Bild
Nästa artikel

Dags för Tomtens mest slitsamma dag

JUL

Trots det övermänskliga väsen Tomten är har han nog ändå varit tvungen att vila upp sig ordentligt inför julaftons slit. Men hur får Tomten egentligen tiden att räcka till och är han verkligen övermänsklig eller bara en myt?

Vi får helt enkelt börja kolla hur det skulle kunna gå till, för visst är det lite märkligt att vår käre Tomte får ihop det hela?

Inte en enda av de kända arterna av renar kan flyga men Tomtens renar flyger ofta på bilderna så därför måste det ju vara sant. Kanske är det någon av de ytterligare 300.000 levande organismer som väntar på att klassifieras även om flertalet av dessa antas vara insekter och bakterier? Även om vårt sunda förnuft talar emot dessa flygande renar så kan vi ändå inte helt utesluta att de finns även om det bara är Tomten som verkar ha sett dem i levande livet.

Det finns två miljarder barn på jorden. Vi väljer dock att koncentrera oss på de kristna barnen som väntar på att Tomten ska komma och gör oss på det sättet av med så många att vi bara får ihop 378 miljoner, en avsevärd arbetsbesparing för Tomten. Vi är också snälla och hoppas att de klumpar ihop sig med 3,5 barn per hushåll, i snitt förstås, vilket blir 91,8 miljoner hem. Nog borde föräldrarna ha lyckats med att få ett av dessa barn att vara snälla under det gångna året så att de kvalar in för en julklapp.

Jultomten har 31 jultimmar att arbeta på, tack vare de olika tidszonerna och jordens rotation om man antar att Tomten är logisk och reser från öst till väst. Detta medför 822,6 besök per sekund och man kan förundras över att barnens tindrande ögon ens hinner uppfatta Tomtens närvaro. Det är kanske tur att inte alla barnen förväntar sig att se honom när han lämnar sina julklappar eftersom många av barnen sover när han kommer. En stressad Tomte kan ju vara lite skrämmande för de små. För Tomten har inte mer än 1/1000 sekund på sig att parkera, hoppa ur släden, krångla sig ner i skorstenen, fylla sockorna med klappar, lämna resten av klapparna under granen, äta de godsaker som möjligen blivit kvarlämnade, få sig själv upp genom skorstenen igen, tillbaka upp i släden och sätta fart vidare mot nästa hus. Tala om stress på jobbet!


Vi antar nu att vart och ett av dessa hushåll är jämt utplacerade över jorden (vilket vi naturligtvis vet inte är sant men för våra uträkningars skull så får vi acceptera detta), och det ger 1,2 kilometer per hushåll och en total resa av 120,8 miljoner kilometer. Vi hoppas att Tomten inte behöver göra uppehåll för vad de flesta av oss måste göra minst en gång var 31:e timme och så får vi inte heller glömma att renarna skall ha lite julgodis under resan. Detta innebär att Tomtens släde rör sig med en hastighet av 1045 kilometer i sekunden vilket innebär 3000 gånger ljudets hastighet. För jämförelsens skull rör sig den snabbaste människobyggda farkosten, Ulysses rymdsond, i den löjligt låga  hastigheten av 43,8 kilometer i sekunden. En jordbunden ren kan springa i högst 24 kilometer i timmen men här pratar vi ju om den okända flygande arten av tomterenar som uppenbarligen är lite snabbare.

Slädens last tillför ytterligare ett intressant inslag. Om vi antar att varje barn inte får tyngre julklappar än vad en LEGOsats av lagom storlek väger, ungefär 1,5 kilo, har släden en last på 321 000 ton, men då är inte den lite överviktiga Tomten inräknad. På marken kan konventionella renar inte dra mer än 220 kilo. Även om man går med på att Tomtens unika flygande renar kan dra tio gånger den normala vikten räcker det inte med åtta renar. Vi behöver faktiskt 214 200 oupptäckta flygande renar. Förutom att det blir problem att parkera ökar det slädens vikt till 353 430 ton.

Bara för jämförelsens skull är detta fyra gånger fartyget Queen Elizabeths vikt. Vi kan inte heller bortse ifrån att 353 000 ton som färdas i 1045 km i sekunden skapar ett enormt luftmotstånd som kommer att värma renarna till liknande temperaturer som rymdskepp som återvänder till jordens atmosfär får. Den matematiskt kunnige läsaren ser genast att ledarparet bland renarna kommer att absorbera 14.3 quintiljoner joule av ren energi. I sekunden. Var. Kort sagt, det är inte underligt att mulen blir röd så det verkar ju i varje fall stöda teorin. Mer underligt är att de inte omedelbart förintas i eld och utsätter de bakomvarande renarna samt Tomten (!) för en öronbedövande ljudexplosion. Hela rengruppen kommer att upplösas under en tidslängd av 4.26 tusendelar av en sekund. Tomten kommer under tiden att utsättas för centrifugalkrafter 17.500,06 gånger gravitationskraften. En löjligt smal Tomte på endast 182 kilo kommer då att pressas mot slädens bakre vägg med en kraft av 3.149.961 kilo.

Slusatsen är därför att Tomten är övermänsklig eller död. Men eftersom Tomten bevisligen finns eftersom barnen varje år får sina julklappar så måste Tomten vara övermänsklig och så också hans flygande renar.
Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.