Nästa artikel
The Jungle Yacht
UDDA

The Jungle Yacht

Publicerad 13 juli 2016 (uppdaterad 13 juli 2016)
Den här unika bilen från International Harvester specialbyggdes för den italienska upptäcksresande Attilio Gatti och hans fru till deras Kongo-expeditioner. Läs historian!
Det är långt ifrån alltid som det finns så här omfattande information om gamla mobila boenden. Här rör vi oss i gränslandet mellan husbil och husvagn och vi är i mitten på 1930-talet. Det är inte svårt att tänka sig vilken uppståndelse ekipagen orsakade så att International Harvester använde dem i sin reklam är fullt förståeligt. Gattis expedition använde två likadana fordon, designade av Count Alexis de Sakhnoffsky, byggda på 1937 International Harvester D-35 chassin, var drygt 13,4 meter långa samt vägde sina modiga 9 ton. När de användes tillsammans på campen bildade de ett lyxigt femrumsboende och var förstås hjärtat i expeditionen i det outforskade Brittiska Afrika.

Medan fortfarande många vanliga hem saknade elektricitet så fanns det här och det fanns till och med luftkonditionering. Även verkstad, fotolab och  Gattis älskade amatörradiostation fanns på utrustningslistan. Elektriciteten tillhandahölls av en 110 volts generator som var monterad bakom förarhytten på bilarna. Strömmen användes även till att förse ett 4500 volts elstängsel som sattes upp för att skydda expeditionen mot anfall från vilda djur med kraft.

Men även glamouren runt det upptäcksresande paret måste ha varit uppseendeväckande. Med egen uppassare var det nog inte paret Gatti som hanterade de dagliga sysslorna utan all tid kunde användas till expeditionens utforskning.

Det är roligt att sådana här spektakulära fordon kan beskrivas för eftervärlden och förstora gärna högerkolumnens bilder så du ser inredningen. Inte illa skulle man kunna säga, i synnerhet inte badrummet och kontoret med telefon(!).

Här följer bloggarens text:

Jungle Yacht tillverkades av International Harvester för den italienska upptäcksforskaren Commander Attilio Gatti och hans fru, vilka båda reste flitigt till Kongo i Afrika. Enligt Hemmings Blog, använde han sin Jungle Yacht som ett högklassigt boende “för hans 1937-1940 (hans 10e) och 1947 (hans 11e) expeditioner” och “utrustade dem väldigt omfattande.”

Det är bloggaren Rusty Blazenhoff som sammanställt denna unika information på sin webbsida http://laughingsquid.com/the-lavish-jungle-yacht-by-international-harvester/. Besök den gärna och läs originaltexten på engelska. Det finns även länkar till andra referenser som är nog så intressanta. Men det finns ännu mer än det han sammanställt som detta.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.