Bild
Nästa artikel
Ny brandsläckare för litiumbatterier

Ny brandsläckare för litiumbatterier

PRYLAR

Nu lanseras två nya brandsläckare, som är de första som effektivt klarar att släcka bränder i litiumbatterier. Släckarna bygger på en ny patenterad teknik som är utvecklad i England. 

Bränder orsakade av litiumbatterier är i dag ett välkänt problem som ökar snabbt. Redan har hundratals allvarliga bränder uppstått och dagligen rapporteras tillbud. I husbilar och husvagnar är det dessutom av yttersta vikt att ha släckutrustning av rätt typ lättåtkomligt eftersom brandförloppen är extremt snabba.

– Problemet är att traditionella släckningsmetoder som brandskum, pulver, koldioxid eller vatten inte fungerar för den här typen av brandhärdar, säger Melker Lang.

Men nu finns en lösning som kallas AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion), där mineralet vermikulit, är den verksamma beståndsdelen. Vermikulit har tidigare använts som isolationsmaterial i skorstenar och som flamskyddande beläggning på tyger och textilier. Nu får det ett nytt användningsområde.

Att det verkligen fungerar visar framgångsrika tredjepartstester, gjorda av välrenommerade ZSW i Tyskland, som bland annat gör tester åt Volkswagen, BMW, Audi, Porsche, Bosch och Samsung.

– Under sommaren har produkterna också testats ute på Räddningstjänstens testanläggning Karholmen utanför Göteborg med mycket gott resultat. Vi testade också återtändningen som var extremt svår med AVD, säger Melker Lang. 

Metoden bygger på att vattnet kyler ner eldhärden medan vermikuliten skapar en kvävande skorpa över den. Detta har visat sig väldigt effektivt.

Göteborgsbaserade GPBM Nordic har de nordiska rättigheterna för AVD och har tagit fram två specialanpassade släckare som marknadsförs under varumärket Housegard i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Taggar: Prylar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.