon.

 

Lyxiga båtar står på rad.

Ett av sovutrymmena i Arcona 415e.

Robust ugn finns i denna Arcona.

Soffan i Arconan är rymligare än i de flesta husbilar.

Husbil blir ett annat liv

Entusiasmen för husbil syns tydligt hos Anette och det var hon som bestämde att de skulle gå på båtmässan just denna helg när även husbilsmässan pågår. Men även Sune är positivt inställd.

– Det blir ett helt annat resande, man tar sig snabbt fram. Med en båt är man hela tiden kustnära och gör inte några längre avstickare in i landet. Då måste man ha hyrt en bil på en specifik plats om man ska göra det, konstaterar Sune och fortsätter:

– Det blir även något helt annat för hygienen. På båten står man och duschar på akterdäck och tvättar sig med vattnet utanför, även om det så är åtta grader. Det blir som ett annat liv i en husbil.

Att Sune och Anette hade chans att låna en husbil var tack vare deras son och hans tjej som äger en. Eftersom sonen och hans partner fortfarande arbetar var husbilen ledig en större del av året. Sune och Anette, som är pensionerade, hade länge pratat om att besöka Österlen och tack vare husbilen kunde det bli av.

– Det finns så mycket som är likadant på en husbil och en båt, utrymmesmässigt bland annat. Men det var lite klurigt att få igång kylskåpet och andra tekniska lösningar som skiljde sig åt, men annars var det inga problem, säger Anette.

Rymligt badrum som påminner en del om husbilars dito.

Något de märkte var att det kunde vara svårt att hitta plats att tömma tankarna.

– I Kosta Boda var det föredömligt. Vi kunde åka upp på en betongplatta och tömma och göra all nödvändig service, det var väldigt smidigt, berättar Sune.

En stor skillnad jämfört med seglingen de annars ägnar sig åt var den smärre chocken av bränslekostnaden.

– När man seglar blir man bortskämd med att inte behöva fylla på med en massa bränsle. Reser man mycket i husbil får man nog tänka sig för lite, konstaterar Sune.

En till fördel de ser med husbil är att man kan ta med cyklar på resan. I deras nuvarande båt som rymmer ungefär fyra till sex personer finns inget utrymme för cyklar.

– I Arconan vi besökte nu skulle det säkert gå att få med några hopvikbara cyklar men det skulle vara enklare i en husbil, säger Sune.

Risken med båt som äldre

Även tidigare har vi pratat med personer som gått över till husbil efter att ha haft båt tidigare. Speciellt när de blir äldre och får svårare att röra sig på en båt i rörelse och kliva i och ur. Anette påpekar även en annan faktor som inte är att förglömma.

– Ju äldre vi blir, desto mindre chans är det att vi skulle orka dra upp varandra ur vattnet om någon av oss ramlade i. Den biten slipper man ju i en husbil, konstaterar Anette.

Under mässan kommer paret, eller i alla fall Anette, spana in i ett gäng husbilar.

– Du får sitta utanför om du vill, säger hon skrattande till Sune.

Men om vi på Husbil & Husvagn får gissa kommer paret låna husbilen även i år, kanske både en och två gånger.

Anette Neljestål och Sune Lundvall från Norrtälje tror de kommer köpa en husbil någon gång framöver.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.