Nästa artikel
Norskt par reser i en turbuss
ELMIA 2023

Norskt par reser i en turbuss

Publicerad 8 september 2023 (uppdaterad 8 september 2023)
Runar och Heidi Borgersen har rest från Tönsberg i Norge till Elmiamässan i sin MAN-buss från 1996.

På campingen till Elmiamässan träffar jag Runar och Heidi Borgersen när de sitter och dricker sitt frukostkaffe utanför sitt minst sagt originella fordon. Det trevliga paret har rest från Tönsberg i Norge och trots att de är mitt i sin frukost visar de så gärna upp hur bussen ser ut invändigt.

– Den är registrerad som en buss så det krävs att vi har minst tio säten i den, berättar Heidi när vi stiger in.

Bussen på MAN-chassi är från 1996 och är registrerad som buss.

Bussen köpte de för 11 år sedan och var då redan omgjord till sin nuvarande planlösning med säng längst bak och stort kök längs ena sidan och en soffa mittemot. Även originaldetaljer som stoppknappar och glaskrossarverktyg sitter kvar i taket. Längst fram i bussen visar Runar upp en gulnad papperslapp som visar vilka turer bussen körde när den tidigare gick som en vanlig turbuss.

Denna buss är inte heller parets första. Innan denna hade de nämligen en äldre buss från 1978 på Volvo-chassi. Heidi går in och hämtar ett fotografi som föreställer den förra bussen.

– Visst är vi lite sugna på en vanlig husbil men det är så dyrt. Vi kan köpa fem såna här bussar för samma summa som den där, säger Runar och nickar mot en halvintegrerad mittemot.

– Vi brukar inte resa några längre sträckor heller, längsta resan gick till Tröndelag i Norge, berättar Heidi.

– Vi har bara rest i Sverige och Norge och jag tror inte vi skulle resa längre även om vi hade en mindre husbil. Vi har en dotter och fyra barnbarn som bor i Vänersborg så det är dit vi oftast reser, fortsätter Heidi.

Det är första gången paret besöker Elmiamässan men det dröjer inte länge innan de ska tillbaka till Sverige på en träff.

– Nästa helg ska vi på en träff i Karlstad. Det ser vi mycket fram emot! berättar paret.

Hunden Mango trivs i husbussen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.