Bild
Nästa artikel
Östligt leverne

Östligt leverne

UDDA

Finns det något mer ikonmärkt i bilväg från öst än den lilla Trabanten? Tio års väntan om du hade råd att köpa en och sådana här ombyggnader gick inte för sig då. Spatiös är den knappast men att den väcker uppmärksamhet är det ändå ingen tvekan om.

Ibland överträffar verkligheten dikten och vi kan därför inte undanhålla dig denna text som vi rakt av kopierat från Wikipedia. Trabantens kaross tillverkades nämligen i duroplast som efter lite behandling kan ätas men även användas till toalettsitsar. Ingen dålig kombination får man väl säga. 

"Duroplasten togs fram i Östtyskland för användning inom den östtyska bilindustrin. Duroplasten lämpar sig väl för biltillverkning då den är både stark och flexibel. Tillkomsten berodde på att man saknade tillräckligt med vanlig stålplåt att tillverka bilar av. Duroplasten tillverkades av återvunnen överskottsbomull från Sovjetunionen och fenolharts som var en restprodukt från den östtyska industrin. Det var ett praktiskt sätt att återanvända avfall från industrin som annars skulle kastats bort.
Duroplast blev mest känt för att ha använts vid tillverkningen av karosspanelerna (skärmar, tak, motorhuv mm) till Trabant-bilarna men duroplasten användes dessförinnan även till IFA F8 och AWZ P70 eller Zwickau P70 som den även kallades. På senare tid har duroplast kommit till användning i BMW X3 och i toalettsitsar. Även resväskor har tillverkats i duroplast.

Vid förbränning av duroplast uppstår giftiga ångor så skrotningen av de många Trabantbilarna är bekymmersam, men duroplasten är ätlig och nermald duroplast används som foder till grisar, får och andra kreatur inom lantbruket. Ett biokemiskt företag i Berlin hävdar att de tagit fram en bakterie som klarar av att bryta ner en Trabant på tjugo dagar och att det som blir kvar är komposterbart material. Fabriken som tillverkade Trabanten har tagit fram en metod som går ut på att krossa duroplasten och sedan blanda den med betong. Blandningen användes för tillverkning av plattor som används när man anlägger trottoarer."

Taggar: Humor
Östligt leverne
Östligt leverne

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.