Bild
Nästa artikel
Guide: Hyr husbil på semestern – så gör du

Guide: Hyr husbil på semestern – så gör du

Reportage

När det stundar en sommar med hemester eller ”Svemester” på agendan – vad passar då bättre än att testa att resa med husbil? Läs vår konsumentguide och undvik nybörjarmissarna!

Anledningarna till att hyra en husbil är många och det blir mer och mer populärt med en mobil semesterform. 

För dig som vet att du på sikt vill köpa en husbil är det oslagbart att kunna testa olika modeller innan köp. Aldrig lär man sig så mycket om vad man tycker är viktigt i ett mobilt boende förrän man i praktiken har levt en vecka eller två i en husbil eller husvagn.

Att hyra husbil är också ett bra alternativ till bilsemester med tält eller andra boendeformer. Men ett varningens finger bör höjas, risken är att du fastnar totalt när du inser vilken spontanitet och frihet en husbil kan ge upphov till – sommarens resa kan skapa ett behov av att ha en egen.

Hyra husbil via privatperson

Hur gör man för att hyra en husbil? Var letar man? Vad behöver man tänka på?

Dels går det att söka en privat uthyrare på till exempel Blocket. Största risken då är osäkerheten kring vem som är ansvarig om något händer eller att det uppstår en tvist. Vilken försäkring täcker om en skada uppstår?

Var noggrann när avtalet skrivs så att det tydligt står vad som förväntas av den som hyr; Vem gör utvändig tvätt? Tömning av tankar? Dokumentera noga eventuella skador innan avfärd.

Hyra husbil via "förmedlare"

Ett annat alternativ är att använda dig av företag som sammanför privata uthyrare med hyrestagare. Kan jämföras med hur Airbnb fungerar för de som letar tillfälligt boende i andra städer.

I dessa fall är det upp till den privata uthyraren att själv sätta gränserna för vilka typer av exempelvis åldersgrupper man vill hyra ut till, samt hyreslängd. Fördelen är att det finns en försäkring som gäller. Läs mer om denna typ av hyrning i egen ruta längre ned.

Hyra husbil via företag

Det tredje alternativet är att vända sig till företag som hyr ut. Där finns försäkringar, journummer att ringa vid problem och bilarna är ofta av nyare modell och därmed inte lika slitna.

En nackdel är att det kan vara dyrare och många tar extra betalt om du till exempel vill ha campingmöbler och köksgrejer med. Totalpriset kan därmed bli mycket högre jämfört med att hyra av en privatperson.

Tänk på lastvikten

En viktig punkt att ha i åtanke är att ta reda på vad ditt körkort tillåter dig att köra. Med vanligt B-körkort tagit från och med 1 juli 1996 får du köra ett fordon med en totalvikt på max 3 500 kg. Det betyder att du bör ha koll på hur mycket du lastar fordonet med så att maxgränsen inte överskrids, vilket blir olagligt i dubbelbemärkelse. Kolla vad bilen väger med tillbehör som campingmöbler, grill, fulla tankar och medresenärer. Överlast kan bli en dyr historia om polisen stoppar dig. 

De flesta uthyrningsföretag sätter en gräns på hur många mil man får köra utan att behöva betala extra. Även om en del av poängen med mobilt boende är att kunna resa så är troligtvis inte tiden på vägen målet. Ett tips är att planera er semester till en viss begränsad region med flertalet stopp i närheten av varandra.

Vi kontaktade några av alla företag som hyr ut husbilar och lät dem svara på ett antal frågor. Till exempel; får hunden följa med på resan? Ingår husgeråd? 

Slutligen håller vi tummarna för en lyckad mobil semester för dig och ditt resesällskap!

OBS! Det finns många fler uthyrnigns­företag än de som nämns i denna artikel.

Med husbil kan du välja mellan att stanna till på campingar med full service eller på en enklare rastplats invid en sjö.
Med husbil kan du välja mellan att stanna till på campingar med full service eller på en enklare rastplats invid en sjö.
Tumbo Husvagnar AB

Företaget ligger mellan Eskilstuna och Kungsör. De hyr ut åtta husbilar och åtta husvagnar. Bland husbilarna är det fyra plåtisar och resten halvintegrerade. Minsta hyrperioden är sju dagar där bytesdagar är fredagar eller måndagar.

Rökförbud råder i alla fordon och bland husvagnarna är vissa helt djurfria. Angående bilbarnstol rekommenderar företaget att komma och testa innan då det kan skilja sig från modell till modell.

Hemsida: www.tumbo.se


Ekonomi

Hyrkostnad för 7 dagar i juli: Husbil: 11 900–14 900 kr. Husvagn: 6 000–7 600 kr. Under lågsäsong gäller ­rabatterad veckohyra.

Försäkring: Våra uthyrningsfordon är helförsäkrade. Kunden kan välja att lägga till en skadekostnadsreducering. Den kostar 100 kr/dygn och sänker självrisken vid en eventuell vagnskada.

Tillvalspaket: I husbilarna ingår husgeråd, campingmöbler, markis och cykelställ.

I husvagnarna ingår förtält. Följande kan väljas till: gasol 350–550 kr, kempaket 140–395 kr, campingmöbler från 450 kr/vecka.

Städning/tömning: ­Städning 1  250 kr. Tvätt 750 kr. Tömning av gråvatten och latrin måste kunden göra själv.

Deposition: Nej, hyresbeloppet ska vara inbetalt innan avhämtning. 

Antal förare: Vi tar inget extra för en extra förare.

Körsträcka: 200 fria mil/vecka. Utöver det 30 kr/mil.


Villkor/hjälp

Körkortskrav: Nej, inga utöver korrekt körkort.

Får man köra utomlands? Ja, under normala omständigheter får man köra utomlands.

Får man ta med husdjur? Ja, i alla husbilar och vissa husvagnar.

Hämtning av bil: Vi brukar räkna med cirka 1 h per kund och då går vi igenom alla basfunktioner i husbilen/husvagnen.

Stöd under resan: Ja, vi har jourtelefon 24/7. 

Avbokning: Vi har inget avbokningsskydd. Man betalar en handpenning på 1/3 av totalbeloppet inom 5 dagar. Resterande belopp på 2/3 ska vara inbetalda 30 ­dagar innan avhämtning. Vid avbokning innan 30 ­dagar behöver man inte betala in mer men handpenningen blir förbrukad. Vid avbokning mindre än 30 ­dagar innan ­avfärd får man enbart ­tillbaka kostnaden för eventuella tillval som gasol, städ osv. Hyran betalas inte tillbaka. 


Vilka är de vanligaste ­problemen kunderna stöter på? Det vanligaste är att kunden inte får igång pannan eller kylskåpet, oftast handlar det om att de inte öppnat huvudventilen eller liknande fel som är lätta att åtgärda. 

Bengt i Örkelljunga

Företaget ligger, som ­namnet antyder, i Örkelljunga och hyr ut totalt sex husbilar, alla av 2020 års modell. Under högsäsong hyr de ut veckovis, med hämtning måndag eller fredag beroende på bil. Under lågsäsong är hyrestiden flexibel. Alla bilar är rökfria. Inga isofixfästen till barnstol finns men däremot andra lösningar för barnstol, beroende på stol och planlösning.

Hemsida: www.bengtiorkelljunga.se


Ekonomi

Hyrkostnad för 7 dagar i juli: Från 13 650 kr.

Försäkring: Alla våra bilar är per automatik helförsäkrade med en självrisk på 5 000 kr. Denna försäkring gäller i hela Europa.

Tillvalspaket: Nej. Alla våra bilar är utrustade med både husgeråd och möbler som standard. Även toalettpapper/kemvätska ingår samt en gasolflaska per uthyrningsvecka. Alla våra bilar har även cykelställ och markis.

Städning/tömning: Utvändig tvätt ingår alltid. Invändig städning kostar 1 500 kr. Tömning av tankar ska vara gjort vid återlämning (möjlighet att göra detta finns på plats hos oss i Örkelljunga).

Deposition: 5 000 kr, återbetalas direkt i samband med återlämnandet om ingen skada skett.

Antal förare: Vi tar inget extra för fler förare.

Körsträcka: Det ingår 25 fria mil per uthyrningsdygn. Därefter en kostnad på 15 kr milen.


Villkor/hjälp

Körkortskrav: Nej, inga utöver korrekt körkort.

Får man köra utomlands? Ja, våra bilar är försäkrade i hela Europa, utan extra kostnad.

Får man ta med husdjur? Ja, men det är hyrestagarens ansvar att lämna bilen i samma skick som man hämtar den.

Hämtning av bil: Vi bokar in 1 timme med kunden där vi visar hur allt i bilen fungerar.

Stöd under resan: Ja, ­dygnet runt.

Avbokning: Upp till 30 ­dagar innan upphämtning har man rätt att avboka till en kostnad på 500 kr. Därefter krävs att man bokat ­avbeställningsskydd, samt uppvisande av ev. läkarintyg.


Vilka är de vanligaste ­problemen kunderna ­stöter på? Svårt att svara på. Vi har en tydlig genomgång med varje kund innan utlämning, samt skickar med en förenklad manual till dom vanligaste funktionerna i husbilen (kyl, värme, vatten mm.)  En del förstagångshyrare har frågor gällande uppställning/parkering men annars inget generellt.

McRent

Företaget finns på över 50 ställen i Europa och i Sverige finns de i Umeå och Stockholm, men hämtning/lämning sker på samma plats. De hyr ut cirka 80 husbilar från små plåtisar till stora helintegrerade. Under högsäsong krävs en minihyra på 7 dagar medan det är 5 dagar under låg-/mellansäsong. Alla bilar är av årsmodell 2020 och det finns djurfria bilar. Barnstol kan sättas fast i samtliga. Rökning förbjudet i alla fordon. 

Hemsida: www.mcrent.se


Ekonomi

Hyrkostnad för 7 dagar i juli: 14 000–17 000 kr.

Försäkring: Bilarna är helt försäkrade i priset, men självriskreducering kan väljas.

Tillvalspaket: Sängkläder 450 kr, husgeråd 250 kr, vinterdäck 900 kr, bilbarnstol 190 kr. Möbler, gasol, slangar, sladdar mm ingår i hyran.

Städning/tömning: Kund­en måste basstäda, annars kostar det 2 000 kr, tömning av ­toakassett 500 kr.

Deposition: 11 000 kr.

Antal förare: Alla får köra utan extra avgift, men de måste skriva in sig.

Körsträcka: Helt fria mil.


Villkor/hjälp

Körkortskrav: Minst 1 års innehav, och över 21 år ­gammal.

Får man köra utomlands? Ja, inga problem.

Får man ta med husdjur? Ja, i vissa bilar efter ­överenskommelse.

Hämtning av bil: ­Demonstration av hur bilen funkar får man på plats men även via film. Vi bokar in en timme med kunden vid upphämtning.

Stöd under resan:
Ja, finns nummer att ringa.

Avbokning: Man kan boka av mot avgift fram till 30 ­dagar innan start.​


Vilka är de vanligaste problemen kunderna stöter på? Bilarna är rätt komplexa, krävs viss teknisk förståelse. Men vi har varit med länge och kan förklara det mesta. Det är verkligen a och o.

Touring Cars

Företaget har stationer i flera länder och i Sverige finns de i Malmö och Stockholm. Det går att betala extra för att hämta/lämna på olika platser. Det finns totalt 80 husbilar (2–6 pers) till uthyrning.
Det finns ingen minsta hyresperiod. Alla bilar är rökfria och tack vare noggrann sanering efter djurinnehav kan även personer med allergi hyra. Finns bilar där två barnstolar kan sättas fast. 

Hemsida: www.touringcars.eu/sv 


Ekonomi

Hyrkostnad för 7 dagar i juli: Från 13 000 kr för en plåtis som rymmer 2 pers till 19 500 kr för en modell som rymmer 6 pers.

Försäkring: Alla husbilar är försäkrade, men kunden väljer självriskreduceringsnivå. 

Deposition: Från 7 000–28 000 kr. Varierar beroende på vilken självrisknivå kunden väljer. 

Tillvalspaket: Finns flera, några exempel: campingmöbler 50 kr/dag, grillset 400 kr, kaffemaskin 230 kr, bäddset 500 kr/pers, toakemikalier 240 kr. 2 flaskor gasol ingår, måste återlämnas påfyllda.

Städning/tömning: Går att köpa till slutstädning för 2 500 kr, då ingår tömning.

Antal förare: 1 förare ingår i priset, men bokar man online ingår en extra förare. Annars tillkommer 500 kr/förare.

Körsträcka: Fria mil.


Villkor/hjälp

Körkortskrav: 1 års innehav och minimum 19 år gammal.

Får man köra utomlands? Ja visst, i Norden kan kunden köra utan separat tillstånd men i Europa behövs tillstånd (Green Card). Det räcker om kunden informerar oss när kunden bokar.

Får man ta med husdjur? Ja, men kunden måste meddela i förväg. En saneringsavgift tillkommer.

Hämtning av bil: Vi har alltid visning av alla ­funktioner vid upphämtning. Vanligen tar det cirka 1–2 timmar.

Stöd under resan:
Ja, ­dygnet runt. 

Avbokning: Bokningsavgift på 2 000 kr betalas ej tillbaka om bekräftad bokning blir avbokad senast 30 dagar innan tänkt avfärd. Därefter ökar den debiterade kostnaden i olika steg. Vid ­avbokning 15–0 dagar innan avfärd debiteras hela ­hyreskostnaden.


Vilka är de vanligaste ­problemen kunderna ­stöter på? Att vattenpumpen går sönder, men vi skickar alltid med reservdelar.

Kabe Rental 

Företaget hyr ut drygt 300 husbilar från Tenhult i Småland. Den minsta hyresperioden i lågsäsong är fredag–måndag, medan det är 7 dagar i högsäsong (v22–34). Alla husbilar är djur- och rökfria och det är med andra ord ej tillåtet att ta med husdjur på resan. Bilbarnstol kan sättas fast på vissa modeller. 

Hemsida: www.kaberental.se


Ekonomi

Hyrkostnad för 7 dagar i juli: 12 000–14 000 kr.

Försäkring: Inga ­extra ­försäkringar behövs, ­självrisken vid vållande till skada är 3 500 kr.

Tillvalspaket: Allt ingår i hyran (inkl två fulla flaskor gasol) förutom diesel och sängkläder.

Städning/tömning: ­Invändig städning 950 kr, utvändig tvätt 650 kr.

Deposition: Nej.

Antal förare: Två förare ingår i priset.

Körsträcka: Det ingår 200 fria mil per vecka. ­Utöver det 20 kr/mil.


Villkor/hjälp

Körkortskrav: Nej, inga utöver korrekt körkort.

Får man köra utomlands? Ja i Schengenområdet utan extra kostnad.

Får man ta med husdjur? Nej.

Hämtning av bil: Teknisk genomgång ingår vid hämtning. Vi bokar in den tid som krävs för respektive kund beroende på erfarenhet och kunskap. Femton minuter till en timme.

Stöd under resan: Ja, det finns.

Avbokning: Vid avbokning senast 30 dagar innan hämtning debiteras 1/3 av hyresbeloppet. Vid avbokning senast 15 dagar innan hämtning debiteras 1/2 av hyresbeloppet. Vid senare avbokning debiteras hela hyresbeloppet.


Vilka är de vanligaste problemen kunderna stöter på? Oftast är det små handhavandefel, dessa kan undvikas om man läser instruktionsbok eller lyssnar noga under genomgången vid hämtning. 

Lindströms Husbilar & Husvagnar

Företaget ligger i Bålsta utanför Stockholm och har fyra husbilar till uthyrning. En plåtis, två halvintegrerade med långbäddar samt en alkov med 8 sovplatser. ­Uthyrningsperioden är 1 vecka. Ingen av bilarna har fästen för barnstolar. Inga bilar är garanterat djur- eller rökfria.

Hemsida: www.lindstromshusbilar.se


Ekonomi

Hyrkostnad för 7 dagar i juli: 12 000 kr.

Försäkring: Självrisken är 5 000 kr.

Tillvalspaket: Allt ingår inkl toalettpapper, kemvätska + 1 flaska gasol. Ej sängkläder.

Städning/tömning: Kostar 2 000 kr om den ej är städad och 2 000 kr för ej tömd tank. 

Deposition: Ja, 5 000 kr vid ­bokningstillfället.

Antal förare: Kostar inget extra med flera förare.

Körsträcka: 200 fria mil, utöver det 20 kr/mil.


Villkor/hjälp

Körkortskrav: Minst 25 år gammal, svenskt körkort i 5 år.

Får man köra utomlands? Ja, inom EU, men kunden måste meddela detta vid bokning så vi kan ansöka om Green Card (kostnadsfritt). Inga försäkringar gäller om kunden åker utomlands utan grönt kort.

Får man ta med ­husdjur? Ja.

Hämtning av bil: Vi bokar in cirka 30 min med kunden och då går vi igenom hur husbilen fungerar.

Stöd under resan: Ja, finns nummer att ringa.

Avbokning: Vid avbokning 31 dagar innan debiteras en hanteringsavgift på 500 kr. 30–15 dagar innan återfås 50 % av hyresbeloppet samt bokningsavgiften. 14–0 ­dagar före första hyres­dag återfås inga pengar förutom deponeringen.


Vilka är de vanligaste ­problemen kunderna ­stöter på? Svårighet att förstå funktionerna.

Ställplats i Stocka gästhamn utefter Norrlandskusten.
Ställplats i Stocka gästhamn utefter Norrlandskusten.

Delningstjänster – "Airbnb för husbilar"

Här listar vi företag som hjälper till att sammanföra privata uthyrare med hyrestagare. Uthyraren bestämmer själv när husbilen finns tillgänglig för hyrning och vilken minimilängd en hyresperiod måste vara. Ägaren till bilen kan också välja hur gammal du måste vara för att få hyra samt huruvida ­rökning eller djur är tillåtet. Att uthyrare sätter en åldersgräns på minst 30 år är inte ovanligt. 

Variationen i utbudet kan vara större än hos ett uthyrnings­företag. Allt från nytt till äldre fordon, vilket ger kunden chans att välja en prisklass som passar.

Alla tre företag har en försäkring som träder i kraft vid ­eventuell skada.

– Kunderna uppskattar den personliga kontakten med ägarna som ofta kan ge råd och tips till dem som ska ut på sin första camping­semester, skriver Herman Treshow från MyCamper i ett mejl till oss.

Även Housecar vittnar om samma ­erfarenhet.

– Våra kunder upplever att ägarna är väldigt engagerade och lätta att ha en dialog med gällande frågor kring husbilen och resmål etcetera. Detta ger ofta en mer personlig upplevelse vilket många uppskattar, skriver Rickard Magnusson, ­Housecar.

– Privatuthyrda fordon är ofta mer personliga och lite mer hemtrevliga, dessutom kan det vara svårt att hitta ledig husbil hos företag under högsäsong, skriver Fredrik Rofors, Out2Camp.

Housecar

Svenskt nystartat företag som riktar sig mot uthyrning inom Sverige. Har cirka 100 uthyrare. Både husbilar och husvagnar. Ger dig möjlighet att söka på antalet ­sovplatser, om det är tillåtet med barn i bilen samt flera andra kriterier. Kräver verifiering mot Bank ID.

Hemsida: www.housecar.se

Mycamper

Företag som riktar sig mot uthyrning i Sverige. Både husbilar och husvagnar. Ger möjlighet att söka på antalet sovplatser och sittplatser. 

Hemsida: www.mycamper.se

Out2camp

Danskt företag som startade i Danmark och Norge 2017/2018 och i Sverige 2020. Både husbilar och ­husvagnar. Ej möjlighet till olika sökkriterier. Här samlas både privata uthyrare samt företagsuthyrning. Kräver verifiering mot Bank ID. 

Hemsida: www.out2camp.se

Taggar: Reportage

Anledningarna till att hyra en husbil är många och det blir mer och mer populärt med en mobil semesterform. 

För dig som vet att du på sikt vill köpa en husbil är det oslagbart att kunna testa olika modeller innan köp. Aldrig lär man sig så mycket om vad man tycker är viktigt i ett mobilt boende förrän man i praktiken har levt en vecka eller två i en husbil eller husvagn.

Att hyra husbil är också ett bra alternativ till bilsemester med tält eller andra boendeformer. Men ett varningens finger bör höjas, risken är att du fastnar totalt när du inser vilken spontanitet och frihet en husbil kan ge upphov till – sommarens resa ka

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.