Bild
Nästa artikel
En pryl istället för två. Med en gps-app slipper du dyra gps:er.  Men allt är inte guld och gröna skogar.
En pryl istället för två. Med en gps-app slipper du dyra gps:er. Men allt är inte guld och gröna skogar.

Test: GPS-appar och mobilhållare

Prylar

Det finns både för- och nackdelar med att använda mobilen som navigator. En fördel är förstås att det blir en apparat mindre och i den här artikeln koncentrerar vi oss enbart på appar till smartphones och surfplattor.

Från att ha varit ganska mediokra som navigatorer har mobiltelefonerna i många avseenden kommit ikapp och kanske även förbi specialtillverkade gps-apparater. Dels tack vare bättre appar men också tack vare telefonens finkänsliga skärm och pedagogiska styrning.

Vi laddar ned elva appar till både iPhone och Android och tittar på deras grund­funktioner. I denna förteckning har vi även med de inbyggda kartprogrammen Google Maps och Apple Maps som också har ­grundläggande navigerings­funktioner.

Apparna som vi listar i den här artikeln är gratis i sin grundversion men flera av dem kan utökas mot betalning.

Denna artikel ska mer ses som en genomgång av olika alternativ snarare än ett test av de olika apparna men vi har ändå laddat ned dem för att kolla grunderna.

Till exempel vill vi veta hur bra de är för just våra ändamål, som att skriva in koordinater och även hitta sin egen position i form av koordinater.

Eftersom det kan vara svårt att få fram tecken för grader, minuter, sekunder på många telefoner testar vi att knappa in koordinaterna utan dessa tecken.

N57°06’48” E12°13’38” blir alltså N57 06 48 E12 13 38. Lustigt nog fungerar det överlag bättre i navigationsapparna än på redaktionens gps-apparat som kräver väldigt exakt ­teckenanvändning.

En annan bra sak att veta när det gäller gps-apparna är att vissa inställningar görs i själva appen medan andra inställningar kan finnas i telefonens egen inställningsmeny under ”Appar”.

Det kan också vara bra att ställa in så att navigeringsappen visas trots skärmlås eller att skärmen inte låser alls efter en viss tids inaktivitet.

Vidare är det bra att lära sig hur man ställer in så att telefonsamtal inte stör navigeringen precis när man kör omkring mitt i centrala Paris. Sist men inte minst fungerar apparna i offline-läge.

Denna lista är inte komplett då det finns en uppsjö gps-appar för nedladdning.


De testade apparna

Test: GPS-appar och mobilhållare

APPLE KARTOR
(Gratis) Den inbyggda appen i iPhone och iPad är gratis men finns inte att ladda ned till andra fabrikat. Apple använder sig av TomTom som kartleverantör och även många andra underleverantörer för POI:s och platsinformation. Väder och temperatur för målet visas. Hastighetsgräns och kompass kan visas. Visar ej koordinater för platser man vill åka till eller befinner sig på.

Val av färdsätt: Bil, gång, kollektivtrafik, skjuts.
Undvikanden: Vägtullar, motorväg, köer m.m. 

Test: GPS-appar och mobilhållare

COPILOT
(delvis gratis) CoPilot GPS Norden kan laddas ned och användas gratis i sin grundfunktion. 3D-vy finns i ”Premium” som kostar 139 kr. Men istället för Premiumversionen rekommenderas appen CoPilot Caravan Europe för 379 kr. CoPilot Caravan Europe har vi inte testat i denna artikel men på pappret ser den lovande ut med inställningar i fråga om ruttval, POI och fordonsmått. Upp till 50 stopp kan läggas in hemma i datorn för att sedan laddas över i appen.

Val av färdsätt: Auto, rekreationsfordon, motorcykel, cykel, till fots (+valet ”ny profil” som dock inte innehåller fordonsmått/vikt).
Undvikanden: Vägtullar, motorväg samt andra prioriteringar.


 

Test: GPS-appar och mobilhållare

ENIRO NAVIGATION
(delvis gratis)Det svenska företaget Eniro och deras Navigation är gratis så länge man håller sig till Sverige. Extra funktioner och övriga kartor kan köpas som tillägg.
Europa 259 kr, Skandinavien(inkl. Finland) 249 kr

Visar What3words-adresser men lyckas inte hitta dem vid inmatning. Körningen kan delas med andra. Eniros söktjänster ingår.

Val av färdsätt: Bil, cykel, husbil/lastbil, lastbil, skåpbil samt promenadläge.
Undvikanden: Vägtullar, motorvägar, varna vid avgift, köer m.m. 

Test: GPS-appar och mobilhållare

GOOGLE MAPS
(Gratis) Appen kan laddas ned gratis men finns också installerad i många telefoner från start. Google Maps är i första hand en kartapp där navigering ingår. Den är kanske lämpligast att ha när man nått sitt resmål och behöver lokala tips och guidning i en helt ny stad. Färdvägen kan delas med andra.

Val av färdsätt: Bil, tåg, gång, uber, cykel
Undvikanden: Motorvägar, vägtullar, färjor.


 

Test: GPS-appar och mobilhållare

HERE WE GO
(Gratis) Från början utvecklad 1985 av Navteq och sedan köpt av Nokia 2007 och i dag ägare som BMW, Mercedes, Audi och Intel. HERE WeGo är inte bara en navigator för bilar utan även för gång, cykel, lokaltrafik. Som semesternavigator lite begränsad men väl i en ny stad bra som ”lokal guide”.

Val av färdsätt: Bil, skjuts, cykel, gång
Undvikanden: Motorvägar, tullvägar, färjor, tunnlar, oasfalterade vägar, biltåg.


 

Test: GPS-appar och mobilhållare

HITTA.SE
(Gratis) Svenska Hitta.se är i första hand en telefonkatalog i digitalt format men den har även kartvisning och navigation. Navigeringen är av det enkla och avskalade slaget utan särskilt många inställningar. Bra app för att hitta företag och personer och sedan färdas till dessa direkt via navigeringen.

Val av färdsätt: Bil, gång, cykel.
Undvikanden: Inga alls.


 

Test: GPS-appar och mobilhållare

NAVIGATION
(Gratis i 7 dygn)Tyska Navigon ägs av Garmin som många av er läsare nog känner till sedan tidigare. Med den här appen har man full funktionalitet i hela Europa men bara i sju dygn, därefter kostar den. För att spara plats på telefonen kan man manuellt ladda ned länders kartor eller 3D-vyn.   

Val av färdsätt: Bil, fotgängarläge.
Undvikanden: Motorväg, avgiftsbelagda vägar, färja/biltåg, boendegator.


 

Test: GPS-appar och mobilhållare

SCOUT
(gratis) Appen Scout är en gratisapp som utvecklats och ägs av Kalifornienföretaget TeleNav vars gps:er finns i Ford, GM, Toyota med flera. Kartfunktionen Open Street Map som finns i Scout-appen bygger på att användarna själva är aktiva och bidrar med information. Kameraläge gör att telefonens inbyggda kamera kan identifiera skyltar.

Val av färdsätt: Bil eller cykel.
Undvikanden: Motorväg, avgiftsbelagda vägar, färjor


 

Test: GPS-appar och mobilhållare

SYGIC
(gratis i grund, premium fritt 7 dygn) I gratis-versionen ingår offlinekartor med uppdateringar och varningar. Premium-versionen för 129 kr ger röststyrd navigering och hastighetsgränser m.m. För 35 kr fås tillägget AR där navigeringen projiceras direkt på den verkliga världen (med hjälp av telefonens kamera). ”Dashcam” kan användas för att spela in trafiken samtidigt med navigering.

Val av färdsätt: Bil eller gång.
Undvikanden: Tullbelagda vägar, grusvägar, motorvägar, färjor, trängselskatt.


 

Test: GPS-appar och mobilhållare

TOMTOM GO MOBILE
(Delvis gratis) Välkända TomTom gör inte bara gps-apparater utan de har även en app som heter Go Mobile vilken nästan är gratis. Åtminstone 75 kilometer per månad. Vill man ha obegränsade kilometer kostar det 55 kr för en månad eller 189 kr per år.Kan kopplas till telefonens kontakter för snabb navigering till vänner.

Val av färdsätt: Inga alls. Rutter kan dock planeras mer detaljerat i TomToms ruttplanerare på webben och därefter överföras till Go Mobile.
Undvikanden: Färjor/biltåg, vägtullar, samåkningsfiler, oasfalterade vägar samt prioritera vägval.


 

Test: GPS-appar och mobilhållare

WAZE
(Gratis) Företaget Waze startade i Israel 2006 men köptes upp av Google 2013. Navigationsappen bygger mycket på andra användares uppdateringar. Inställningarna är få när det kommer till semesterresan men appen är annars populär bland pendlare. Sedan förra året integrerad med Spotify för musiklyssning i Waze-appen eller navigering från Spotify-appen. Waze är lämpligare för pendlare med all realtidsinfo kring olyckor, poliskontroller, köer och liknande.

Val av färdsätt: Privat, taxi, motorcykel.
Undvikanden: Betalvägar, motorvägar, skogsvägar, färjor (och minska svåra korsningar). 

Mobilhållare under körning

Justerbara mobilhållare som passar många modeller är smidigt om de som använder bilen har olika märken på sina telefoner. Vi visar ett urval där några fästs på vindrutan, andra instrumentbrädan och ytterligare andra i ventilationen.

Test: GPS-appar och mobilhållare

RAM MOUNTS
Hållare med sugpropp och -krysslösning för bra -hållkraft. -Patenterad kulledslösning och -vakuumsugkopp med twist lock--funktion. Passar de flesta telefoner och nyare gps:er. -Tillverkad i aluminium och -hårdkomposit, skaktestad för att hålla i extrema förhållanden.

Pris: 499 kr.
www.clasohlson.se

Test: GPS-appar och mobilhållare

iZOUND
Universalhållare för -bilen, med justerbara -leder. Hållaren är justerbar på -bredden, 4–11 cm, och lederna kan dras åt med skruvar för att -stabilisera -hållaren. Kan fästas med hjälp av -sugkoppsfäste eller med det -medföljande fästet för luftintag.

Pris: 160 kr.
www.teknikmagasinet.se

Test: GPS-appar och mobilhållare

BELKIN VENT MOUNT V2
En mobilhållare som passar telefoner upp till 5,5”. Monteras i ventilationsutblåset.

Pris: 249 kr.
www.elgiganten.se

Test: GPS-appar och mobilhållare

SAMSUNG
Denna vinklingsbara dockningsstation är designad för Samsung Galaxy Smartphone Series och Galaxy Mega och passar telefoner på 4–5,8”. Montera telefonen på instrumentbrädan eller vindrutan.

Pris: 295 kr.
www.dustinhome.se

Test: GPS-appar och mobilhållare

BILTEMA
Kompakt universalhållare med magnetfäste. Två tunna metallplattor ingår, en som fästs på baksidan av telefonen eller mellan telefon och skal. Hållaren är ledad för enkel justering av vinkeln. Hållaren kan även användas med magnetiska mobilplånböcker.

Pris: 119 kr.
www.biltema.se

Test: GPS-appar och mobilhållare

UNISYNK
Mobil- och gpshållare för bilen. Fästs på instrumentpanelen med tre starka självhäftande plattor (lämnar inga limrester). Kan vinklas och roteras 360° tack vare låsbar kulled. Passar enheter från 104 till 168 mm.

Pris: 300 kr.
www.kjell.com

Taggar: Prylar

Från att ha varit ganska mediokra som navigatorer har mobiltelefonerna i många avseenden kommit ikapp och kanske även förbi specialtillverkade gps-apparater. Dels tack vare bättre appar men också tack vare telefonens finkänsliga skärm och pedagogiska styrning.

Vi laddar ned elva appar till både iPhone och Android och tittar på deras grund­funktioner. I denna förteckning har vi även med de inbyggda kartprogrammen Google Maps och Apple Maps som också har ­grundläggande navigerings­funktioner.

Apparna som vi listar i den här artikeln är gratis i sin grundversion men flera av dem kan utökas mot betalning.

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn med vår Premium-tjänst

Det här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

ORDFÖRKLARINGAR

What3words

En smart och enkel funktion att samsas kring istället för alla olika system för gps-koordinater. What3words adresserar hela världen genom ett rutsystem där varje ruta döps med tre ord. Lättare att komma ihåg!

Särskilt lämpligt för oss som är ute och reser längs vägarna och kanske vill hitta en adresslös parkering vid en sjö. I det här systemet är världen indelad i rutor på 3x3 meter likt ett enormt schackbräde.

Varje plats får sedan en kombination av tre ord. Till exempel Ynglingagatan 12 i Stockholm som har What3Words-adressen ”härmade.byta.enkla”. På engelska benämns samma plats ”barks.blog.sleeping”.

Gå in på what3words.com för att lära dig mer och skriva in din egen adress.

I dagsläget använder Eniro Navigation detta -system samt Mercedes Benz. Även landet Mongoliet har gått över till denna sorts adresser då de passar deras nomadfolk.

Testa själv genom att ladda ner deras app som kan kopplas till flera olika navigeringsappar. Webbsida: map.what3words.com

 

POI

Points of interest, eller platser av intresse på svenska. Ställ in för att visa på kartan eller sök efter särskilda mål som campingar, köpcentrum, parkeringar, sevärdheter med mera. Finns i vissa appar men inte i alla.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.