Nästa artikel
Den 5/10 är det dags för Mikaeli marknad i Sjöbo
SKÅNE

Den 5/10 är det dags för Mikaeli marknad i Sjöbo

Publicerad 3 oktober 2019 (uppdaterad 3 oktober 2019)
Nu i skördetider, men innan höstkylan riktigt slagit till i södra Sverige är det dags för marknad i Sjöbo, en plats fylld med tradition. Här samlas runt 300 knallar för att visa upp vad Skåne har att erbjuda!

När tröskningen var över, äpplena plockade och sylten kokad lockade förr Mikaeli marknad många besökare för att roa sig lite innan vintern lade sig över landet. Frukt, grönsaker och syltburkar köptes och såldes, vintergarderoben fylldes på med varma kläder och en och annan kanske tog sig en liten. Än idag håller Mikaeli marknad fast vid traditionen och är fortfarande en riktig skördemarknad med mat, hantverk och slöjd. Men Mikaeli marknad är fortfarande höstens stora folkfest i Sjöbo.

Passa på att gå en sväng bland marknadsstånden, handla honung, äpplen, ekologiska grönsaker eller varför inte en pumpa att pryda med? Eller kika på hantverk av ljus eller betong, ät god mat, ta en glass eller en munk. Men de som så önskar kan även åka karusell eller hoppas på en storvinst i någon tombola. Helt enkelt, en härlig skånsk skördemarknad.

Man kan förstås även passa på att besöka Sjöbo Gästgivaregård, kanske njuta av en gåsamiddag eller någon annan av traktens specialiteter. Allt tillagat med skånsk kärlek och omsorg samt som sig bör serverat i äkta gästgivaremiljö. 

Upprinnelsen till dagens gästgiverier går tillbaka till 1279 när Magnus Ladulås stadgade att bönderna skulle turas om att ansvara för mat och logi för resande men när nationalstaten växte fram under 1600-talet krävdes betydligt mer resande för kronans folk. Det behövdes förbättrade vägar, milstenar, organiserat skjutsväsende samt gårdar där de resande kunde äta och vila. 

Efter det att 1649 års gästgivareordning avskaffat böndernas "fria" gästning för resande personer i kronans tjänst i Sverige uppfördes gästgiverier runt om i landskapet med högst två mil mellan sig. Som vägvisning sattes det upp stentavlor med namn och avstånd till de omkringliggande gästgivaregårdarna och som finansiering fick de ensamrätt till alkoholutskänkning. Efter freden i Roskilde 1658 var införandet av gästgivareordningen en av de första åtgärder som de svenska myndigheterna vidtog för att försvenska Skåne med ett utbyggt vägnät och militär kontroll. Det är inte att undra på att marknaden tog plats just här och i år håller den öppet mellan kl 10 och 17.

Samma dag arrangerar Sjöbo Handelsklubb Sjöbodagen då butikerna håller öppet och med arrangemang på torget. 

Nytt för i år är att du redan på fredagen den 4/10, mellan kl 14 -20, kan åka karusell och äta något gott på marknadsplatsen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.