Nästa artikel
Husbilskarriär: Från Bürstner till LMC boggibil
Reportage

Husbilskarriär: Från Bürstner till LMC boggibil

Publicerad 2023-03-14 07:00 (uppdaterad 2023-03-14 11:06)
Från en Bürstner, till en Pilote och en LMC. Här berättar Jeanette och Robban från Stora husbilspodden om sin husbilskarriär.

Man brukar prata om bostadskarriär. Med andra ord att man börjar med att bo smått och byter upp sig genom åren.

Men har ni tänkt på att många också gör husbilskarriär? Man byter den första husbilen mot en som bättre passar ens behov, sedan byts den mot en tredje och en fjärde…

Poddparet Jeanette och Robban Andersson från Stora Husbilspodden hör till dem som har gjort den resan.

Alla som hört deras första avsnitt i podden vet hur det började. Att de först hyrde en husbil för att semestra i sommaren 2013. Men att de blev så intresserade att de började gå runt och kolla på husbilar – och vips hade de köpt en. 

– Så det var bara att ringa till hon vi skulle hyra husbilen av och säga ”ni får behålla pengarna”, vi drar med vår egen husbil, som Robban säger i podden.

Men det var bara början…

Här är Jeanette och Robbans husbilskarrär:
 

De köpte sin Bürstner I 727 när de redan hade hyrt en husbil. Sedan var den deras reskamrat i 2,5 år innan de bytte upp sig.

1. Bürstner I 727

En Bürstner från 2012 var början på deras husbilskarriär. För det stannade förstås inte med den. Den första husbilen blev bara ett prov, precis som det är för så många andra husbilsägare. 

– Det gäller att använda husbilen. Då märker man under resan det här funkar, vad man behöver och inte behöver, säger Robban.

Med tiden insåg det att den första husbilen hade vissa brister, vissa saker skulle kunna vara liiite bättre. 

– Den hade allt och var jättefin. Men det var storleken och lastvikten… den hade behövt vara högre. Det var en 3,5 tonnare. Men det vägde bilen redan innan vi gick in i den, säger Robban.

Otroligt snygg var den Pilote Explorateur som blev parets andra husbil. Ändå behöll de den bara i två år.

2. Pilote Explorateur

Så efter 2,5 år med sin Bürstner gick de vidare i husbilskarriären. Den här gången satsade de på en något större husbil. De bytte upp sig till boggibilen Pilote Explorateur, 2011.

– Den var jättebra, den hade allt man kunde tänka sig, säger Robban. Solceller, bränslecell, den var jätteutrustad, med dubbla bodelstankar. Men det var queenbed i den och även den hade även rätt litet garage.

Jeanette tyckte till en början att den franska husbilen var underbar.

– När vi gick från den första till nr två kändes det wow, den var pampig på något sätt. Men till slut kändes det som om vi satt vid ett långt bord och fick prata genom megafon med varandra, säger Jeanette.

Det började med andra ord skava igen. Var det här verkligen den bästa bilen för dem? Skulle de inte ha en med större garage och långbäddar som var… mysigare?

Jeanette och Robban stortrivs i sin LMC Grand Explorer I800. 

Den är inte bara snygg, utan även hemtrevlig.

Att dusch och toalett är separata och att man kan stänga av hygiendelen mot resten av bodelen tycker de är en stor fördel.

3. LMC Grand Explorer I800

Sagt och gjort. Efter två år vinkade de hejdå till Piloten och sade välkommen till den helintegrerade husbilen de har nu: En LMC Grand Explorer I800 från 2014.

Den här gången hittade de rätt. Efter snart fem år är de fortfarande helnöjda med sin husbil och har svårt att tänka sig något annat. Även om de håller ögonen öppna.

– Den här har vi boat in oss i. Vi kan fortfarande åka och titta på husbilar, men det är svårt att känna att något är bättre – det här är vårt lilla hem nu, säger Jeanette och Robban håller med:

– Det är svårt att hitta något som slår det vi har just nu, säger han.

När de kommer i gång, verkar det inte finns någon gräns för fördelarna med LMC Grand Explorer. 

– Jag tycker om att det är separat dusch och toalett. Du kan stänga till sovrummet och vara i köket och soffgruppen. Man kan gå undan lite, säger Jeanette. Och sen tycker vi att den är snygg. Det finns inte så många av denna. 

Den fantastiska husbilen har förstås ett passande namn.

– Vi kallade den för Waldorf ett tag efter hotellet, säger Jeanette.

Framtiden då? Vad skulle få Jeanette och Robban Andersson att gå vidare i husbilskarriären?

– Om vi vann pengar, säger Robban snabbt.

Jeanette flikar in:

– Vi har varit och tittat på plåtis också under vintern/hösten. Vi var inne ett tag på att ha både plåtis och ha kvar den här, säger hon.

– Det var billigare att köpa en plåtis än att byta upp sig till en nyare husbil i den här klassen, den ligger på runt 2 miljoner nu. Det är ofantliga pengar, säger Robban.

Hur ser er husbilskarriär ut. Skriv och berätta till:
anki.sydegard@husbilhusvagn.se

Jeanette och Robban Andersson

Ålder: 55 och 51 år
Bor i: Svaneholm utanför Borås
Yrke: Robban är tjänstledig och studerar kalkylator inom måleri.  Jeanette är egenföretagare och konsult och hjälper företag som anställer utländsk personal, att etablera sig i Sverige med bostad, skolor, bankkonto med mera – så kallad relocation.
Familj: Jeanette har två vuxna döttrar och ett barnbarnet på 6 månader. Robban har två vuxna söner.
Husbil: LMC Grand Explorer I800, 2014
Aktuella: Nya röster i Stora husbilspodden.
Kanaler: Youtube: GlampingExplorer, Instagram @glampingexplorer

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.