Nästa artikel
Så sparar du miljön på Öland med husbil
Reportage

Så sparar du miljön på Öland med husbil

Publicerad 22 juni 2023
Vet du vad som är okej och inte när du tar husbilen till Öland? Så här säger experten.

Jan Herrmann, ordförande för Naturskyddsföreningen på Öland, och hans vänner i föreningen har noterat att husbilarna ökat de senaste åren. Det är också tydligt att alla inte vet vad som är okej eller inte i den känsliga naturen på ön.

Det står klart när Husbil & Husvagn ringer upp och frågar vad vi som ska åka till Öland med husbilen bör tänka på.

Framför allt tycker Jan Herrmann att husbilister ska fundera ett extra varv innan de ger sig in på enskilda vägar. 

– Problemet är att man uppfattar en enskild väg som knappt är körbar ut i naturen, som en okej, legitim väg. Men det är den inte. Man ska inte köra med sitt fordon i naturreservat, på vägar som inte är uppenbart menade att det ska köras bilar på. Åker man ut i naturen blir det ju påverkan, säger han.

– Det är sunt förnuft. Fråga dig: skulle jag tycka det var ok att man körde på den här vägen om jag ägde den?

Jan Herrmann är ordförande för Naturskyddsföreningen på Öland.

Fråga dig: skulle jag tycka det var ok att man körde på den här vägen om jag ägde den?

Han skulle gärna se att bilister och husbilister parkerade sina fordon och promenerade vackra sträckor i stället för att köra dem. Som exempel tar han stenkusten på norra Öland. Där får man köra, men han skulle gärna se begränsningar.

– Stenkusten som går längs västra sidan är väldigt fin och där får man köra med försiktighet. Det är en markväg, två hjulspår och inte mycket mer. Det har varit förslag på förbud för allmän körning på den. Det är en diskussion som pågår, säger han.

Överhuvudtaget tycker han att vi måste värna, inte bara om naturen, utan även om allemansrätten. Den är ingen självklarhet.

– Det är många som inte känner att allemansrätten även är en skyldighet. En viktig utgångspunkt är att vi måste följa den och vårda den, så den finns kvar. Det har diskuterats att ta bort den, säger Jan Herrmann.

Det finns en rad sätt att visa hänsyn i naturen för den som är på semester i husbil. Här är några av Jan Herrmanns råd.

Det här ska du inte göra på Öland (eller någon annanstans i Sverige)

Orkideer är fridlysta och får inte plockas. Här på Alvaret. Foto: Kennert Kullman/Mostphotos

Gräva upp blommor 
(och plocka fridlysta)

Man får plocka blommor men inte skövla och absolut inte gräva upp dem. Nyligen hade någon grävt upp 400 exemplar av en blomma här på Öland. Det är rena stölden. Man får inte gräva upp en enda planta. Och alla orkidéer är fridlysta. De får man med andra ord inte ens plocka.

Störa fåglar

Det finns områden som är avlysta på grund av fåglarnas häckning och hamnar man på ett sånt ställe gäller det att iaktta försiktighet så att man inte stör dem. Är det en fågel som för oväsen har man hamnat fel, då får man flytta sig. Det här är extra känsligt på Öland.

Skräpa ner

Helst ska man ta med sitt skräp hem och inte proppa ner det i överfulla papperskorgar. Renhållningsverket har fullt upp så här års.

Att göra formationer av stenar är inte förbjudet. Men heller inte en bra idé, tycker Jan Herrmann och många med honom. Foto: Lars Johansson/Mostphotos

Bygga stentorn

En annan sak som jag vil nämna är att när man åker utmed stenkusten ser man mycket stentorn. De är i mångas ögon väldigt störande. Man ska inte bygga sådana, det är egentligen förstörelse av naturupplevelse. Men det finns olika åsikter om det.

Elda utomhus

Det råder eldningsförbud på ön sedan 26 maj. Det är okej att ställa en grill på en asfalterad yta men då måste man hålla sig i närheten så elden inte sprider sig. Det gäller Öland i hög grad, det är jättetorrt här. Nästan alla vattendrag och pölar är uttorkade. 

Slösa med vatten

Öland lider av vattenbrist. I detta nu är nästan alla vattendrag och pölar uttorkade. Borgholms kommun har utfärdat förbud att fylla pooler som är större än 3 kubik. Så ta gärna med en dunk extra vatten om du planerar att åka till ön, eller fyll på vattnet i vattenkiosken med avsaltat havsvatten som finns i Sandvik.

Att promenera på Öland innebär ibland att man går mitt i en kohage, som här. Att visa hänsyn och stänga grindar är A och O.

Störa lantbruk

Man får gå över staket och stenmurar om man inte raserar dem. Ofta finns stättor och de är till för att användas. Men man får inte klampa in på fält och odlade områden och det finns mycket kreatur så det är viktigt att stänga grindar. Det händer allt oftare att människor missar det. Lantbrukare blir alltmer hätska mot besökare. Jordbruk och turism är de viktigaste inkomstkällorna på Öland.

Köra i terrängen

Det är inte tillåtet att köra och parkera annat än på vägar, respektive parkeringsplatser. Att ge sig ut i naturmark med motorfordon är inte tillåtet, det regleras i terrängskörningslagen. Köra på mark som inte ämnad för biltrafik är extra känsligt när det är torrt eftersom slitaget blir extra stort.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.