Nästa artikel
Årets dansbandsvecka drar igång den 14 juli
DALARNA

Årets dansbandsvecka drar igång den 14 juli

Publicerad 8 juli 2019 (uppdaterad 8 juli 2019)
Sju kvällar, sex pulserande dansbanor och 82 dansband. Nästan 100 000 besökare kommer varje år för att njuta av musiken, dansen och stämningen på världens största dansevenemang. Men redan den 12:e tjuvstartar det med två visdagar.
Att dansa är attt leva livet, särskilt på ett evenemang som Dansbandsveckan i Malung! Det handlar om pardans till populärmusik av de bästa dansbanden och under de bästa förutsättningarna, det vill säga de bästa dansgolven och de bästa dansbanden i trivsam miljö. Hela Malung förvandlas under en vecka till ett jättelikt danspalats. 82 dansband på sex dansbanor får människor att svänga runt i bugg, foxtrot, swing, lindyhop och gammeldans.

Vi går tillbaka drygt femtio år i tiden för att hitta starten så vi befinner oss på 60-talet, jazzen började ge plats för pop- och rockmusik och jazzorkestrarna började spela en mer schlagerinriktad dansmusik. I Malung älskade man att dansa och Malungs idrottsförening (MIF) ordnade dans varje söndag.

Under 80-talet kom discomusiken och dansband fick töntstämpel. Runt om i Sverige pratades det om dansbandsdöden och inte ens glittriga kostymer verkade råda bot på detta. Söndagsdanserna var inte längre välbesökta och hotet om nedläggning svävade som ett svart moln över Malung.

Apropå de glittriga kostymerna, det finns en anledning att det blev så. Skattereglerna ändrades så att enbart scenkläder som inte kunde användas privat blev avdragsgilla kostnader och på så sätt föddes den klädkultur som blev så fantasifylld att kostymerna inte på något sätt kunde anses som en del av den privata garderoben. 

Skinnmakare Bertil Elfström fick då idén att danserna trots rådande trender skulle utökas till en hel vecka, med motiveringen ”kan andra ordna visfestivaler en hel vecka så ska väl vi kunna få folk att dansa en hel vecka”. Olyckskorparna kraxade, men tack vare ett stressat kommunalråd som ville hem till middagen, så utlovades 50 000 kr i garanti från kommunen och en tidsfrist på ett år.

1986 drogs Dansbandsveckan med sex dansband igång och det blev en förlustaffär men redan andra året gick evenemanget ihop. Sedan dess har veckan gett vinst varje år som bland annat bidragit till en fotbollshall i Malung, en nyrenoverad Folkets Park och stabil ekonomi för föreningslivet där hela 20 föreningar kan stöttas ekonomiskt. Svenska Dansbandsveckan i Malung drivs av två ideella föreningar Malungs IF och Folkets Park Orrskogen.

Idag möts hela dansbandssverige på evenemanget och ofta också band från länder som Finland, Norge, Island och Danmark. Det gäller inte bara dansbanden, numer rullar det in över 3 000 husvagnar och husbilar i Malung. Cirka 50 000 dansbiljetter säljs till alla sorter nyfikna som är allt från nybörjare, nöjesdansare till erfarna proffs från hela Norden.

Och överallt möts man av leenden. Kanske inte så konstigt med tanke på att dans och musik ger glädje, motion och gemenskap. Många säger att Dansbandsveckan är årets roligaste vecka och att man alltid längtar till nästa tillfälle. Det är en sporre nog att driva Dansbandsveckan vidare med visionen att få hela Norden att dansa.

Här hittar du årets program!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.