
Guide: Pickup och Camper
Pickupen är ett praktiskt fordon med flak som är ovanligare i Sverige än de borde vara. Vi är ju ändå rätt vana vid stora bilar och ett flak är bättre att lasta på än kombiutrymmet i en SUV. Sist men inte minst ryms ett litet hus på flaket!
Personbilar med flak är populära bland bygg- och hantverksföretagare men har inte riktigt hittat ut på svenska privatmarknaden. Detta trots att vi är vana vid större fordon som SUV:ar och större kombibilar. Våra vägar är dessutom rymliga och många svenskar bor i egna hus och en del bor där vägarna är i uselt skick. Då är en 4WD pickup både praktisk och slitstark.
Flaket kan användas till att lasta allt från flyttlass, jordsäckar och höbalar till drickabackar och kylskåp. Och till skillnad från en SUV så är lastförskjutningsskyddet i form av en vägg plus lastöglor och spännband mycket säkrare än löst fladdrande drickabackar i ett kombiutrymme.
Nästan alla pickuper som säljs här i Sverige har konstant eller inkopplingsbar fyrhjulsdrift och de är bra dragbilar för släpvagnar. Hör du till dem som drar en stor och tung husvagn så kan en pickup vara något att fundera på. Tänk dock på att den lite stelare bakvagnen kan ge större påfrestningar på husvagnschassit jämfört med vanliga personbilar. Det är dock ingen större fara vid normal körning och kortare turer. Kom bara ihåg att husvagnar (över 750 kilo) bakom en pickup kräver mer än bara ett vanligt B-körkort.
Vill du inte dra husvagn så kan en camper lastad på flaket vara ännu bättre. Dessa kan lastas av på en halvtimme och pickupen kan sedan användas till annat.
Kombinationen pickup med camper och båt- eller skotersläp bakom ger ett äventyrsekipage av hög rang. Är ni bara två personer så kan baksätet i en dubbelhyttad pickup användas för bagage. Många tar ut eller fäller upp baksätet för att ge plats till exempelvis fällbara cyklar. Annars finns tillbehör som förtält, markiser och hållare för både cykel och kajak att köpa till campern.
Kort sagt så är det här en fordonskombination som är extremt mångsidig och smart.
Pickup – fördelar och nackdelar

PLUS | MINUS |
+ Rejäl dragvikt | - Hög bränsleförbrukning |
+ Byggd för att vara praktisk | - Lastbilskänsla |
+ Slittålig konstruktion | - Stor vändradie |
+ Fyrhjulsdrift | - Stötigare chassi/fjädring |
+ Flak till all sorts last | - Inte bästa miljövalet |
+ Säkrare transporter | - Flak utan tak, sämre för hund & barnvagn |
+ Husvagnsdragare eller camperbärare |
Camper – fördelar och nackdelar

PLUS | MINUS |
+ Smidigt och kort ekipage | - Högt insteg |
+ Räknas som last | - Liten bodel |
+ Skattefri/besiktningsfri | - Bäst för två |
+ Kompakt, lättuppvärmd | - Begränsade lastutrymmen |
+ Ej särskild fartgräns | - Hög tyngdpunkt |
+ Fyrhjulsdriven husbil | - Ger lite gungigare pickup |
+ Kan lastas av | - Kräver bra fjädring |
- Risk att överlasta ekipaget |
Pickup-alternativ
Ford Ranger


Ford Ranger finns som regular cab (enkelhytt), super cab (1,5-hytt) och double cab (fyrdörrars dubbelhytt). Vidare finns utrustningsnivåerna XL, XLT, Limited, Wildtrak, Raptor. Fakta nedan gäller enklaste XL-versionen med dubbelhytt.
Motor: 2,0 L EcoBlue, 4-cyl, 170 hk,
Maxlast: 1076 kg
Max axelbelastning (bak): 1 850 kg
Dragvikt: 3 500 kg
Pris: 300 200 kr + moms
Nissan Navara

Välkända Navara säljs i åtta versioner där tre av dem har 1,5-hytt (King Cab) och fem stycken har dubbelhytt (Double Cab). Dessa fem är från enklaste Visia, Acenta, N-Connecta och Tekna till toppversionen N-Guard. Nedanstående pris och fakta gäller Visia Double Cab.
Motor: 2,3 L, 4-cyl diesel, 160 hk, 425 Nm
Maxlast: 1 105 kg
Max axelbelastning (bak): iu
Dragvikt: 3 500 kg
Pris: 271 394 kr + moms
Toyota Hilux

Välkända Hilux lanserades redan 1968 och den säljs i Sverige i tre karossversioner. S-Cab, X-Cab och slutligen dubbelhytten D-Cab med fyra dörrar. Dessa finns i utrustningsnivåerna Legend, Invincible och Ultimate.
Motor: 2,4 L D-4D AdBlue, 150 hk, 400 Nm
Maxlast: 1 045 kg
Max axelbelastning (bak): iu
Dragvikt: 3 050 kg
Pris: 331 100 kr + moms
Volkswagen Amarok

VW Amarok finns endast med fyrdörrars dubbelhytt. De olika varianterna Comfortline, Highline, Aventura och Canyon skiljer i utrustningsnivå. Starkare motor på 258 hk och 580 Nm erbjuds också. Amarok finns även med extra stort flak (XL & XXL) till dubbelhytten.
Motor: 3,0 L TDI, diesel, V6, 204 hk, 500 Nm
Maxlast: 687 kg
Max axelbelastning (bak): 1 630 kg
Dragvikt: 3 500 kg
Pris: 333 200 kr + moms
Tesla Cybertruck – Bubblare!




Elbilen Cybertruck får singelmotor (RWD), dubbelmotor (AWD) och trippelmotor (AWD). Produktionsstart är satt till slutet av 2021. Cybertrucks karossform klarar inte EU-krav men Tesla skissar på en framtida version av modellen ämnad för Europa.
Motor: 1–3 elmotorer, ca 80 mil räckvidd
Maxlast: 1585 kg
Max axelbelastning (bak): iu
Dragvikt: 3 400–6 300 kg
Pris: 39 900 dollar
Camper som bodel:
Svensksålda camperfabrikat
Pickup med camper är en dröm för jägare, fiskare och naturälskare. Fyrhjulsdrift och smidiga yttermått gör att skogsvägar blir ett rent nöje!

Easy Campers
S-Karosser i Dorotea har byggt Easy Campers sedan företaget grundades 1983. Deras campers är byggda för bruk året runt och är isolerade med 30–40 mm tjockt EPS-skum. Easy Campers finns i tio olika modeller och storlekar med eller utan dusch och wc. Du kan även välja mellan luftburen värme från Truma eller vattenburen värme från svenska Alde.

Northstar
Northstar Campers byggs i USA sedan de grundades av Ralph och sonen Robert Willett år 1955. Deras campers byggs i tre versioner, ”pop-up” med uppfällbart tak, traditionella ”hardwall” och ”flat beds” för platta lastbilsflak. Dessa finns i sin tur i en mängd olika varianter varav tio Hardwall-modeller. Northstar bygger även campers med slide-out.

Tischer
Europas största tillverkare av campers grundades 1973 av Josef och Peter Tischer. Deras fabrik ligger i Kreuzwertheim i Bayern. Tischer campers har lågt luftmotstånd och en hantverksmässig tillverkning där detaljer och material ger hög kvalitetskänsla. Tischer tas in till Sverige och finns i nio modeller till de flesta pickuper på marknaden.
Typa om pickup
En högre totalvikt så man klarar den tunga lasten av en camper med packning kan behövas för många pickuper.
Tischer Sverige erbjuder omtypning av pickup tillsammans med Dekra. Upp till 3 500 kilo totalvikt samt 2 100 kilo max bakaxelbelastning.
För omtypningen krävs fälgar och däck med belastningsindex på minst 114 samt luftfjädringskit, klisterskylt med nya vikter samt ett bilspecifikt intyg. Därefter görs ny regbesiktning på Dekra som ordnar nytt regbevis. Omtypningen påverkar inte koldioxidbaserad skatt eller försäkring. Tischer kan bistå med att typa om Ford Ranger/Raptor, Toyota Hilux, VW Amarok, MB X-klass, Nissan NP300.
Börja med begagnat!
Hembyggda campers är rätt ovanliga. En del inreder skåp och containers på lastbilar för boende. En camper går dock att ta loss från flaket med lätthet om den ska räknas som last. I annat fall är det ett ombyggt fordon där det krävs ombesiktning.



Begagnad pickup
Precis som med nya husbilar så har skatten på nya pickuper stigit rejält. Begagnat är en bra start för att se om en pickup passar dina behov. Det finns många begagnade men en del har misshandlats rejält av förare och last. Många har gått långt jämfört med privatbilar av samma årsmodell. Många tar dock väl hand om företagets fordon och gör service enligt bok, det gäller bara att hitta russinen i transportbilskakan.
Glöm ej kolla detta på pickupen
-
Skicket, skicket, skicket!
-
Lastförmåga/dragvikt
-
Fjädring/stötdämpare
-
Bromsar, däck, fälgar
-
Rost, stenskott, lagningar
-
Missljud i motor, drivlina
-
Besiktningsprotokoll
-
Stämplar i servicebok



Begagnad camper
Det kryllar inte direkt av campers på begmarknaden och de som annonseras säljs ofta snabbt. Ett tips är att lägga upp bevakning på begsajter. Ofta säljs campers ihop med en pickup. Även en begagnad camper bör kontrolleras noga, men visst är det skönt att dessa har så få slitagedelar. Ingen motor, inga bromsar, stötdämpare och hjulupphängningar, men det finns ändå några punkter att beakta;
Glöm ej kolla detta på campern
-
Kylskåp, värmepanna, gasolspis
-
Vattenpump, elsystem
-
Lampor (ute och inne)
-
Fästen till pickupen
-
Be säljaren visa demontering av campern
-
Gör fukttest och gasoltest
-
Provkör ev. pickup med campern lastad
-
Kolla maxlast och axeltryck
Det här är en låst artikel. Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
RegistreraDet här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
Läs merTittar man utomlands så är pickuper populära bland privatpersoner i exempelvis USA. Och i Thailand, där många av dagens pickuper byggs, så är det den vanligaste biltypen och landet är världens pickup-tätaste land. Även i Australien är pickuper vanliga men där, liksom i Nya Zeeland, kallas de ”ute” (uttalas yout) vilket är en förkortning av ”coupé utility” (kupé-verktyg).