Bild
Nästa artikel
Bo Mobilt: Vintercamping och vintermys i husvagnen

Bo Mobilt: Vintercamping och vintermys i husvagnen

Reportage

När naturen bäddas in i ett fluffigt lager av snö, och det är riktigt kallt ute, menar många att livet inne i ett fritidsfordon är som allra bäst. Fredrik och Lisa Eriksmyr från Norrköping tillhör den skaran. Vi har hälsat på dem på KustCamp Ekön utanför Valdemarsvik.

Den här artikeln är från 2017


Termometern visar fem minusgrader och den nyfallna snön knarrar under våra fötter när vi går mot en Adria 663 HT -16 på KustCamp Ekön, belägen invid havet längst ut i Gryts skärgård. Det lyser hemtrevligt inifrån vagnen och i förtältet håller Lisa och Fredrik Eriksmyr från Norrköping just på att tända julstjärnorna.
– Det gäller att göra det hemtrevligt för sig, säger Fredrik med ett leende och välkomnar oss in.

Det första som fångar vår uppmärksamhet är två bastanta gasolvärmare som är i full färd med att skapa en behaglig temperatur i förtältet. Snett framför oss står ett stort matbord med sex stolar. Bakom matbordet står en trivsam soffgrupp och längs husvagnens långsida finns både kylskåp och frys i full storlek samt en skänk där en grupp värmeljus brinner med stillsamma lågor. Glöggen på soffbordet och de tända julstjärnorna i förtältets alla fönster skvallrar om att årets största högtid står för dörren.
 

Till vänster: Om man ska vistas i förtältet vintertid går det åt ett par rejäla gasolvärmare.
Till höger: Mossigt? Ugglor i mossen har man ju hört talas om, men här huserar de i förtältet.
Till vänster: Om man ska vistas i förtältet vintertid går det åt ett par rejäla gasolvärmare. Till höger: Mossigt? Ugglor i mossen har man ju hört talas om, men här huserar de i förtältet.

Upprymda av den härliga julstämningen berömmer vi det luftiga utrymmet och den påtagliga känslan av hemtrevnad, varpå Lisa förklarar bakgrunden till att det är så ombonat.
– Jag var lite skeptisk innan vi skulle skaffa vår första husvagn, men då sa Fredrik: ”Jag lovar att det ska bli precis samma standard som hemma och du kommer inte att sakna något”. Och precis så har det blivit, säger Lisa med ett leende.

Vi går in i husvagnen och slår oss ner i soffgruppen. Termometern visar 22,9 grader och trots att vi sitter i strumplästen värmer det skönt under fötterna. Lisa berättar att det har gått fyra år sedan Fredrik förde på tal att de borde köpa husvagn, efter många år med fritidsbåt. Ett besök under semestern i Fredriks föräldrars husvagn på Öland, gjorde att hon fattade tycke för campinglivet.
– De hade piffat till både husvagnen och förtältet så att man verkligen kände sig som hemma. Och så insåg jag att man väljer själv under vilka former man campar – man behöver ju faktiskt inte ha likadana träningsoveraller och umgås med grannarna hela dagarna. Det gick även upp för mig hur mycket plats man har i en husvagn plus förtält, jämfört med en fritids- båt, förklarar Lisa.
 

Lisa och Fredrik med sin fina Adria 663 HT -16 i bakgrunden.
Lisa och Fredrik med sin fina Adria 663 HT -16 i bakgrunden.

Makarna slog till på en Adria 613 HT -13 som från första stund ställdes upp på en året-runt-plats på KustCamp Ekön. Närheten till havet fick avgöra, liksom det relativt korta avståndet till lägenheten hemma i Norrköping. I fjol byttes husvagnen ut mot en nyare och större, men uppställningsplatsen är fortfarande densamma. Och de har inga planer på att flytta på sig.
– Vi älskar det här livet. Allt står på plats och är klart att användas när vi kommer hit och det enda vi behöver ta med oss är mat och dryck. Vi brukar åka iväg med husvagnen någon vecka varje sommar, men annars står vi här, berättar Fredrik.

Till skillnad mot många andra med säsongsplats, har Fredrik och Lisa valt att satsa på både sommar- och vintersäsongen. Om de inte har planerat in något som de ”måste” närvara på under helgen, åker de ut till vagnen varje fredagskväll och stannar till söndag eftermiddag, varje vecka, året om.
– Det är så kravlöst här och man har inga tider att passa. Det här är vårt paradis där vi samlar kraft och energi, säger Lisa.
– Ja, man blir så lugn här ute. Närheten till den här  naturen gör att man vistas väldigt mycket utomhus, oavsett vad det är för väder. Och eftersom vi bor i lägenhet och inte behöver sköta om någon trädgård eller dylikt där hemma, är vi fria att åka ut i princip när som helst, fyller Fredrik i.
 

"När de återvänder till vagnen på eftermiddagen igen är det inte omöjligt att en Irish Coffee får sprida lite värme i kroppen."

Den som inte har prövat på vintercamping förut, kanske tycker det ser kallt ut när fritidsfordon står halvt insnöade med frost på rutorna. Paret Eriksmyr menar att kylan inte är något problem alls, bara man har rätt utrustning.
– Vår husvagn har vattenburen golvvärme och vattenburna radiatorer så det är inga problem att hålla över 20 grader inne i husvagnen även när det är kallt ute. Har vi gasolvärmarna igång  i förtältet kan vi sitta där under vintern utan att frysa. Dock brukar vi ha tofflor på fötterna och kanske en varmare tröja, förklarar Fredrik.

Faktum är att med dagens teknik behöver Fredrik och Lisa aldrig frysa, inte ens när de anländer till husvagnen. Med hjälp  av en sms-styrd värmepanna räcker det med att de skickar ett sms för att värmen ska sättas igång. För att det ska vara riktigt behagligt inne i vagnen och textilierna ska hinna bli genomvarma, brukar de skicka iväg ett sms ett dygn i förväg.

Det enda som möjligen är lite omständligt med vintercamping, enligt Eriksmyrarna, är vattenhanteringen. De får hämta vatten i servicehuset och husvagnen måste vinterkonserveras varje gång paret inte avser att använda den på några dagar.
– Vi får tömma tankar och ledningar på allt vatten innan vi åker härifrån, men med lite vana tar det inte mer än en timme allt som allt, berättar Fredrik.
 

Har tomten tömt? Den här vackra bilden tog Fredrik en morgon
efter att han hade varit och tömt latrintanken.
Har tomten tömt? Den här vackra bilden tog Fredrik en morgon efter att han hade varit och tömt latrintanken.

Men vad gör man då på en camping på vintern, kanske någon undrar? I Fredriks och Lisas fall börjar en typisk dag med en lång och lyxig frukost framför Nyhetsmorgon. Sedan går de ofta ut och tar en rejäl promenad i de fina strövområdena som finns omkring campingen. Lunchen avnjuter de utomhus i form av grillad korv, smörgåsar med varm choklad eller soppa som värms på stormkök. När de återvänder till vagnen på eftermiddagen igen är det inte omöjligt att en Irish Coffee får sprida lite värme i kroppen, innan det bär av till servicehuset för en varm dusch. Om det är lördag är det V75 som gäller efter tvagningen och därefter tänds grillen – oavsett årstid.
– Det är nästan godare att grilla på vintern. Och så är det mysigt här ute på kvällarna, så man står gärna ute och myser med en whisky vid grillen, säger Fredrik och ler brett.

Förutom paret Eriksmyr vintercampar ytterligare fem par regelbundet på KustCamp Ekön. Fredrik och Lisa menar att det blir en helt annan gemenskap mellan camparna på vintern; man lär känna varandra på ett helt annat sätt när människorna som är på campingen inte försvinner i mängden som de annars kan göra på sommaren. Omkring Lucia och under juldagen ansluter några fler än vanligt, då det arrangeras traditionsenliga julfester i servicehuset. Ifjol lyste det ifrån ett tiotal ekipage på campingen under dessa kvällar.

Eriksmyrarna menar att livet på KustCamp Ekön är som bäst från september till april. Kulmen nås under de kalla vintermånaderna.
– Det är faktiskt en riktigt häftig känsla att vara helt ensamma på en camping och göra de första fotspåren i snön. Och bara en sådan sak som att dra upp rullgardinerna och se ett gnistrande vinterlandskap utanför fönstret, det är så oerhört mysigt, säger Fredrik.
– Vi tycker det är konstigt att inte fler campar här på vintern, har man bara rätt utrustning är det ju nästan lika enkelt som på sommaren. Samtidigt är det rätt skönt att vi får vara lite för oss själva, säger Lisa med glimten i ögat.

Den som tror att camping, vinter och jul inte är förenligt bör ta en sväng till KustCamp Ekön och säga hej till Fredrik och Lisa Eriksmyr.
Den som tror att camping, vinter och jul inte är förenligt bör ta en sväng till KustCamp Ekön och säga hej till Fredrik och Lisa Eriksmyr.

Så vintercampar Eriksmyrarna

  • Uppvärmningen sker endast med gasol eftersom det är mest pålitligt när det är riktigt kallt ute.

  • Vatten hämtas i tre 20-litersdunkar som fylls vid servicehuset och fraktas med bil till husvagnen. 60 liter vatten räcker gott och väl till att laga mat, diska och gå på toaletten under en hel helg vilket innebär att man endast behöver hämta vatten en enda gång.

  • Förtältet har ett kraftigt lutande tak för att snön lätt ska falla av. Dessutom finns vintersäkringar som stöttar taket inifrån om snön skulle ligga kvar.

  • Runt det fasta avloppsröret som är kopplat till vagnen, har man virat en värmekabel och därefter isolerat med rörisolering. Värmekabeln är kopplad till en fjärrstyrd strömbrytare som aktiveras när tempen går ner till cirka fem minusgrader.

  • Två extra gasolflaskor och ett friskt, tillika fulladdat, batteri finns alltid i vagnen om det skulle bli strömavbrott.

  • Bra pannlampor är ett måste under de kolmörka kvällarna.

Taggar: Reportage, Adria

Den här artikeln är från 2017


Termometern visar fem minusgrader och den nyfallna snön knarrar under våra fötter när vi går mot en Adria 663 HT -16 på KustCamp Ekön, belägen invid havet längst ut i Gryts skärgård. Det lyser hemtrevligt inifrån vagnen och i förtältet håller Lisa och Fredrik Eriksmyr från Norrköping just på att tända julstjärnorna.
– Det gäller att göra det hemtrevligt för sig, säger Fredrik med ett leende och välkomnar oss in.

Det första som fångar vår uppmärksamhet är två bastanta gasolvärmare som är i full färd med att skapa en behaglig temperatur i förtältet. Snett framför oss står et

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.