Bild
Nästa artikel

Briggen Tre Kronor

SMÅLAND

Den vackra briggen Tre Kronor af Stockholm gästar Oxelösund 9-11 juli. Under vistelsen arrangerar briggen ”Öppet skepp”, seglingar samt visar den nya miljöutställningen.

Öppet Skepp och Seglingar
Under besöket i Oxelösund bjuder Tre Kronor af Stockholm in till "Öppet Skepp" och seglingar där man får uppleva hur det är att segla ett äkta segelfartyg på samma sätt som man gjorde vid mitten av 1800-talet. Under seglingen får alla som vill vara med och prova på. Man behöver inte kunna något om segling utan besättningen berättar och instruerar så att alla kan vara med.

Miljöutställning
Miljöutställningen är framtagen i samarbete med forskare vid Stockholms universitet och handlar om rester av läkemedel och kosmetika som spolas ut i våra vatten, kemikalier i plaster i leksaker och andra produkter som vi hittar i våra hem samt om ämnen som finns i vår mat och som misstänks kunna påverka oss. Utställningen är utformad som en ”etta med kök” där man hittar produkter som vi omger oss med i vår vardag. Här finns information om vilka som är skadliga och hur vi kan undvika eller hitta alternativ till dessa. Syftet är att på ett enkelt sätt hjälpa den enskilda individen och att i förlängningen rädda Östersjön.

Ungdomsverksamhet
Hållbara Hav satsar stort på ungdomsverksamhet och hela sommaren seglar ungdomar med Tre Kronor för att lära sig mer om och få en ökad förståelse för Östersjöns betydelse och de problem som vi måste lösa för ett levande och friskt hav i framtiden. Ungdomar från Marina Läroverket i Stocksund gör praktikarbeten ombord och med på seglingen till Oxelösund medverkar ensamkommande flyktingungdomar som får möjlighet att se Östersjön från ett äkta segelfartyg och uppleva den speciella gemenskap som uppstår ombord på ett fartyg.


Program
Miljöutställning: Onsdag 9 juli Tid: 12-16. Torsdag och fredag 10-11 juli. Tid: 11-16. Plats: Järntorget.

Öppet Skepp: Onsdag 9 juli Tid: 13-18. Torsdag och fredag 10-11 juli. Tid: 11-12.30 samt 13.30-15.00. Plats: Fiskehamnen, Femöres Marina. Tåg går från Järntorget.

Segling: Torsdag och fredag 10-11 juli. Kvällskryssning. Tid:16-20.
Lördag 12 juli kl 08-18. Dagsegling från Oxelösund till Nynäshamn. 
Plats: Fiskehamnen, Femöres Marina. Tåg går från Järntorget.


Sveriges Radio Sörmland gör ett reportage och direktsänder ombord på briggen på fredag 11 juli kl.10:30-11:00 före ”Öppet skepp” startar.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.