Bild
Nästa artikel
Fat för bullfest i husbilen
Fat för bullfest i husbilen

Fat för bullfest i husbilen

PRYLAR

Nyligen fick vi ett trevligt tips från våra snickeriintresserade läsare Carina och Claes. De delar med sig av hur du bygger ett husbilsanpassat bullfat vilket passar extra bra nu inför kanelbullens dag den 4:e oktober.

Att kunna bjuda på en rykande färsk kanelbulle på ett bullfat som väcker husbilsgrannens avund skulle väl kännas bra? Därför passar vi på nu inför kanelbullens dag med både en ritning på bullfatet och inspiration för att baka saftiga väldoftande husbilsformade kanelbullar så att du har ett komplett kit för kanelbulletävlingen den 4 oktober.

Kanelbullens dag firas alltid den 4:e oktober sedan den instiftades 1999 av Kaeth Gardestedt som på den tiden arbetade som projektansvarig på Hembakningsrådet. I inbjudan skriver de den lite retoriska frågan; finns det något svenskare bakverk än just kanelbullen? Enligt Oscar Målevik, på Haga Tårtcompani & Bageri, ska en  perfekt kanelbulle vara bakad på äkta svenskt smör med kardemumma i degen och med mycket kanel i fyllningen!

När det kommer till utseendet konstateras dock att en kanelbulle inte behöver vara en snäcka eller en knut. Den kan se ut precis som du vill. Årets tävlingsuppdrag är att baka en kanelbulle med unik design hemma och sedan ta med den till Kulturen i Lund på Kanelbullens dag. Hembakningsrådet delar ut fina priser till de mest fantasifulla/ snyggaste/mest originella bullarna. Där berättas också om hur traditioner uppkommer, om hembakningens historia och visar i samband med det Hembakningsrådets utställning om bullar, bulldesign och fikatraditioner.  Den som har med sig en egendesignad kanelbulle till Kulturen på Tegnérsplatsen i Lund den 4 oktober går in gratis och tävlingen pågår 13.30-15.00! 

Så här ser programmet ut:


  • Kl 13.30-14.00 Inlämning av bullar i Hornsbergssalen. 
  • Kl 14.00-14.30  Om traditioner och hur de uppstår, kanelbullens historia och bakråd, med intendent Anders Jansson från Kulturen och Birgit Nilsson Bergström från Hembakningsrådet
  • Kl 15.00 Tre vinnare koras och får fina priser i form av bakredskap.


Men nu raskt över till fatet som du skall lägga bullen på.

Bottenplattan tillverkas av cirka 20 mm tjock furu. Bredden på bitarna kan vara 50-70 mm (inte så noga) längden cirka 300 mm. Hyvla en sida plan och båda kanterna i vinkel. Limma sedan ihop dem med trälim så att det blir en platta på cirka 300 x 300 mm. Spänn ihop dem med knektar och låt det torka.

Hyvla sedan den hyvlade sidan igen, gärna med en rikthyvel, så att den blir helt plan. Därefter är det bra om du har tillgång till en planhyvel och med den hyvlar du ner den andra sidan till en tjocklek av 10 mm. Efter det sågar du till bottenplattan i en sexkantig form, gör gärna en mall först.

Vill du slippa snickerijobbet med bottenplattan kan du köpa 6 mm furuplywood men då får du ändra spårets vidd i husbilarna till 6 mm.

Husbilarna tillvekar du av 8 mm tjock furu som är hyvlad på båda sidorna. Använd en mall och såga ut med en sticksåg med smalt blad. Såga ut sex stycken och slipa till med ett sandpapper så att de inte är vassa.

På baksidan sågar du ut ett 10 mm (6 mm) brett spår som passar i bottenplattan. Ställ ner sågklingan så att den tar tre mm och anhållet på 13 mm och såga ett skär på alla sex husbilarna. Ställ om anhållet en klingtjocklek och upprepa. Fortsätt tills du fått ett spår på 10 mm. Prova noga så du inte sågar ut för mycket.

Nu är det dags att göra en mall för blyertsdekoren på bilarna. Till däcken kan du använda en bricka för att få dessa riktigt cirkelrunda.

När du är klar med allt detta limmas husbilarna på bottenplattan med trälim. Tänk på att limma snyggt så att inte limmet spritsar ut och att bilarna står rakt och inte lutar inåt. Låt det torka och efter det återstår endast att lacka brickan. Lättast är att använda lack på sprayburk vilket du hittar på många ställen.

Sedan kan du ta en tillräckligt stor tygbit och klippa till så den passar till brickan. Använd gärna en så kallad sick-sack sax så blir kanterna stabila.

Lycka till önskar Klur-Classe

Vi på redaktionen tackar och föreslår efter detta en kopp kaffe med kanelbullar serverade på denna trevliga husbilsbricka!

Taggar: Prylar, Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.