Bild
Nästa artikel

700 tranor på plats

HORNBORGASJÖN

Transäsongen står för dörren och på lördag är det dags för årets invigning. Senare under dagen nyinvigs dessutom Naturum Hornborgasjön.

Som vanligt är tranorna ett säkert vårtecken. I tisdags kväll gjordes en räkning av tranorna och 680 tranor skådades vid Trandansen även om årets första trana var tidigt på plats. Sedan dess har antalet ökat konstant och nu har man börjat servera korn till dem som anlänt och på lördag är det säsongsinvigning av verksamheten vid anläggningen sjöns sydända. Vid Trandansen blir det tal, musik, guidningar för allmänheten och tipspromenader på förmiddagen. Just nu rastar den stora mängden tranor i norra Tyskland inför etappen till Sverige och när de tar beslutet att flyga till Hornborgasjön beror på det tyska vädret. Det kommer mellan 15 000 och 25 000 tranor men totalt sett passerar runt 30 000 tranor rastplatsen vid Hornborgasjöns sydända.

– Vid Naturum Hornborgasjön deltar generaldirektören för Naturvårdsverket samt landshövdingen, dessutom blir det sång av manskör innan banden klipps och ytterligare ett antal aktiviteter genomförs, berättar Anders Bergström för Skövde Nyheter.

Lika säkert som att tranorna rastar vid Hornborgasjön varje år, lika säkert är det att fågelskådarna dyker upp. Redan nu har det börjat rulla husbilar i omgivningarna och Bergström räknar även med många tvåbenta gäster de kommande veckorna.

– Säsongens tyngdpunkt brukar vara ett par-tre veckor i början av april. Påsken i år lär bli väldigt intensiv, då den ligger rätt i tid. Tranornas ankomst är som en ritual som inviger våren, säger Anders Bergström, glatt förväntansfull.

Var?

Strax söder om Skara, E20 eller väg 49

GPS: N58°19'22", E13°32'59"

Vid södra änden av sjön finns en parkering utan el och vatten. Åk väg 184 mellan Skara och Falköping, följ skyltar mot ”Trandansen”. I övrigt är det restriktioner mot fricamping runt hela sjön.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.