Bild
Nästa artikel
Markus Aujalay testar husbilslivet – så blev resultatet

Markus Aujalay testar husbilslivet – så blev resultatet

Reportage

Hur klarar sig en mästerkock i ett husbilskök? Vi frågade en av Sveriges populäraste kockar om han ville testa husbilslivet och Tumbo Husvagnar & Husbilar ställde en Sunlight T 67 till förfogande.

Vad var det första du gjorde när du klev in i husbilen?

– Jag satsade på att försöka boa in mig lite. Det var fascinerande eftersom jag också klev in i en helt ny värld. Jag är bekant med segelbåtar och det här var något liknande men ändå helt nytt. Någonstans blev jag barn på nytt, det här är världens bästa koja!

Var gick första turen?

– Den första var från Tumbo där jag hämtade bilen till Stockholm där jag bor. Sen var jag iväg två turer, bland annat västkusten. Som flest var vi fyra i bilen och det gick utmärkt. 
Att semestra med husbil är det häftigaste jag gjort på länge.

Markus Aujalay testar husbilslivet – så blev resultatet

Hur var det att köra husbil för första gången?

– Jag var lite orolig innan men bara efter ett par kilometer hade jag hittat var jag skulle ligga på vägen, så det var inga problem. Sen blev jag glatt överraskad av att den var så lättstyrd och att man har sån bra översikt i trafiken, man sitter ju lite högre.

Hur var det att komma igång med allt det praktiska i husbilen?

– Jag är lite stolt över mig själv faktiskt för jag är lite ohändig. Men det var inga problem alls efter genomgången jag fick hos Tumbo. Det var enkelt att ha koll på gråvatten, gasol och allt det andra. Att tömma toaletten var något jag bävat lite för men det gick bra, det var hur smidigt som helst! Jag kände ganska direkt att det faktiskt går att bo  bra i den här bilen.

Hur var det att bo med tre barn i bilen?

– Det gick bra. Jag och äldsta sonen sov i taksängen och de yngre barnen låg längst bak. De är uppe senare så där bak kan de fippla med sina telefoner i lugn och ro. På morgonen smög jag ned och lagade frukost, när den var klar hissade vi upp sängen och käkade.

Sunlight T-67 Tumbo Edition. Halvintegrerad husbil med ­nedsänkbar taksäng och långbäddar bak. Läs testet av bilen i  nummer 2, 2020.
Sunlight T-67 Tumbo Edition. Halvintegrerad husbil med ­nedsänkbar taksäng och långbäddar bak. Läs testet av bilen i  nummer 2, 2020.

Kan något förbättras i husbilen du hade?

– Jag är mycket nöjd med den här bilen. Sen är det lite svårt för mig att säga, jag antar att det är med husbilar som med vanliga bilar att det mesta går att beställa. 
Men ett riktigt bra ljudsystem skulle jag vilja ha, jag älskar musik!

Hur trivdes mästerkocken i köket då? Saknar du ugn och micro?

– Ugn eller mikro är ingen nödvändighet, att laga mat handlar mycket om planering och det är inga problem att laga god mat utan mycket av det vi tar för givet i hemmaköket. 
Jag har seglat över atlanten och ansvarat för maten och i jämförelse med det var det inga problem. Det fanns ett stort kylskåp i bilen så jag hade förberett rätter som köttfärssås, då behövde jag bara koka pasta. Sen är det ju mysigt att laga mat utomhus med.

Appropå mat, vad tycker du man ska tänka på ­angående mat i husbil ­eller husvagn?

– Jag tycker det viktigaste är att man ska njuta av att vara ute med sin husbil. Ibland kan matlagningen i sig bli en jobbig stund och det kan förta den sköna semesterkänslan. 
Då kan man göra det enkelt för sig. Kanske kolla vad det finns där man är, köp lokalt! 
Vi var på västkusten och då är det enkelt att köpa färska räkor, ett gott bröd och en god majonnäs, en perfekt förrätt. Jag tyckte livet i husbilen blev härligare när vi åt lokalt helt enkelt.

Ska du köra husbil igen?

– Det här har varit en ny upplevelse för mig som absolut gett mersmak, jag känner att det här vill jag ha mer av. Man kan verkligen komma bort från vardagen i en husbil, och det finns plats så man kan ta med sig allt man behöver.

Markus hade förberett köttfärssås så han behövde bara koka pasta. Husbilens kök var fullt tillräckligt för att laga god mat.
Markus hade förberett köttfärssås så han behövde bara koka pasta. Husbilens kök var fullt tillräckligt för att laga god mat.

Du har varit på västkusten, var vill du åka härnäst?

– Jag skulle gärna köra omkring på Gotland och på Österlen i Skåne, och även köra norrut, egentligen vill jag utforska hela Sverige med husbil. Drömmen är att åka runt och träffa människor och laga lokal mat. Just att man har allting med sig gör det så enkelt, det är bara att kolla att allt är där det ska vara och kolla att luckorna är stängda och sedan dra! 

Driver restauranger och är matdomare

Markus Aujalay driver -restaurangerna Winterviken och Tegelbacken i Stockholm. Han har blivit utsedd till årets kock och är även domare i tv-programmet Sveriges Mästerkock på TV4. Om du är nyfiken på mer kring Markus matlagning och maträtter så kan du se det på hans Youtubekanal som heter Markus Aujalay.


Grillat Indian Style!

Hur många gånger har man inte stått där och kikat efter vad grannen grillar för gott? Nu är det din tur att få hela grannskapet att samlas kring din grill med gyllengula och makalöst goda indiska kycklingspett!

Markus Aujalay testar husbilslivet – så blev resultatet

Couscoussallad 
4 personer  

4 dl couscous, grynblandning eller ris
250 g frysta, tinade sojabönor 
½ grillad röd paprika
1 grillad fänkål i skivor på längden
½ dl god olivolja 
Finrivet skal och saft av en lime
Ett par nävar färsk grovt hackad ­babyspenat 
2 msk finhackad färsk mynta
1 tsk salt 
svartpeppar 

Gör så här: 
Koka couscousen/gryn/ris enligt anvisning på förpackningen. (Jag använde en couscousblandning med bland annat röda linser och solrosfrö) 
Låt rinna av och låt svalna. Dela ­paprikan och fänkålen (salta och peppra) och lägg på grillen tills de får färg, skär dem därefter i ­mindre bitar som passar i din couscoussallad. 
Blanda sedan alla ingredienser till ­couscoussalladen och smaka av med salt och peppar. Supergott till allt grillat!

Markus Aujalay testar husbilslivet – så blev resultatet

Myntaraita 
4 personer  

4 dl matyoghurt (10 %) 
½-1 dl finstrimlad färsk mynta 
2 msk färskpressad limejuice 
2 tsk honung 
Salt (ca 2 krm) och svartpeppar
Några droppar god olivolja

Gör så här: 
Rör ihop alla ingredienser till raitan. Krydda med salt och svartpeppar. 
Gör den gärna dagen innan så att raitan smakar ordentligt av mynta. 
Garnera med färskt myntablad och några droppar riktigt god olivolja. 

Markus Aujalay testar husbilslivet – så blev resultatet

Grillade indiska ­kycklingspett  
4 personer  

3 dl naturell yoghurt (3 %) 
1 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin 
2 tsk gurkmeja 
1 tsk ingefära
1 tsk curry
2 pressade vitlöksklyftor 
2 tsk salt 
800 g färsk kycklinglårfilé 
4 el 8 grillpinnar 
Färsk koriander

Gör så här: 
Rör ihop yoghurt med alla torkade ­kryddor, pressad vitlök samt salt. 
Dela kycklingen i önskvärda bitar för spett och lägg den därefter i dubbla plast­påsar eller i bunke (med lock) och häll i ­yoghurtmarinaden. 
Se till att marinaden täcker köttet runt om och låt sedan stå och dra i kylen ­mellan 12–36 timmar. 
Trä upp på spett och grilla ­spetten runt om tills de är genomstekta (cirka ­10–15 ­minuter beroende på hur stora bitar du delat kycklingen i). 
Kycklingen kan fastna lite på gallret men släpper av sig själv när du vänder dem. 
Låt spetten vila minst tio  ­minuter och servera ­spetten med ­couscoussalladen och raita (garnera gärna med färsk ­koriander), ­spännande och mycket smakrikt! 

Markus Aujalay testar husbilslivet – så blev resultatet
Taggar: Reportage, Sunlight

Vad var det första du gjorde när du klev in i husbilen?

– Jag satsade på att försöka boa in mig lite. Det var fascinerande eftersom jag också klev in i en helt ny värld. Jag är bekant med segelbåtar och det här var något liknande men ändå helt nytt. Någonstans blev jag barn på nytt, det här är världens bästa koja!

Var gick

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.