Nästa artikel
Ull som sängtäcke
PRYLAR

Ull som sängtäcke

Publicerad 25 februari 2014 (uppdaterad 25 februari 2014)
På mässan i Kista tittade vi runt bland montrarna med olika tillbehör för det mobila boendet. En monter som intresserade extra var den där sängkläder i ull såldes.
Spontant kom tankarna upp på att det här måste bli väldigt varmt och vi började därför prata med Magnus Björk, marknadschef på Ullpartner, som stod i montern. Det kom att bli ett väldigt intressant samtal om ullens egenskaper.

Ull är ett är ett av de material människan använt längst genom historien och Magnus berättar att ull har använts till kroppsnära kläder redan för ungefär 2,5 miljoner år sedan och att fåret efter hunden är det tama djur vi haft längst hos oss. De äldsta skrifterna där man kan läsa om får och ull är från 2000 år f.Kr. där det framhålls hur eftertraktade och dyrbara fåren och dess ull var.

Ull består, precis som vårt hår, av keratin vilket är samma ämne som fårets horn består av. Den stora skillnaden ligger i att ullfibrerna är så tunna och krusiga och det är  just kombinationen av keratinet och de tunna fibrerna som ger ullen dess väldigt fina isolerande egenskaperna, även mot värme. Det hindrar även ullen från att ta upp smuts och dålig lukt, och ull är lätt att tvätta eftersom smuts inte kan tränga in i fibrerna. Magnus berättar passionerat om ullens alla bra egenskaper.

Nu har de börjat sälja sängkläder i ull just med hänvisning till alla dessa egenskaper och även att ull är ett material som inte tar åt sig kroppsfukt. Ull kan "gömma" vatten upp till 35 procent av sin vikt och det finns ingen annan textil som klarar lika mycket. Därför blir ull väldigt skönt att sova i oavsett om det är varmt eller svalt i luften runt omkring och ger, enligt Magnus, bättre sängkomfort än vad täcken i dun ger. Dessutom gör ullens torra och rena miljö att kvalster saknar grogrund och rekommenderas därför av många astma- och allergiläkare. Den enda nackdelen är dock priserna, gratis är det tyvärr inte.

Vi klämmer och känner en stund innan vi går vidare för att se på andra produkter men att det känns som ett spännande materialval för mobilt boende med Magnus berättelse som grund. Deras hemsida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.