
Guide: Vinterförvara ditt förtält
När hösten kommer är campingsäsongen slut för många. För de som väljer att avsluta säsongen och ska stuva undan sitt förtält ger vi här våra bästa tips. Följ våra råd för att tältet ska behålla sitt nuvarande skick.
Husvagnens eller husbilens förtält är en färskvara och kommer med största sannolikhet leva lite kortare än tillhörande campingfordon.
En viss utnötning är omöjlig att förhindra men rätt behandling och underhåll kan få tältet att leva längre än om det slarvas med dessa tips.
Oavsett om tältet redan är nedmonterat och placerat i sin förpackning eller om det är kvar uppe så finns det några saker man bör tänka på innan tältet läggs undan för en slutgiltig förvaring över vinterhalvåret.

1. INSPEKTERA OCH RENGÖR
Det kan vara en bra idé att överblicka tältets tillstånd och skick redan innan det monteras ned.
När det är uppsatt är det mera spänt och därmed lättare att rengöra och samtidigt -överblicka eventuella fläckar och skavanker.
Beroende på tältets ålder och fabrikat skiljer sig materialen åt, men också hur tältet slitits.
Tältduken kan rengöras med vatten och tvål. Speciella behandlingsmedel finns. Danska Isabella har både rengörings- och behandlingsprodukter för säsongens början och slut.
I många fall behövs ingen omfattande rengöring och det kan räcka med att borsta av tältet med en borste och inget vatten.

2. PLOCKA NED TÄLTET
Ett traditionellt förtält består vanligtvis av fyra väggdelar och ett tak som hålls samman med dragkedjor.
Med fördel kan dessa komponenter plockas isär vid nedmonteringen för att de ska ta mindre plats i själva tältsäcken.
Obs! Kontrollera noga att gräset inte är fuktigt om du väljer att lägga ut delarna på gräsmattan.
3. PACKA RÄTT
Innan samtliga beståndsdelar viks ihop är det viktigt att de är hundra procent torra, annars kommer tältet börja mögla och det är inte roligt att inleda nästkommande säsong med att gnugga bort mögelfläckar.
Bara att lägga tältet i fuktigt gräs kan räcka för att det ska bli fuktigt, så gör inte det.
För att undvika veck i tält-duken och fönstren, vik rakt och snyggt. Lägg gärna något mellan alla delar som suger upp eventuell fukt. På modernare tält är fönstren tillverkade av ett mer miljövänligt material än tidigare.
Att det är bra för miljön är såklart bra men tyvärr innebär det att fönstren kan klibba ihop i varandra. Vikt rakt och lägg något mellan väggdelarna, så undviker du detta.


4. PINNAR FÖR SIG
Stativet till tältet består av ett stort antal pinnar i antingen stål eller något lite lättare material till exempel glasfiber.
Dessa brukar förvaras i en egen säck. Innan nedpackning, plocka isär pinnarna som sitter ihop i varandra. Det hindrar att fukt kan ta sig in mellan pinnarna och få dem att börja rosta.
Dessutom kan det ibland vara en -nödvändighet för att pinnarna ska få plats i säcken utan att sticka ut.
När pinnarna packas ned i påsen, lägg pinnarna så plastdelarna kommer uppåt, i annat fall risk-erar de att spricka vid oförsiktig -nedställning.


5. VÄLJ RÄTT FÖRVARINGPLATS
Tältet bör förvaras på ett torrt ställe där temperaturvariationerna är så små som möjligt. Små djur som till exempel möss men också myror kan få för sig att börja äta på både tältsäckar och tältet.
Var noga försäkrad om att dessa djur inte kan nå in i utrymmet där tältet förvaras.

Vad säger tillverkarna?
Mirja Berg, Svenska Tält:
"Våra tält är gjorda av spinnfärgad akryl och därför ska man inte använda diskmedel eller avfettningsmedel för rengöring då akrylen är en oljebaserad produkt. Risken finns att materialet kommer torka i så fall. Såpa däremot återfuktar. Se dock till att inte såpa blir kvar i sömmarna. Förvara sedan tältet helt i plusgrader. Viktigast av allt är att tältet är torrt när det läggs undan."
Michael Tidemann, Isabella:
"Vår produkt Isaclean All Season rekommenderas att använda vid säsongens slut men också säsongens början. Borsta först tältet och tvätta sedan med vatten och fuktig borste. Spruta därefter på Isaclean All Season och borsta sedan med fuktig borste."
Raymond Westin, Eurotents:
"Viktigast är att tältet är torrt och rent vid undanläggning. Undvik att placera det i ett utrymme som utsätts för stora temperaturväxlingar då det blir fukt och på sikt även mögel. Tältet rengörs med fördel med tvål och vatten."
Det här är en låst artikel. Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
RegistreraDet här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
Läs merEtt bra tips är också att rengöra tältspikarna innan tältet stuvas undan. Det gör att man slipper tömma spikpåsen på grus och sand när det är dags att packa upp den igen.