Nästa artikel
50 år sedan månlandningen firas i Onsala
HALLAND

50 år sedan månlandningen firas i Onsala

Publicerad 16 september 2019 (uppdaterad 16 september 2019)
Rymdveckan i Västsverige pågår fram till den 19 september och firandet sker i Onsala där forskning om både universum och jorden har bedrivits sedan mer än femtio år.

Onsala rymdobservatorium har en lång tradition av att engagera allmänheten i dess forskning om rymden, astronomi och vår planet. Radioteleskopen vid observatoriet i Onsala har fascinerat och inspirerat besökare i alla åldrar ända sedan rymdåldern började.

Rymdobservatoriet är Sveriges nationella anläggning för radioastronomi och en av många forskningsinfrastrukturer vid Chalmers. Observatoriet förser forskare med utrustning för studier av jorden och resten av universum. I Onsala, 45 km söder om Göteborg, drivs fem radioteleskop samt utrustning för forskning om jorden och atmosfären. Observatoriet medverkar även i många internationella projekt inom astronomi och geodesi. Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers tekniska högskola är värd för observatoriet.

Samtidigt som rymdveckan pågår startar Chalmers byggandet av ett nytt besökscentrum för rymdteknik och astronomi, och första spadtaget inför det nya huset tas den 19 september. Själva bygget, mitt bland teleskopen vid Onsala rymdobservatorium, ska bli ett nyskapande projekt och placeras mellan Onsalas tvillingteleskop, som invigdes 2017, och observatoriets ikoniska 25-metersteleskop som byggdes 1963.

– Onsala rymdobservatorium har i över 50 år ökat vår förståelse av vårt universum och lett Chalmers mot ett allt större engagemang för rymdforskning och dess tillämpningar. I det nya besökscentrumet ska allmänheten få en större möjlighet att uppleva universum och vår rymdverksamhet, säger Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers.

– Våra teleskop och instrument ger forskarna en närkontakt med rymden och universum. Här använder vi dessutom rymdteknik för att mäta både havsnivå, jordskorpan och atmosfären. Med det nya huset vill vi ge fler besökare en chans att komma närmare rymden, och rymdtekniken, säger Eva Wirström, astronom vid Chalmers och avdelningschef för Onsala rymdobservatorium.

– Vi ska skapa en plats som gör forskningen mer tillgänglig för allmänheten. Att utforma en byggnad, i den här snudd på futuristiska miljön omgiven av gigantiska radioteleskop, är ett unikt och spännande uppdrag, säger ansvarig arkitekt Mattias Lind.

Bygget väntas pågå under 2020 och huset ska stå redo för de första besökarna 2021. Årets program under firandet innehåller en rad aktiviteter, föredrag och utställningar och det hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.