Nästa artikel
Stor och stark eller en mer lätthanterlig ficklampa
PRYLAR

Stor och stark eller en mer lätthanterlig ficklampa

Publicerad 29 januari 2021 (uppdaterad 1 mars 2021)
Varde ljus. Tryck på knappen och värdens starkaste ficklampor lyser upp omgivningen på ett imponerande sätt. LED-tekniken har verkligen revolutionerat möjligheterna men smakar det är det till priset av hanterbarhet. Vi tittar närmare på ett par varianter av portabelt ljus.

Ficklampor har passerat gränsen för när de går att ha i fickan, åtminstone de som aspirerar på att ge ljusstyrka i världsklass. Behöver man kunna lysa upp omgivningen mer än vad vanliga ficklampor klarar av finns det onekligen alternativ i dagsläget. En sak är säker, Olight X9R lyser med besked, om man sedan verkligen behöver det blir en personlig avvägning mellan effekt och hanterbarhet. Alternativen är pannlampor och mer hanterbara ficklampor som även de imponerar. 

Det är knappt tio år sedan LED-lamporna på allvar gjorde sitt intåg när det gäller ficklampor och sedan dess har tekniken utvecklats markant men utan direkta tekniksprång. Teknikutvecklingen syns tydligt även på bilars strålkastare och numer är som bekant de tidigare runda extraljusen ersatta med ljusramper som ger ett ljus som vi bara kunde drömma om för ett decennium sedan. Lite på samma sätt är det med ficklamporna, ljuset är vitt och har en effekt som mycket väl kan jämföras med de bilstrålkastare som har den senaste tekniken.

Vill man ha en ficklampa som lyser nästan utan motsvarighet får man förstås göra avkall på något och det är storlek och pris som även det sticker ut. Vi blev nyfikna på Olight, ett fabrikat som hävdar de är i framkant inom sin genre, som har en ficklampa med axelrem och marknadsförs som världens starkaste, ett påstående som väl ska tas med en nypa salt då det hela tiden kommer nya varianter. Ändå borde argumentet ha en viss bärighet med tanke på att räddningstjänsten använder sig av den så vi ringde upp Valostore som importerar dessa till Sverige och övriga Norden för att få lite mer information om hur de ser på olika grupper av fick- och pannlampor.

Det är framför allt lysdioderna och styrkretsarna som blivit mer avancerade sedan tekniken lanserades. Ett av problemen är värmeutvecklingen och här kommer kvaliteten på komponenterna in i bilden. Högre krav på tillförlitlighet och jämnhet i tillverkningen ger olika prisnivåer så det finns orsak till att vissa lampor är billigare än andra, X9R är med sitt pris på knappa 6 000 kronor knappast billigast. Hög värmeutveckling är exempelvs till nackdel för batteritiden men dessa prestanda har utvecklats en del under de senaste åren och just X9R har olika säkerhetssystem för att undvika överhettning, något som de flesta men inte alla högeffektiva ficklampor har. X9R har en ljusintensitet på imponerande 25 000 lumen men dessa tal är inte lätta att jämföra mellan olika tillverkare eftersom de inte testas av oberoende institut. Valostore har ett eget ljuslaboratorium och de hävdar att den här modellen är den starkaste de uppmätt. Lumen förkortas lm och är en SI-enhet för ljusflöde. Konsumenttest skriver så här om lumen på sin hemsida,

– Denna siffra är lätt att överdriva och numera är lumen den främsta säljpunkten för många ficklampor. Du skall alltså inte stirra dig blind på siffran, då den i flesta fall är helt fel. En ficklampa som “bara” har 300 lumen kan vara minst lika stark (om inte starkare) än en ficklampa som har 1000 lumen. Ju mer etablerad en tillverkare är, desto mindre fiffel blir det med lumen.

Antalet dioder är avgörande för ljuseffekten och de vanligaste ficklamporna i premiumsegment ger ungefär 3 000 lumen, en inte alltför ovanig effekt på "vanliga" ficklampor runt 500. 25 000 är imponerande och förvandlar beckmörker till dagsljus. Det är därför som räddningstjänsten använder dessa men det är svårt att visualisera ljuseffekten från ficklampor med dagens bildbehandlingsteknik. Tänk därför på att inte imponeras av en bild på ljuskäglan, bilden är vald för att övertyga dig och inte nödvändigtvis spegla verkligheten.

Olight beskriver det som att X9R nästan kan liknas ett portabelt fyrljus som tar begreppet sökljus till en helt ny nivå, men så ska det nog vara om man hävdar att man har en av världens starkaste ficklampor. Konkurrens finns det säkert men vi vill snarare visa på vad som går att köpa än peka på enskilda fabrikat i sig. Här har sex stycken högpresterande lysdioder kombinerats med en stor reflektor och en batteritid som räcker mer än väl, hur länge beror på vilka av de åtta effektnivåerna man använder och därutöver finns ett strobe-läge. Batteritiden varierar mellan 27 och två timmar, de två högeffektslägena är bara till för tillfälligt bruk. Vill man utöka tiden får man investera i ett extra batteri. Det blir ungefär två kilo att släpa runt på men det underlättas av att det finns en axelrem som hakas i fästena på lampan. När man inte använder den stoppar man ner lampan och de två laddarna (12 volt till bilens cigarettändar-uttag samt vanlig ström) i den tillhörande väskans fack.

Så här skriver Valostore själva om X9R.

– I vårt ljuslaboratorie så levererar de sex Cree XHP70.2 lysdioderna en effekt på strax under 25 000 lumen i ca fem minuter. X9R är den första och enda lampan vi har testat som klarar av att hålla uppe denna höga ljusstyrka så pass länge. Ingen annan liknande lampa på marknaden vi har provat har varit i närheten. Lampan levererar inte bara ett högt ljusflöde, utan även en lång räckvidd på 630 meter. Lampan lyser alltså både långt och brett, tillräckligt för att belysa upp även de största områderna. Lampan har flera olika effektlägen. Drar man ner ljusstyrkan till näst högsta, så ger den mycket imponerande 8000 lumen konstant ljus i 75 minuter, vilket bara det är en klass för sig.

Det finns dock ficklampor som lyser längre, ända upp till en kilometer, både i Olights och andra fabrikats sortiment. Olight Warrior har exempelvis en smalare men mer koncentrerad ljuskägla men sett ur ljusflödesperspektiv är den inte lika ljusstark. De tester som finns och det vi sett av X9R visar att de extrema prestanda som utlovas stämmer med den visuella effekten och att det har hänt mycket bara under de senaste åren.    

Det tål därför att återigen sägas att X9R har ett mycket imponerande ljusflöde men vanligare är att man väljer något med mer vardaglig prestanda och då pratar vi pannlampa eller ficklampa i mer hanterbart format. Även dessa har idag prestanda som utklassar tidigare versioner, om än inte jämförbara med X9R.

Jakob Stafbom på Valostore lyfter fram pannlampan Lumonite Compass R som i en tidigare version fått epitetet "Bäst i test" av testfakta.se men modellen har uppgraderats efter det. Även om det nu känns futtigt med 1200 uppmätta lumen i Valostores ljuslaboratorium och en räckvidd på 115 meter anses den ligga i toppskiktet för pannlampor. Även batteritiden får bra betyg, i maxläget klarar den 60 minuter och i normalläget åtta timmar. Här är smidigheten det viktiga, att den inte är handhållen gör lamptypen utmärkt vid aktiviteter där man behöver fria händer som löpning, jakt, skidåkning, arbete och camping. Är man runt husbilen och behöver ha ordentligt med ljus räcker den mer än väl.

När man pratar om pannlampor är det viktigt med smidighet och batteritid, ofta används den i arbetssituationer med kortare avstånd till det som behöver lysas upp och då blir effekten mindre viktig, till och med omvänt viktigt eftersom för starkt ljus kan blända. Att det finns en nedbländningsfunktion som på denna är därför väsentligt. Är det istället så att man behöver en lampa när man joggar, åker skidor eller motsvarande aktiviteter blir räckvidden av större betydelse. Återigen ska man vara försiktig med att läsa ut för mycket av de lumen-värden som anges, ta inte dessa hur bokstavligt som helst. De ger dock en fingervisning om hur effektiv lampan är men vem kan i förväg säga om värdet är korrekt. Inget går därför upp mot ett praktiskt test och modellen håller mer än väl måttet.

Olika konsumentvärderingar man hittar på internet kan ge viss vägledning men det är svårt att vara källkritisk till dessa då de är svåra att följa upp. Att testa själv kräver mörker, något som är svårt i en butik och omöjligt vid distanshandel. Om utgångspunkten är billigast möjliga finns en uppsjö av produkter och som konsument blir det en avvägning mellan pris och förtroende för leverantör och produkt. Jakob menar att konkurrensen är stenhård och kvalitetsskillnaden svår att kommunicera eftersom de lumenvärden som anges långt ifrån alltid är korrekta. Det är lätt att hålla med om resonemanget och det kan vara värt att lägga på ett par hundralappar för att få något med bra renomé. Lumonite Compass R erbjuds för priser mellan 1 500 och 2 000 kronor beroende på tillbehören, vilka behov var och en har blir en avvägning men köps pannlampan för ett väl definierat behov blir det enklare att välja rätt. Ska man ha den till att gå i mörker vid exempelvis fricamping är räckvidden väsentlig, ska man ha den i arbetssituationer med korta avstånd kanske batteritiden ska prioriteras. Det är svårt att ge generella råd för sådant men en pannlampa vars batteri är slut ger den inte mycket ljus. En viktig aspekt är att även Compass R, liksom X9R, går att ladda med 12 volt i bilen.

Vår förlagskollega Vi Bilägare testade i december 2020 olika pannlampor och gav då Lumonite Pixel högsta betyg som utsågs till testvinnare. Den har ett lägre pris, 600 kronor, men det är viktigt att se till användningsområdet. De gav då följande råd

– Det är lätt att stirra sig blind i en prestandatabell, något som inte minst gäller teknikprodukter som lampor. Tillverkarna strösslar reklamen med superlativ och spännande enheter. Har du inte koll på vad allt betyder eller vad du behöver är risken stor att du köper fel lampa. Eller åtminstone inte så rätt det kan bli.

Lumonite har även en pannlampa med extrema prestanda, men då är vi tillbaka i prisnivåer som X9R, runt 6 000 kronor. Modellen heter Leader, ger 5 800 lumen och har en räckvidd på 370 meter förpackat i 155 gram. Här är det områden som orientering som anges som primärt användningsområde, kanske inte i första hand vid fricamping vilket leder oss till "vanliga" ficklampor för mer vardagligt bruk.

De flesta vill ändå ha en ficklampa som går att stoppa ner i väskan eller i bästa fall i fickan. Det blir ju så mycket enklare. Man kanske går på vägen där det finns gatubelysning, kommer in i mörkare passager där den egna belysningen behövs och ibland som handlampa utanför husvagnen eller husbilen. En kraftig sådan lampa ger ungefär 3 000 lumen vilket räcker långt men ännu vanligare är runt 2 000 lumen för toppmodellerna.

Här lyfter Jakob fram Olight Seeker 2, en modell som vår förlagskollega Vi Bilägare utsåg till testvinnare i en jämförande test i nummer 10/2019. Bra ljusbild och greppvänlig var egenskaper som lyftes fram, nog så viktigt kan tyckas, och modellen passar både för yrkesbehov och allmänt bruk. I det senaste utförandet har modellen fått uppdaterad LED-konstruktion och ett nytt batteri. Ljusflödet på 3000 lumen är bättre än genomsnittet för ficklampor i motsvarande storlek och batteriet är på 5000 mAh. Även den här modellen kan laddas via USB men med en magnetladdare som "klickar" sig fast på bottenstycket av sig själv. Formatet är därutöver mycket smidig och ficklampan får lätt plats i bilens mindre förvaringsutrymmen eller i fickan när man är ute och promenerar. Kombinationen ljusstyrka mot format imponerar vilket är viktigt i den här kategorin. Priserna ligger beroende på tillbehör mellan 1300 och 1500 kronor.

Räckvidden är i det här fallet 220 meter och det finns fyra effektlägen samt strobefunktion. Måtten är 126 x 35 millimeter och vikten 185 gram och behöver man inte X9R:s extrema prestanda så är det ju lite smidigare med cirka 200 gram jämfört med det tiodubbla.

Vad som passar var och ens behov kan ingen utomstående bedöma men att LED-tekniken revolutionerat portabelt ljus är oomtvistat, de beskrivna modellerna i synnerhet. Att det numer finns bärbara modeller som snarare får kallas för strålkastare är lite spännande och kommer garanterat att imponera på den som upplever det.
 

Vad är en lysdiod?
Lysdioder är äldre än de flesta tror och denna speciella typ av halvledardiod uppfanns av ryssen Oleg Vladimirovitj Losev redan i mitten av 1920-talet. Det skulle dock dröja många årtionden innan den första kommersiella lysdioden med synligt ljusspektrum utvecklades 1962. Efter de röda lysdioderna kom gröna och i början av 1970-talet hade man färger även i den gul-orange färgskalan. Först på 1980-talet hade man fått fram ett lysdiod-ljus som var kraftigt nog att kunna användas utomhus i solljus.

Den blå lysdioden belönades med Nobelpriset i fysik 2014 för innan dess kunde man inte skapa vitt LED-ljus. Arbetet hade då krävt trettio år av utveckling för att bli så effektiv och lätt att tillverka att det kunde bli en kommersiell produkt.

Det vita ljuset kan skapas på två sätt, antingen genom direkt additiv färgblandning med rött och grönt och/eller gult (som i en OLED-display), eller genom att låta de energirika fotonerna i det blåa ljuset excitera ett fosforskikt som i sin tur ger det önskade vita ljuset (som i de flesta LED-lampor för hemmabruk).

En vanlig glödlampa har en färgtemperatur på cirka 2700 Kelvin, en halogenlampa har något vitare ljus i regel i intervallet 2800-3000K. Lysdioder finns i många olika färgtoner, i dessa sammanhang upp till 6000K och undantagsvis något högre. Kallvitt ljus med färgtemperatur på 5000-6000K har en blåaktig färgton. Billiga lysdioder har en tendens att ändra ljus efter en tids användning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.