Nästa artikel
Fest för folkdansare i Helsingborg
SKÅNE

Fest för folkdansare i Helsingborg

Publicerad 27 juli 2015 (uppdaterad 1 november 2019)
Nästa vecka intar 250 folkdanslag Helsingborg. Det betyder 6000 folkdansare på plats under 5 dagar den 5-9 augusti. Förberedelserna har varit igång i över ett år och nu går evenemanget in i en intensiv fas för att allt ska vara klart i tid.

- Det är bara roligt, alla har sina arbetsuppgifter och vet vad som ska göras. Det är många personer inblandade i ett sådant stort evenemang som Europeade är, säger Helen von Platen, projektledare.

Det är den 52e upplagan av folkdansfestivalen Europeade i år, som dessutom har slagit deltagarrekord. Grupperna kommer från olika hörn i Europa: Belgien, Tyskland, Italien, Spanien, Skottland, Danmark, Finland, Estland och många fler. Även många svenska och skånska folkdanslag deltar.

- Det är stort att Europeaden kommer till Sverige för första gången, trots att den funnits i dryga 50 år. Det kommer bli en fest för både öga och öra med alla folkdräkter och härlig musik. Dansen och musiken skapar en stark gemenskap mellan deltagarna, säger Marianne Halling från Svenska Folkdansringen.

Det hålls en välkomstkväll den 5 augusti på Stora Scenen på Henry Dunkers Plats, där alla de skånska lagen kommer dansa och spela, sammanlagt är det 280 musiker och folkdansare. I centrum för kvällen står den skånska folkdansen och kulturen. Spritt i Helsingborg med omnejd kommer det finnas 14 scener med dans och sånguppträdanden varje dag. Det hålls också en parad den 6 augusti från Gröningen till Stadsparken där alla deltagare dansar in staden. 

Fakta: Europeade

Europeade är Europas största återkommande folkdans- och musikfestival och anordnades för första gången i Antwerpen 1964. Syftet bakom festivalen är att gynna olika kulturer och hitta gemenskapen i dansen.

Scenerna är placerade på Helsingborg Arena (biljett krävs), Fredriksdal (inträde), Sofiero (inträde), Sundstorget, Henry Dunkers Plats, bakom Dunkers Kulturhus, Kungstorget, Stadsparken, Stortorget, Rådhustorget, St Maria Kyrka, Gustav Adolfs Kyrka, Mäster Palms Plats och Gustav Adolfs Torg.

Europeade 2015 arrangeras av Europeade och Helsingborg Arena och Scen genom Helsingborgs Stad. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.