Bild
Nästa artikel

Efter 115 år gick tävlingsbilen i mål

STOCKHOLM

Först efter 115 år kom Sveriges äldsta bevarade tävlingsbil, en Vabis 1903, att nå målet på Stockholms Stadion. Bilen tvingades bryta Sveriges första  ”Automobiltäfling” 12 juni 1904 men har nu äntligen nått sitt mål lördag 18 maj kl 13:00.

Vabis 1903 är Sveriges äldsta bevarade och körbara tävlingsbil och enda överlevande fordon från den första biltävlingen som arrangerades i Sverige. Bilen ägs av Surahammars kommun och har  iordningställts av Aros Motorveteraner. Vabis 1903 var den fjärde bil som konstruerades av Surahammars Bruk och byggdes på dotterföretaget Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje (Vabis) varefter den försågs med kaross från Paris. Bilen är numera körklar och deltog i höstas i det anrika uppvisningsloppet i Storbritannien London-Brighton Run, där bilen väckte sensation och belönades med flera hedersutmärkelser och priser.

Det var SAK - Svenska Automobil Klubben (1906 namnändrad till KAK, Kungliga Automobil Klubben), som den 12 juni 1904 arrangerade Sveriges första ”Automobiltäfling”. Startfältet samlade totalt 10 bilar och man startade vid dåvarande Idrottsparken, idag mer känt som Stockholms Stadion. Tävlingssträckan var Stockholm-Uppsala-Stockholm, och just denna Vabis tvingades bryta tävlingen söder om Uppsala med endast 7 mil kvar till mål pga en trasig drivaxel. Nu 115 år senare, med start 18 maj klockan 09:00, kommer bilen att köra den sista sträckan från bron vid Flottsund, söder om Uppsala, till Stockholm och äntligen gå i mål samma dag kl.13.00 vid Stockholm Stadion vid Södra entrén/Drottning Sofias Väg.

Vid målgången flaggades ekipaget in gemensamt av KAK och MHRF, Motorhistoriska Riksförbundet.

Missa inte att klicka igång videon där du kan se tävlingsbilen susa fram över nejden!

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.