Nästa artikel
Bålstedet håller värmen
PRYLAR

Bålstedet håller värmen

Publicerad 9 oktober 2021 (uppdaterad 13 oktober 2021)
Nu när hösten är här längtar vi efter värmen vid brasan men att tända en lägereld på campingen låter sig sällan göras. Då passar den här braskaminen som norrmännen kallar Bålstedet alldeles utmärkt och den ger extrem värme utan rök.
Att försöka förklara en produkt utan direkta motsvarigheter är inte helt enkelt, den har oss veterligen inte ens ett svenskt namn. Norrmännen kallar den bålstedet, en eldtunna skulle man möjligen kunna säga på svenska även om det knappast ger rättvisa åt produkten.

Det är en liten tunna i rostfritt stål med dubbla ytterväggar där botten är gjord i flera lager. Man lägger ved i tunnan, tänder på och får en öppen eld som i sidled begränsas av tunnans vägg. Luft sugs in underifrån och man har en öppen eld som brinner lugnt och inte ger ifrån sig någon rök. Botten på tunnan förblir riktigt sval, att ställa den på en trätrall eller annat brännbart material går alldeles utmärkt, det går att ta i botten utan att bränna sig eller ens tycka att den är het. 

Poängen är att den värmer extremt bra utan att behöva massor av ved och kan mycket väl jämföras med olika typer av infravärmare. Genom ett lugnt brandförlopp kan man sitta nära och även grilla en korv över flammorna utan att vara rädd för att elden sprider sig. Även om den sprider värme mycket effektivt är värmen spridd på ett annat sätt än från en vanlig brasa, värmeutbredningen känns som ett svampformat moln och brer ut sig ovanför tunnans övre kant.

Modellen heter Solo Stove och beskrivs av tillverkaren ha en unik utforming som gör att den sprider enormt med värme samtidig som den ger en rökfri brasa och att värmen inte går nedåt till tunnans botten. På grund av att eldtunnan har en hög förbränningstemperatur klarar den av att förbränna veden mer effektivt än någon öppen eld och det blir nära nog ingen aska kvar. Man bör däremot inte släcka elden genom att hälla vatten på kvarvarande glöd, tunnan är extremt varm inuti. Den får inte heller användas vid eldningsförbud eftersom det är en öppen eld som hanteras.

Att den inte avger rök som alla vanliga brasor beror på att konstruktionen tillför luft i överkant på elden vilket skapar en andra förbränning som eliminerar röken och ger mer intensiv värme. Detta under förutsättning att man inte lägger ved högre än överkanten vid flambegränsaren. När vi såg den i funktion kan vi konstatera att den är mycket effektiv.

Eldtunnan består av tre delar. En bottenring, själva eldtunnan och högst upp en ringformad flambegränsare. Bottenringen skapar avstånd mot underlaget, den helsvetsade eldtunnan är platsen för själva elden samt flambegränsaren som ser till att brandförloppet förblir lugnt. Total höjd på den minsta modellen är 32 centimeter, diametern 38 och vikten sju kilo. I paketet finns även en förvaringsväska med bärhandtag. Den mellanstora har måtten 35,5 / 49,5 och en vikt på nio kilo medan största har måtten 68,6 / 40,6 och en vikt på 17,3 kilo. Den minsta kostar i Norge 4 190 NOK. Den minsta storleken bedömer vi som lämpligast för husbils- eller husvagnscampare och den värmer väl fyra personer sittandes i ring runt den. I och med att eldsflammorna inte far omkring och den inte avger någon rök kan man sitta betydligt närmare än vid en öppen brasa. Vikten för den minsta är måttliga sju kilo och vill man går den att komplettera med gnistskydd. När vi såg den eldad med blandved var dock gnistbildning inget problem och eldar man med björkved kunde vi inte bedöma att det fanns något sådant behov.

Den patenterade eldtunnan konstruerades i USA 2016 och kom till Norge 2018. Nu börjar den introduceras i Sverige och importören hoppas på ett lika entusiastiskt mottagande här som bland campare i Norge. Det tål att nämnas att den har ett bredare användningsområde än camping, eftersom den kan stå på exempelvis en träaltan används den även av villaägare.

Här hittar du den norska hemsidan men missa inte bildspelet!
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.