Bild
Nästa artikel
I sitt rätta element. Kvistarna bor permanent i sin husbil och trivs förträffligt med det.
I sitt rätta element. Kvistarna bor permanent i sin husbil och trivs förträffligt med det.

Kvistarna satsade allt - Bor i sin husbil

Reportage

De har gjort något som de flesta andra bara drömmer om – sålt huset, sagt upp lägenheten och styrt kosan mot varmare breddgrader. Vi har träffat Bengt och Ann-Marie Kvist som har gjort husbilen till sitt permanenta boende.

Allting började med en trasig tv. Året var 1977, det var fredagskväll och Bengt Kvist satt hemma i sin lägenhet och väntade på att hans favoritserie skulle sändas. Plötsligt blev det nattsvart i rutan.

– Tv:n gick sönder mitt framför ögonen på mig och eftersom jag så gärna ville se programmet, åkte jag in till danspalatset Borgen i Norrköping för att se det där istället, berättar Bengt.
 

Knappt hade han hunnit bänka sig framför Borgens tv, förrän det stod klart att det fanns en gäst som hade åsikter om hans beteende.

– Jag tyckte det var så dumt att han skulle sitta på ett danspalats och titta på tv, så jag bjöd upp honom istället, säger Ann-Marie Kvist och ler.

Det visade sig vara en riktig lyckoträff som kom att ta deras liv i en helt ny, gemensam, riktning.

– Efter andra dansen var jag helt ”fast” och sedan den kvällen har jag aldrig ångrat mig, berättar Bengt som är lyckligt gift med Ann-Marie sedan 28 år tillbaka.

 

Ett par år efter att de hade blivit ett par, insisterade en av Bengts jobbarkompisar på att de skulle köpa hans husvagn. Kvistarna var till en början helt ointresserade av erbjudandet, men efter att ha fått låna husvagnen under sin semester blev det annat ljud i skällan.

– Husvagnslivet innebar ett helt nytt sätt att koppla av på för oss, alla måsten bara försvann. Vi blev helt sålda, förklarar Bengt.

 

Såld blev även jobbarkompisens Cavaliervagn, som Bengt och Ann-Marie ställde upp på Yxningens Camping i Gusum. Där huserade de sedan i 17 år och levde livet som ”säsongare” med fast husvagnsplats och egen motorbåt. Under mitten av 1990-talet sa de dock upp platsen, då den nyinköpta villan i Söderköping krävde för mycket tid. Husvagnen såldes i en hastig affär, bara några veckor innan en planerad semester till Bengts bror i Växjö. I syfte att slippa ändra för mycket på semesterplanerna, for Bengt till Dag´s Husvagnscenter i Norrköping. Där fann han en billig folkvagnsbuss som han sedermera visade för Ann-Marie – som inte blev ett dugg imponerad.

– ”Den här ska vi inte ha”, sa jag och slängde igen dörren, berättar hon och skrattar.

Istället föll Ann-Marie pladask för en Dethleffs Globetrotter SD14, som stod några meter bort och var tre gånger så dyr. Bengt hävdade att de inte hade råd med ett sån flådig husbil, men Ann-Marie hade en annan åsikt.

– Jag sa: ”Jag skiter i om den är för dyr, vi lever bara en gång och det är nu”.

Spektakulära vägar som dessa har blivit vardagsmat för paret Kvist.
Spektakulära vägar som dessa har blivit vardagsmat för paret Kvist.
Tavira i Portugal, en av Algarves allra äldsta och vackraste städer.
Tavira i Portugal, en av Algarves allra äldsta och vackraste städer.
 Vacker utsikt i Gudalest, Spanien.
Vacker utsikt i Gudalest, Spanien.
Gissa vilka som har besökt Altea Hills i Spanien? Just det.
Gissa vilka som har besökt Altea Hills i Spanien? Just det.

Bengt lyssnade till sin frus kloka ord och de slog till på husbilen på stående fot. Det har nu gått över 20 år sedan dess och husbilen har bytts ut några gånger mot nyare och större modeller. Inställningen att leva livet här och nu är dock oförändrad och har varit paret Kvists kännetecken genom livet. Extra tydligt blev det för några år sedan när pensionen började närma sig.

– Vi kom till insikt att vi verkligen ville göra något vettigt av pensionen. Det är allt för många pensionärer som bara sitter hemma och i princip väntar på döden, förklarar Bengt.

 

När parets äldste son, Toni, började leta hus i Söderköping togs det första steget mot en friare framtid. De blivande pensionärerna erbjöd sonen att köpa deras hus och flyttade in i en hyreslägenhet istället. Under de långa och mörka vinterkvällarna satt de sedan under lampans sken och läste om folk som tillbringade vinterhalvåret utomlands med sina fritidsfordon.

Sakta men säkert började Kvistarnas tankar snurra kring att gå i samma fotspår. När funderingarna så småningom ledde fram till ett beslut, sade de upp lägenheten och magasinerade de käraste ägodelarna i en container. Den 2 november 2014 tog de nyblivna pensionärerna plats i husbilens säten, redo att påbörja sitt livs äventyr.

– Det var en fantastisk känsla och det kändes så rätt, minns Bengt.

 

Efter fyra dagar på resande fot nådde de målet Alicante i Spanien. Men efter bara en vecka på den spanska solkusten drabbades Bengt och Ann-Marie av bekymmer. På grund av massor av förbokningar tvingades de flytta från campingen där de bodde och i samband med det började även Bengt att må dåligt.

– Jag vill ha 100 procent kontroll på allting, annars trivs jag inte. Vi hade aldrig varit så långt söderut i Europa tidigare och jag kände att vi inte visste riktigt hur det var ställt med vattenkvaliteten och gasolen. Dessutom hade vi ingen direkt plan för var vi skulle ta vägen, så jag mådde allt sämre och ville till slut bara åka hem till Sverige.

 

Äventyret höll alltså på att upphöra efter en dryg vecka och paret påbörjade den långa resan tillbaka mot Svedala. På väg norrut gjorde man emellertid ett omedvetet genidrag och svängde in i Benidorm, där man hittade en camping som heter Almafrá. Den trevliga anläggningen och ett minst lika trevligt norskt par kom att bli vändningen.

– Det kändes så skönt att kunna kommunicera obehindrat med norrmännen och de hjälpte oss med vattnet och gasolen så att vi ”kom igång” med livet utomlands. Vi trivdes faktiskt så bra på campingen att vi blev kvar där ända till februari, berättar Ann-Marie.

Efter lite kringresande i både Spanien och Portugal under vårvintern, ställdes kompassen in mot Sverige i april månad. Det var nu dags att träffa familj och vänner samt njuta av den svenska sommaren.

– Det är perfekt att besöka nära och kära med husbilen. Vi har allt som vi behöver med oss hela tiden - inklusive eget boende. Vi kan ju åka och bo precis var vi vill, säger Bengt.

Det är svårt att inte bli frestad att dra raka (bil)vägen ner till stranden i Benidorm.
Det är svårt att inte bli frestad att dra raka (bil)vägen ner till stranden i Benidorm.
Ann-Marie och portugisiska gatumusikanter i Tavira, Portugal.
Ann-Marie och portugisiska gatumusikanter i Tavira, Portugal.
På portugisiska stranden Praia Barril kastar man gärna ankare och njuter av havsutsikten.
På portugisiska stranden Praia Barril kastar man gärna ankare och njuter av havsutsikten.

Efter en härlig sommar fylld av kära återseenden, var tiden åter kommen att fly från höstmörker och kyla genom att sticka söderut till favoritcampingen Almafrá, där de betalar 395 euro i månaden. Dagarna ser ut på ungefär samma sätt under vinterhalvåret.

Efter en lång och skön frukost väntar en stunds surfande på nätet. Dagens teknik gör det lätt att hålla kontakt med släktningar hemma, läsa nyheter och uppdatera sig om vad som händer både hemma och ute i världen.

Strax innan lunch tar de en tur med personbilen (fraktas på biltrailer bakom husbilen) och utforskar de vackra omgivningarna samt handlar mat om det behövs. Sedan är det dags för fruktstund vid husbilen och därefter kopplar Kvistarna gärna av med ett korsord eller en bok under markisen. Dagen avslutas med middag och efterföljande aktiviteter så som boule, film, nyheter, väder med mera.

Ibland kommer barn och barnbarn på besök, eller vänner och bekanta. Då är det praktiskt att ha en stor husbil, i vilken åtta personer kan umgås utan problem. I princip alla som paret Kvist känner, tycker att de gör helt rätt som lever sin dröm.

– Det har varit idel positiva reaktioner, man unnar oss verkligen det här. Vi har aldrig ångrat vårt beslut och har allt vi kan drömma om, försäkrar Ann-Marie.

 

Sommarhalvåret 2016 kommer även det att spenderas i Sverige och till vintersäsongen är Kvists sugna på att testa fler campingar längs den spanska solkusten samt i Portugal. Den rörliga livsstilen känns fortfarande helt rätt och man har inga planer på att ändra på något. Men om vi blickar tio år framåt då, hur ser det ut då?

– Då bor vi i Sverige igen, i en röd stuga med vita knutar och har en katt som husdjur, säger Ann-Marie och ler.

Kommer ni fortfarande att ha husbil då?

– Ja, fast en mindre än den vi har nu. Friheten i att kunna bestämma var vi vill bo och vilken utsikt vi vill vakna upp till är oslagbar med husbilen, säger Bengt.

Framtidsplanerna låter onekligen härliga. Men allra först ska paret Kvist fortsätta göra det de är bäst på – att leva här och nu med kärleken till varandra och till det mobila levernet som vägvisare.

KVIST-FAKTA

Familj: Tre barn och nio barnbarn

Husbil: Kabe TM 880 LT

Personbil: Peugeot 107, som Kvists använder dagligen för att upptäcka nya miljöer och platser. Bilen fraktas bakom husbilen till de olika campingplatserna, via en biltrailer som kopplas till husbilens dragkrok. Ekipaget mäter 14,6 meter.

Tidigare yrkesliv: Ann-Marie: Undersköterska på ett äldreboende. Bengt: Håltagare i betongbranschen.

Hobbies förutom husbilen: Boule, läsa böcker, lösa korsord.

Bäst med att bo permanent i husbil: Flexibiliteten och alla nya platser man får se. Det är en ständigt pågående resa.

Favoritresmål så här långt: Spanien och Portugal.

Bästa minne från semester med husbil/husvagn: Helheten; alla härliga möten och upplevelser från resor både i Sverige och utomlands.

Taggar: Reportage

Allting började med en trasig tv. Året var 1977, det var fredagskväll och Bengt Kvist satt hemma i sin lägenhet och väntade på att hans favoritserie skulle sändas. Plötsligt blev det nattsvart i rutan.

– Tv:n gick sönder mitt framför ögonen på mig och eftersom jag så gärna ville se programmet, åkte jag in till danspalatset Borgen i Norrköping för att se det där istället, berättar Bengt.
 

Knappt hade han hunnit bänka sig framför Borgens tv, förrän det stod klart att det fanns en gäst som hade åsikter om hans beteende.

– Jag tyckte det var så dumt att han skulle sitta på ett danspalats och titta på

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.