Nästa artikel
Kylan ska bli bättre med Thetford
PRYLAR

Kylan ska bli bättre med Thetford

Publicerad 10 september 2019 (uppdaterad 10 september 2019)
Varma kylskåp blir ingen lycklig av men ändå är det ofta så i våra husbilar och husvagnar. Nu har Thetford listat ut varför och kommit med en patenterad lösning för att råda bot på problemet.

Den nya tekniken visades upp på Caravan Salon i Düsseldorf. Problemet för ingenjörerna har varit att lista ut varför kylskåpet inte håller kylan, inte minst eftersom problemet aldrig visar sig i testmiljön. Nu vet man och kommer med en patenterad elektronik.

Så, vad var det nu som orsakade problematiken? Inte kylsåpen i sig skulle det visa sig utan något så simpelt som strömförsörjningen. Allt som oftast har campingplatserna helt enkelt för dålig strömförsörjning och det kan inte tillverkarna göra något åt men de kan däremot skapa elektronik som automatisk koppla över till gasdrift om spänningen sjunker för mycket.

Upptäckten gjordes av en campande produktchef hos Thetford som inte kunde förstå varför problemet uppstod när han var på resande fot. Några fel på kylskåpen kunde inte mätas fram i laboratorietesterna så han mätte spänningen på strömmen när han var inkopplad på campingens elförsörjning. Och det var där man så småningom hittade orsaken.

Att göra något åt campingplatsernas bristande elförsörjning är inte något som kylskåpstillverkare kan åtgärda men det går att kontinuerligt mäta vilken spänning som kylskåpet arbetar med. Nu sitter det en elektronik i Thetfords N4000-serie med absorptionkylskåp som automatisk kopplar över till gas om spänningen ligger utanför intervallet 205 till 250 volt. Det är nämligen bara om spänningen inte håller sig inom detta intervall som problemet uppstår.

Fördelen med systemet som alla Thetfords nya modeller kommer att få blir jämnare temperatur och snabbare process att komma ned till den inställda temperaturen. N4000 är samtidigt klart för CI-BUS och därmed blir möjligt för husbilstillverkarna att inkludera i fordonets kontrollpanel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.