Bild
Nästa artikel
Varningar i Ducato

Varningar i Ducato

Reportage

Lampor som varnar kan ge huvudbry även för den mest intränade bilisten. Här är en snabbguide till Fiats varningslampor som de ser ut i senare modeller av Ducato.

Varningar i Ducato

Funktionsfel på ABS-systemet. Bromsarna fungerar fortfarande, men inte den låsningsfria funktionen. Kör genast till serviceverkstad för kontroll. (Lyser den och handbromslampan samtidigt kan det vara fel på EDB-systemet.
 

Varningar i Ducato

Om lampan blinkar (vid exempelvis acceleration) är det halt ute och ESC-systemet går i funktion. Konstant sken betyder fel på ESC – ASR – Traction Plus – Hill Holder systemet varpå serviceverkstad ska kontaktas.
 

Varningar i Ducato

Om denna varningslampa lyser betyder det att du eller din passagerare är glömsk. Kontrollera att ni har spänt fast säkerhetsbältet! Kan även varna om man har ställt tunga föremål på passagerarsätet, vilket inte heller är trafiksäkert.
 

Varningar i Ducato

Fel på servostyrningen vilket gör att styrningen blir väldigt trög, även om det går att köra vidare med försiktighet. Meddelande visas i displayen också. Ta bilen till serviceverkstad så snart som möjligt.
 

Varningar i Ducato

Lampan tänds om det är fel på krockkuddarna. Övrigt: om passagerarkrockkudden behöver kopplas bort (vid färd med bakåtvänd barnstol) så görs det i färddatormenyn. Varningslampan för passagerarkudden sitter på mittkonsolen.
 

Varningar i Ducato

Däcktryckskontrollen (TPMS) signalerar tryckfall i däcken. Kör lugnt till närmaste säkra plats att stanna vid och kontrollera alla däck. Verkar däcken helt okej kan du försiktigt köra till närmaste pump och fylla på luft.
 

Varningar i Ducato
Varningar i Ducato

Lane Departure Warning System (LDWS). Körfältsvarnare (vänster och höger) varnar med respektive lampa och ljudsignal att du vinglar över linjen till vänster eller höger körfält. Du kan köra vidare men bör nog ta rast/vila på nästa ställe.
 

Varningar i Ducato

Fel på insprutningen. Om den är tänd märker du det förmodligen även på prestandaförlust och bränsleförbrukning. Du kan fortsätta köra om du undviker att belasta motorn hårt, men kontakta service så snart du kommer fram.
 

Varningar i Ducato

Om varningslampan med batteriet tänds betyder det att bilen får otillräcklig batteriladdning. Förr var det mindre akut men med dagens avancerade elsystem ska service kontaktas omedelbart.
 

Varningar i Ducato

Lyser när ”Up-systemet” är inkopplat på modeller med Comfort-Matic automatlådan. Knappen sitter vid växelväljaren och används vid starka uppförs- och nedförslut eller vid tung last. Funktionen gör kort sagt att lådan drar längre på växlarna.
 

Varningar i Ducato

A. Om lampan lyser med fast sken är oljetrycket dåligt. = Stanna bilen, stäng av motorn och kontakta service.

B. Om lampan blinkar varnar den för dålig motorolja (bara motorer med DPF, dieselpartikelfilter). Du kan köra vidare men byt olja snart.
 

Varningar i Ducato

Handbromsen är åtdragen, testa att trycka ner den i botten och se om lampan släcks. Lampan varnar även för låg bromsvätskenivå. Tänds den under körning ska du stanna direkt och kontakta Fiat service. Det kan vara läckage i bromsvätskesystemet.
 

Varningar i Ducato

Farthållaren i läget ON vilket betyder att du kan ställa in en hastighet genom att använda reglaget vid ratten. Detta är alltså ingen egentlig varningslampa utan mer en ”informationslampa” och du kan glatt köra vidare.
 

VISSTE DU ATT...

Tanksymbolen vid bränslemätaren visar även på vilken sida tanklocket sitter på de flesta bilar. Notera den lilla pilen till vänster om tanksymbolen på Ducato, tanklocket sitter enligt den på vänster sida.

Många av lamporna tänds när tändningen vrids på för lampkontroll, men ska släckas efter några sekunder.

Förutom lamporna ovan finns andra varningslampor för ASR, dimljus, dimbakljus, helljus, automatväxellådetemp.

Taggar: Reportage
Varningar i Ducato

Funktionsfel på ABS-systemet. Bromsarna fungerar fortfarande, men inte den låsningsfria funktionen. Kör genast till serviceverkstad för kontroll. (Lyser

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn med vår Premium-tjänst

Det här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.