Nästa artikel
Dometic lanserar runtomsikt
PRYLAR

Dometic lanserar runtomsikt

Publicerad 23 oktober 2017 (uppdaterad 23 oktober 2017)
Att kunna se runt husbilen i fågelperspektiv är mycket praktiskt och ger ett helt nytt perspektiv jämfört med en vanlig back-kamera. Nu lanserar Dometic ett system som ger en helhetsbild av husbilen i trafikmiljön.

Kamerasystem som visar husbilen i fågelperspektiv är inte helt nytt, 2014 skrev vi om Camos kamerasystem som kallas Omnivue. Systemet fanns då inte på svenska marknaden men nu gör Dometic en stor satsning med sitt nya system CAM 360 BirdView. Systemet premiärvisades på Caravan Salon i Düsseldorf.

Inte minst i situationer där det krävs finmanövrering är system av den här typen mycket praktiska. Det kan vara det som de flesta nog först tänker på i stadskörning men likaväl på campingen eller den smala vägen.

Systemet visar med hjälp av fyra vidvinkelkameror med en bildvinkel på 180 grader en bild på den medföljande LCD-monitorn på 7". Bilden har inga synliga "skarvar" utan den medföljande bildprocessorn lägger ihop de separata bilderna till en översiktsbild i ett fågelperspektiv. När det gäller Omnivue gjordes en film som du kan se om du går vidare till den artikeln.

Vill du se bilden från en enskild kamera går det också bra med hjälp av en medföljande fjärrkontroll och det går även att få systemet att skifta mellan de olika kamerorna med automatik. Systemet kan kopplas ihop med bilens system så du även kan få en typ av bild när du använder blinkers, exempelvis där högersidan dominerar bilden, och enbart bakåtsikt när backen läggs i. Systemet kan även spara bilderna på motsvarande sätt som en dashcam.

För att få runtomsikt krävs att husbilen inte är längre än tio meter med en maximal höjd på 3,5 meter.

Systemet är inget gör-det-själv-kit. Det krävs montering hos utvalda verkstäder och eftersom det är ett universellt system finns inget fast pris för monteringen. Själva systemet kostar, enligt Dometic i Sverige, inklusive monitorn (kan väljas bort) ungefär 16 000 kronor. Det ska gå att få systemet monterat inför nästa års säsong men än så länge är inte alla verkstäder utvalda.

Här hittar du Dometics information om systemet. Där finns även tekniska specifikationer och en återförsäljarlista.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.