Bild
Nästa artikel
Lista: 27 förtält till husbilar

Lista: 27 förtält till husbilar

Reportage

För ett par år sen förekom sällan orden husbil och förtält i samma mening. Så är det inte längre. Förtälten blir allt populärare, dels för att många husbilister stannar längre på samma ställe än tidigare och dels för att tälten har blivit mycket smidigare.

Även om husbilen är ett fordon som hör till en rörlig livsstil så är det ibland skönt att stanna mer än en natt om man hittar ett mysigt övernattningsställe. Markisen är då ett trevligt skydd utomhus men ibland höjs ­upplevelsen ytterligare ett snäpp med väggar som skyddar mot väder och vind. Väggar som dessutom ger nästan dubbel boendeyta.

Det finns många olika husbilsförtält på marknaden, det gäller inte bara i fråga om mått och fabrikat utan även helt olika konstruktioner. Först och främst de traditionella tälten med stänger som passar allra bäst för den som ska stå lite längre tid på samma plats. Särskilt den typen av tält som är helt fristående och där husbilen kan köras iväg och tältet stå kvar för sig själv.

 

Hör du till dem som gärna campar i skidbacken så kan ett fristående vintertält vara ett klokt val. Ett vintertält har stabilare stativ som klarar stora snömängder och är det ­dessutom ett fristående vintertält så klarar det även stormar helt på egen hand.

Raka motsatsen mot fristående vintertält är de supersmidiga markistälten, eller markisväggarna som hängs på en utfälld markis. Denna variant är lätt att förvara och snabb att sätta upp. Storleken på dessa tält blir exakt som ytan under markisen.

En av de populäraste konstruktionerna på senare år är ”lufttälten” eller air-tent som de också kallas. De har funnits tiotalet år men har slagit igenom ordentligt de senaste två åren. Lufttälten är ofta fristående men framförallt har tältstängerna bytts ut mot luftfyllda tuber.

 

Ett lufttält är busenkelt att sätta upp då det pumpas upp med en medföljande och dubbelverkande handpump. Lufttälten är lättare att transportera än tälten med stålstativ. Dock ska det nämnas att lufttältens förvaringsväska är relativt stor så har du ont om förvaringsutrymme i husbilen är markisväggar det allra smidigaste alternativet.

Nedan hittar du exempel på olika typer av tält som passar husbilar. Några av dem passar även husvagnar. De flesta av tälten i artikeln passar en rörlig livsstil men ett par undantag har vi med. Tält som kan stå kvar året runt. För det finns även husbilister som söker ett stabilt förtält till skidbacken eller som extrarum intill en vinteravställd husbil.

 

DOREMA

Nederländska Doréma är ett familjeföretag som har en ledande position på förtält i hemlandet och även på den stora marknaden i Storbritannien. För några år sedan etablerade de sig i Skandinavien. Doréma har även tillbehör och campingmöbler.

Lista: 27 förtält till husbilar

Traveller Busstält
Fristående
Ett fristående tält med sluss som kan stängas när man åker iväg med husbilen. Hela fronten på tältet är avtagbar och kan dessutom flyttas in så att tältet blir mindre och den yttre delen av taket bildar ett soltak. Passar minivans och plåtisar.

Bredd: 320 cm
Djup: 280 cm
Monteringshöjd: 210–240 cm
Vikt: 18 kg
Material: Weathertex 4 000 mm polyester
Tillval: (sovtält & matta ingår)
Pris: 5 640 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Challenger
Fristående
Ett rakare tält med kraftigt stålstativ som gör att det passar för stormiga höstväder likväl som sommartid. Bakväggen och slussen rullas upp. Challenger finns i två olika storlekar och tältet har utformats för att passa alla husbilar tack vare bak- och sidoöppningar.

Bredd: 320/360 cm
Djup: 195 cm
Monteringshöjd: 250/275 cm
Vikt: 26/28 kg
Material: Ten Cate All Season belagd polyester
Tillval: Stormband, slussförlängning för att nå höjden 275 cm
Pris: 7 490/8 280 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Traveller Air & Air XL
Lufttält

De snabbmonterade tälten i travellerserien med luftkanalsystem byggs på fem minuter tack vare dubbelverkande handpump. Tältet är fristående men kan fästas i markisen. Passar alla husbilar med rätt höjd och även plåtisar. Tre olika modeller och flera olika slusshöjder.

Bredd: 320/380 cm
Djup: 280 cm
Monteringshöjd: 180–330 cm
Vikt: 22–25 kg
Material: Weathertex -polyester
Tillval: Slusstativ, sovtält m.m.
Pris: 8 720–16 130 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Bohus Air 310
Lufttält
Ett lätt tält med luftkanaler istället för stativstänger. Två varianter finns för att passa antingen husbil eller husvagn. Dörr och fönster på bägge sidor och med både myggnät och mörkläggningsgardiner. Dubbla skumkuddar tätar mot husbilsväggen.


Bredd: 310 cm
Djup:  250 cm
Monteringshöjd: 235–275 cm
Vikt: 20 kg
Material: 210D Oxford, -tejpade sömmar, 5 000 mm VP.
Tillval: Stormsäkring m.m.
Pris: ca 6 500 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Hi Top 400
Fristående
Ett fristående förtält med stativpinnar av glasfiber. Inga ingrepp behövs på bilen och en sluss baktill på tältet läggs över husbilstaket och intill husbilsväggen. Bakstycket är öppningsbart och front/sidor är borttagbara. Dörrar finns på båda sidorna.

Bredd: 400 cm
Djup:  240 cm
Monteringshöjd: 245–275 cm
Vikt: i.u.
Material: i.u.
Tillval: Stormsäkring m.m.
Pris: ca 14 600 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Vivaldi
Husrum för långliggare
Enligt EuroTents är detta en tältvariant som blivit populärare även bland husbilister. Vivaldi står kvar på samma plats året runt och en del väljer att förvara husbilen intill sitt -Vivalditält. Det kraftiga taket står emot stora snömängder. Slussen -justerbar i höjd och bredd.

Bredd: 570–720 cm
Djup: 300–350 cm
Monteringshöjd: anpassningsbar
Vikt: i.u.
Material: PVC i tak, TenCates polyesterväggar.
Tillval: Hängrännor, möbler m.m.
Pris: från ca 50 000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Privacy Room, Light, Ultra Light, Van
Markistält
Klassikern bland markistält är Privacy Room som passar till husbil, husvagn och plåtisar. De fyra varianterna går från störst, tyngst och lyxigast, till lättare och enklare där Ultra Light är enklaste varianten. Van passar till markisen F40, på till exempel VW Transporter.

Bredd: 260–550 cm
Djup: 200–250 cm
Monteringshöjd: 180–280 cm
Vikt: 12,3/27,2 kg (Van 4,6 kg)
Material: Vinyl (Light: polyester, Van: Ripstop)
Tillval: Vagnkappor, -stormband, solskydd m.m.
Pris: 5 500–12 000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Zip
Markis med tält
Zip liknar Privacy Room men består även av vevmarkisen Fiamma F45 som levereras komplett med tillhörande front- och gavelstycken som fästs i markisen med specialdragkedjor. Passar husbil, husvagn och vans.

Bredd: 306–456 cm
Djup: 250 cm
Monteringshöjd: 225–281 cm
Vikt: 42,4/62,6 kg (inkl markis)
Material: Vinyl, -alu-stativ
Pris: från ca 16 000 kr

 

INACA

Spanska Inaca har 40 års erfarenhet av tälttillverkning och i Sverige säljs de av Bergholms återförsäljarnät. Förutom husvagns- och husbilstält har de även många fristående tältvarianter, så kallade förrådstält och kökstält som är populära på spanska campingar.

Lista: 27 förtält till husbilar

Atmosphere 340
Lufttält
Ett smidigt tält med luftfylld stomme som gör det snabbt och lätt att sätta upp. Frontsektioner och sidosektioner kan -monteras bort var för sig. Vita gardiner ingår och fönstren är gjorda av PVC.

Bredd: 340 cm
Djup: 250 cm
Monteringshöjd: 235–315 cm
Vikt: 20 kg
Material: Polyester Ripstop
Tillval: Elpump, matta m.m.
Pris: ca 14 000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Dynamic
Markistält
Ett markistält som passar både Fiammas och Omnistors markiser. Dynamic finns i två färgkombinationer, grå eller blå. Tältsektionerna fästs på markislängder från tre meter upp till sex meter. Dörrar finns på fronten och sidorna.

Bredd: 300–600 cm
Djup: som markisen
Monteringshöjd: 220–305 cm
Vikt: 16,5 kg
Material: Polyester Ripstop
Tillval: Gardiner m.m.
Pris: ca 11 000 kr

 

KAMPA

Familjeföretaget Kampa grundades 2006 och de har sitt huvudsäte i Essex i sydöstra England. De är marknadsledande på lufttält och deras patenterade system av luftkanaler som är länkade till varandra gör att det bara behövs en påfyllningsventil.

Lista: 27 förtält till husbilar

Motor Ace AIR 400
Lufttält
Det uppblåsbara tältet Ace Air har stora -takfönster som släpper in ljus vilket ger en känsla av extra mycket rymd. Inbyggda gardinskenor och ventilationsöppningar. Annex kan kopplas till och fronten är avtagbar. Ett blåsmunstycke men varje slang kan isoleras via ventiler.


Bredd: 400 cm
Djup: 300 cm
Monteringshöjd: fem olika, 250–310 cm
Vikt: i.u.
Material:-Wheater-shield Pro Polyester
Tillval: annex, -thermotak, matta m.m.
Pris: ca 16 000–-19 000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Motor Rally AIR Pro 260L
Lufttält
Ett av de allra mest sålda lufttälten har bara ett munstycke för uppblåsning då alla lufttuber är kopplade till varandra. Ändå kan varje tub finjusteras manuellt då alla har egna ventiler. Tältet är både flamskyddat och UV-säkert. 4 och 6 mm kederlist.

Bredd: 260 cm
Djup: 250 cm
Monteringshöjd: 4 olika, 235–295 cm
Vikt: i.u.
Material: Wheater-shield Pro Polyester
Tillval: Annex, thermotak, matta m.m.
Pris: ca 10 500 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Motor Rally AIR Pro 330 Driveaway
Fristående lufttält
Nu till våren 2018 kommer Kampa med detta fristående tält som gör att du kan köra iväg med husbilen medan tältet står kvar. Som vanligt på Kampa finns bara en uppblåsningspunkt och slussen mot husbilen kan fästas på flera olika sätt.

 

Bredd: 330 cm
Djup: 260 cm
Monteringshöjd: 200–300 cm
Vikt: 25 kg
Material: Wheater-shield Pro Polyester
Tillval: Annex, thermotak, matta m.m.
Pris: ca 14 300 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Limpet
Fästanordning
Smarta fästanordningar som suger fast i den släta husbilsväggen när man skruvar på den. Säljs i paket om åtta Limpets. Kampas tält har färdiga hål för Limpet men annars finns en håltång från Kampa som kostar ca 140 kr.

 

Pris: 395 kr

 

REIMO

Tyska Reimo är stora på tillbehör och i deras tjocka katalog finns många olika förtält. Dels större varianter till husbilar, men också flera spännande varianter till transportbilar och personbilar.

Lista: 27 förtält till husbilar

Casa Air
Lufttält
Förtält med luftbälgar som pumpas med den medföljande handpumpen. Sidoväggarna och fronten kan rullas upp och det finns dörrar med myggnät i bägge gavlarna. Stormlinor, markpinnar och vagnkappa medföljer detta tält.

 

Bredd: 390 cm
Djup: 250 cm
Monteringshöjd: 260–280 cm
Vikt: 18,9 kg
Material: PU polyester
Tillval: Slusstätning m.m.
Pris: 5 965 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Rimini Air
Lufttält
Uppblåsbart och med dubbla kederlister för olika montagehöjder. På husbilar monteras tältet i underkant av markisen. Både sido- och frontparti kan rullas upp och det finns dörrar med myggnät i båda gavlarna. Inte lika djupt som det liknande tältet Casa Air.

Bredd: 390 cm
Djup: 235 cm
Monteringshöjd: 235–245 cm
Vikt: 16,8 kg
Material: PU Polyester
Tillval: Tätning i skumgummi m.m.
Pris: 5 345 kr

SVENSKA TÄLT

Svenska Tält är ett familjeföretag med tillverkning och säte i Dorotea. Mest kända är de för sina Stand-by-tält för husvagnar men de tillverkar även förtält och skräddarsydda markisväggar för husbilar.

Lista: 27 förtält till husbilar

Husbilstält 240/350
Fristående
Husbilstält 240 är som namnet antyder 240 cm brett och 350 således 350 cm brett. Båda varianterna är 270 cm djupa och 270 cm höga i bakkant (mot husbilen). De har traditionella tältstänger och tältet är helt fristående vilket gör att man kan åka iväg med husbilen.


Bredd: 240/350 cm
Monteringshöjd: 270 cm
Vikt: 30/43 kg
Material: Tak PVA-belagd polyester, väggar acryl 300 g/kvm, UV-stabila fönster, stålstativ.
Tillval: Verandastång
Pris: 11730/14740 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Sidor/front till markis
Skräddarsytt
Svenska Tält skräddarsyr sidor till olika sorters husbilsmarkiser. Dessa väggstycken fästs i den utrullade markisen och levereras med fönster och dörrar.

Tillval: Gardiner enl. val
Pris: 7400 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Vindskydd med fönster
Vindskydden från Svenska Tält finns i storlekarna 300, 450, 750, 600 och 900 cm. De kan också väljas i flera olika färger för att matcha markisen. Vindskydden har fönster för utsikt men vill man ha utan fönster finns den möjligheten också. Vikt och prisuppgifter nedan gäller varianten som mäter 600 cm.

Vikt: 12 kg
Pris: 2 890 kr

 

THULE

Svenska Thule med huvudkontor i Malmö grundades av Erik Thulin 1942. Från början gjorde man takräcken och skidboxar. I dag finns Thule cykelhållare, väskor och telefonskal. 2005  -förvärvades Omnistor och Thule kom därmed in på markis-marknaden.

Lista: 27 förtält till husbilar

Panorama
Markistält
Panorama är ett markistält med gavlar och front som fästs i en utvevad markis. Panorama finns i tre olika storlekar beroende på vilken markis man har. Panorama har stora fönster som ger gott om ljus och möjlighet till ingång finns på både höger och vänster sida.

Bredd: 300–600 cm
Monteringshöjd: 230–275 cm
Vikt: i.u.
Material: vattentätt, teflonbehandlat Airtex i 100 % polyester.
Tillval: Gardiner, stormremmar m.m.
Pris: från ca 19 000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Residence G3
Markistält
Ett enklare markistält än Panorama, front och sidor säljs separat. Residence har öppningsbara sidofönster med myggnät samt ventilation i gavlarna. Denna modell finns från de allra minsta markiserna på 215 cm (VW Transporter).

Bredd: beror på markis
Monteringshöjd: 215–310 cm
Vikt: i.u.
Material: PVC
Tillval: Gardiner, hjulskydd, sunblocker m.m.
Pris: från ca 6000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

QuickFit
Markistält
Med markistältet QuickFit får man ett tält som hängs upp under markisen vilket gör att man får ett innertak under markisen. Det ger bra skydd mot värme och kyla. I fronten finns även ett -soltak liknande skärmen på en keps vilket ger extra skugga. Dörr i front och båda sidor.


Bredd: 260–310 cm
Djup: 225 cm
Monteringshöjd: 225–284 cm
Vikt: 16–19 kg
Material: Polyester
Tillval: front myggnät, monteringssatser m.m.
Pris: från ca 9 000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

EasyLink
Markistält
Thules EasyLink passar till Omnistor/Thules markiser och till detta markistält ingår markkappa, hjulkappa och förvaringsväska. Tältet är behandlat för att motstå regn. Finns även monteringskit för påsmarkisen Thule 1200.

Bredd: 260/360 cm
Monteringshöjd: 225–255 cm
Vikt: 12,2 kg/14,3 kg
Material: Polyester Ripstop
Tillval: universal monteringssats m.m.
Pris: från ca 6 000 kr

 

VENTURA

Danska Ventura är ett varumärke från Isabella som i sin tur är en av pionjärerna vad gäller förtält till husvagnar. Varumärket Ventura passar de mer rörliga camparna och har lägre vikt, lägre pris och tälten är också snabbare att sätta upp och ta ner.

Lista: 27 förtält till husbilar

Air Simplex
Lufttält
Simplex har justerbar höjd vilket gör att det passar olika modeller av husbilar, husvagnar och skåpbilar. Genomskinliga paneler i taket ger bra ljus. Fronten är avtagbar och lufttuberna pumpas med medföljande pump. Fastsydda gardiner och tillhörande golv. Dubbel kederlist.

Bredd: 320 cm
Djup: 350 cm
Monteringshöjd: 180–220 cm eller 230–265 cm
Vikt: 29,4 kg
Material: polyester och PVC.
Tillval: Soltak, extra kederlist m.m.
Pris: ca 12 000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Air Vivo
Lufttält
Vivo är ett litet och smidigt tält som även kan omvandlas till ett soltak genom att ta bort fronten. Tältet har dubbla kederlister och dragstopp med luftkanal vilket gör att det passar husvagn, husbil och skåpbil. Vivo finns i två monteringshöjder.

Bredd: 300 cm
Djup: 260 cm
Monteringshöjd: 270–290 cm (och 235–255 cm)
Vikt: 22,4 kg
Material: Polyester och PVC
Tillval: Golv m.m.
Pris: ca 13 000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

Cito 350
Lufttält
Lufttältet Cito har dubbla kederlister och kan därmed fästas på både husbilar och husvagnar (husvagnar har lägre monteringshöjd än husbilar). De stora fönstren ger bra ljus och dragstoppet har luftkanal. Till Cito passar även Annex air för extra sovplatser.

Bredd: 350 cm
Djup: 260 cm
Monteringshöjd: -270–290 cm (husvagn 235–255 cm)
Vikt: 30 kg
Material: polyester och PVC.
Tillval: Annex, thermotak, golv m.m.
Pris: ca 14 000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

AirTent 280/390
Lufttält
Med hjälp av den medföljande pumpen blåser man upp tältet. Dubbla kederlister gör att tältet passar både Fiammas och Thules markiser alternativt en separat tältskena som fästs på markisens underkant. Airtent har vita gardiner som standard.

Bredd: 280–390 cm
Djup: 240 cm
Monteringshöjd: 240–260 cm
Vikt: 18 kg
Material: Ripstop
Tillval: 12-voltspump m.m.
Pris: från ca 8 000 kr

Lista: 27 förtält till husbilar

AirTent Space 280/390
Lufttält
Space har rakare linjer vilket ger mer rymd invändigt och det kan beställas i två olika bredder. 280 eller 390 cm. AirTent Space levereras komplett med lufttuber mellan fönster och sidovägg samt tältpinnar för yttre säkring. Båda gavlarna har ventilering.

Bredd: 280–390 cm
Djup: 250 cm
Monteringshöjd: 250–265 cm
Vikt: 18 kg
Material: Ripstop
Tillval: 12-voltspump m.m.
Pris: ca 10 000 kr

 

WIGO

Wigo är ett familjeföretag med säte utanför -Kassel mitt i Tyskland som startade för 25 år sedan. Tälten görs i Tyskland och riktar sig mot både långliggare och de som reser mer. De har även lufttält och enklare fristående förtält.

Lista: 27 förtält till husbilar

Voyager
Fristående vintertält
Det här resetältet är specialanpassat för vinter-bruk och är helt fristående vilket betyder att husbilen kan köras iväg och tältet stå kvar. Det stabila stativet ska klara snöfall och det finns sluss och tätning mot husbilen. Tältet fungerar givetvis även under andra årstider.

Bredd: 200 cm
Djup: 150 cm
Monteringshöjd: 265 eller 295 cm
Vikt: 20 kg
Material: PVC-belagd polyesterväv
Tillval: Stödben, överliggare m.m.
Pris: ca 7 000 kr

Taggar: Reportage

Även om husbilen är ett fordon som hör till en rörlig livsstil så är det ibland skönt att stanna mer än en natt om man hittar ett mysigt övernattningsställe. Markisen är då ett trevligt skydd utomhus men ibland höjs ­upplevelsen ytterligare ett snäpp med väggar som skyddar mot väder och vind. Väggar som dessutom ger nästan dubbel boendeyta.

Det finns många olika husbilsförtält på marknaden, det gäller inte bara i fråga om mått och fabrikat utan även helt olika konstruktioner. Först och främst de traditionella tälten med stänger som passar allra bäst för den som ska stå lite längre tid på samma plats. Särskilt den typen av tält som är helt fris

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn med vår Premium-tjänst

Det här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Vi listar 27 förtält!

I dagsläget finns många olika tält att välja mellan till husbilar. Här listar vi lufttält, fristående tält, markistält och skräddarsydda tält. Du hittar även smarta tillbehör som är populära till campinglivet.

TIPS - FÅ BORT VECK I FÖNSTER!

Om det är veck i tältets fönster beror det troligen på att tältet packats felaktigt. Vecken kan åtgärdas genom att man spänner ut tältet ordentligt och gärna i kombination med solvärme så brukar de släta ut sig.

MOTVERKA FUKT - VISSTE DU ATT...

Vid längre camping är det bra med öppna ventilationsluckor och gärna lyfta på hjulhuskappan om du har en sådan. En tätt-slutande plast under tältmattan motverkar att jordfuktigheten bildar kondens i tältet. Vinterförvara tältet på torr, ventilerad och rumsvarm plats.

TIPS - RENGÖRING!

Tvätta tältduken med ljummet vatten och en mjuk svamp eller mjuk borste. Undvik alla former av kemikalier, tvålar och lösningsmedel. Är tältet hårt smutsat finns proffsrengöring som exempelvis hensons.se. Tält ska alltid vara 100 procent torrt vid nedpackning.

SMÖRJTIPS!

För att lättare kunna trä in tältet i tältskenan kan kederlisten smörjas in med impregneringsfett, då blir den lättare att dra in i kederskenan. Använd inga andra oljor eller fetter som kan komma i kontakt med den impregnerade tältduken.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.