Nästa artikel
Canon G3X, en överraskande bekantskap
PRYLAR

Canon G3X, en överraskande bekantskap

Publicerad 30 juli 2015 (uppdaterad 18 augusti 2015)
Få kameror kombinerar litet format med hög kvalité. Men med en av de största sensorerna i kompaktformatskameror och drygt 20 megapixlar når du långt med denna smidiga kamera.
En kamera ska vara enkel att använda och ändå ge dig möjlighet att utveckla ditt bildskapande. G3X som premiärvisades i februari 2015 och finns i handeln sedan någon vecka erbjuder trots sina små yttermått, 123 x 77 x 105 mm och magnesiumlegeringshusets 733 gram,  helt andra möjligheter än det som allt för många förlitar sig till, mobiltelefonen. Det är bara att konstatera att G3X i de flesta avseenden konkurrerar med systemkamerorna. Därför får du bilder av en helt annan kvalité och de som du visar bilderna för lär tycka att din semester varit betydligt mer lyckad än deras egen. För idag berättas allt mer i bilder.

Till att börja med kommer du nära. Med 1" sensor, motordriven superzoom på 24 - 600 samt makro har du till skillnad från systemkameran allt på plats utan att behöva byta optik. Och du kan styra kameran på motsvarande sätt som en betydligt dyrare och tyngre systemkamera. Automatläget för såväl bildtagning som ISO-värdet lär räcka för de flestas önskemål men vill du vara mer kreativ kan du välja såväl ISO-värdet, tidsstyrning som bländarstyrning, något som gör att du kan få utmärkta porträttbilder genom att "frilägga" ansiktet med en bra bakgrundsoskärpa, något som inte är möjligt med kameror med mindre optik (som mobiltelefonen eller mindre kompaktkameror) Denna styrning av kameran är inte något som är självklart på kompakta kameror. Inte heller är damm och vattentätningen normalt så påkostad i denna nivå. I Canons sortiment sägs den matcha systemkameran EOS 70 D.

Menysystemet liknar även det systemkamerornas men det du ofta behöver kommer du åt från de reglage som kameran har. Exempelvis är exponeringskompensationen lätt tillgänglig ovanpå kamerahuset, något som är mycket händigt när du fotograferar i motljus. Den inbyggda blixten aktiveras lätt med en knapp på sidan och är annars föredömligt gömd. Vill du ha en professionell blixt finns blixtsko för det. Vill du däremot inte använda den uppåt- respektive nedåt vinklingsbara 3.2-tums högupplösta 1.62M displayen för att se bilden blir det ett tillbehör för att se i ögonmussla.

För att få ett kort skärpedjup som behövs i porträttfoton och vid makrofotografering krävs bra ljusvärden. Bländaren på f/2,8 i hela zoomområdet och ISO-tal på ända upp till 12 800 medger det också fotografering även i de sämsta ljusförhållanden. G3X har dessutom en påkostad fem-axlad bildstabilisering vilket ger de skarpa bilder man önskar även i gryning och skymning. Vill du ta bildserier klarar G3X detta med 5,9 bilder per sekund.

Som alla nyare kameror erbjuder G3X video. Kameran tar 60 bilder per sekund i full HD (1920 x 1080) och vill du använda en extern lagringsenhet kan du koppla in den via HDMI. Gillar du inte att ansluta kameran via kablar finns WiFi samt är hopkopplingsbar med Androidenheter.

Det här är kortfattat en väldigt bra kamera för dig som söker något som kan ge dina reseminnen rättvisa utan att det krävs ingenjörsutbildning för att hantera den. Den ligger väl i klass med de enklare systemkamerorna men, som sagt, med betydligt enklare hantering och allt på plats. Prisnivån ligger runt 9 500 kronor och den finns att köpa på de flesta ställen där kameror säljs.
Sammanfattat om G3X

Stor sensor kombinerad med 25x superzoom

Skapa, anslut och dela på ett enkelt sätt

Avancerade filminspelningsfunktioner

Manuell styrning för kreativa uttryck

Fotografera och filma som med en systemkamera

Rekommenderat pris blir 9500 kronor och kameran finns i butikerna i mitten av juli.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.