Bild
Nästa artikel
Husbilen Western Flyer från 1941

Husbilen Western Flyer från 1941

UDDA

Som få andra hade Brooks Stevens förmåga att skapa designriktiga produkter inom många olika genrer. Linjespelet på denna husbil från 1941 följer dåvarande designtrend för personbilarna och ansågs vara mycket exklusiv. Läs historien!

Den fantastiska husbilen Western Flyer ritades 1941 av den berömda industridesignern Brooks Stevens som föddes 1911 i Milwaukee, Wisconsin USA. Som ung drabbades han av polio och upptäckte att rita och skissa lättade tristessen när han var sängliggande. Hans intresse för design och teckning fortsatte och mellan 1929 och 1933 gick han på Cornell University i New York för att sedan börja med designkonsulttjänster 1934.

Han utarbetade en nyskapande design för ett brett spektrum av produkter, allt från konsumentprodukter till lok, och fortsatte med att undervisa i industriell design vid Milwaukee Institute of Art & Design tills han dog 1995. Husbilen Western Flyer från 1941 fick en häftig "modern" strömlinjeformad design som gör att den ser ut att gå i raketfart även när den står still. Den enorma grillen, den delade vindrutan och strålkastarna påminner om "cab-over"-designen på bilarna från tidsepoken. De bakre hjulhusen och den upphöjda vingen på taket accentuerar ytterligare stilen av en kula i rörelse på denna fantastiska husbil. Brook Stevens design-portfolio är omfattande men han är nog mest känd för den ikoniska design han utarbetade för Willys Overland efter andra världskriget. Willys Overland kontrakterade Stevens att designa en serie av nya bilar baserade på den framgångsrika 4x4 Jeep som användes i kriget. Stevens lysande design för biltillverkaren ingår numera i den berömda Willys pickup, panellastbil och kombi (den första 2-dörrars stationsvagnen gjord helt i plåt) och den sportiga Jeepster. Detta framgångsrika samarbete med Willys/AMC/Jeep fortsatte under åren vilket resulterade i Stevens design av Jeep Wagoneer 1959-1960 och Jeep Cherokee 1980. Stevens designade även en fantastisk version av den ikoniska "Wienermobile" för Oscar Mayer 1958 (baserat på ett jeep-chassi) som delar flera designdetaljer med husbilen Western Flyer från 1941.

Det är intressant att notera att Stevens också utformade 1962 Gran Turismo Hawk för Studebaker och den röda puffiga logotypen för Miller High Life öl. Brooks Stevens var en otroligt kreativ industridesigner som hade en speciell talang för att sammanfläta form och funktion och göra vanliga föremål vackra att se på samtidigt som de var mycket funktionella.

Taggar: Reportage, Hem, Humor
Husbilen Western Flyer från 1941
Husbilen Western Flyer från 1941
Husbilen Western Flyer från 1941
Husbilen Western Flyer från 1941
Husbilen Western Flyer från 1941

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.