Nästa artikel
Fredriksdal museer och trädgårdar fyller 100 år
SKÅNE

Fredriksdal museer och trädgårdar fyller 100 år

Publicerad 30 januari 2018
1918 skänkte Gisela Trapp Fredriksdal till Helsingborgs stad och nu, hundra år senare, firas detta friluftsmuseum med sin botaniska trädgård. Festligheterna inleds den 17 mars och fortsätter under hela 2018.

Fredriksdal är Sveriges enda kombinerade friluftsmuseum och botaniska trädgård och där finns idag mycket mer. Man hittar exempelvis Kulturmagasinet med Helsingborgs museers föremålssamling, en teater samt pedagogisk verksamhet som har en avgörande roll i bevarandet av det levande kulturarvet.

Gisela Trapp, som var en visionär kvinna, gjorde en enastående kulturgärning när hon skänkte Fredriksdal till staden. Tack vare det räddades egendomen undan samtidens exploatering och kunde bli en plats för helsingborgarna i all framtid. Denna kulturskatt och traditionsbärare ska nu hyllas med extra jubileumsfestligheter, aktiviteter och utställningar under detta år.

Jubileumsdagen

Det stora hundraårsfirandet hålls på nationaldagen, men redan den 17 mars blir det öppet hus och ”Fredriksdal 100 år idag” på Kulturmagasinet. Då är det nämligen på dagen 99 år och 363 dagar sedan Helsingborg stad tog över familjen Trapps egendom och gjorde den till ett av Sveriges största friluftsmuseum. Jubileumsdagen bjuder på historiska festligheter, digital inblick i museisamlingen, guidningar på Fredriksdal och i Helsingborg city, jubileumskaffe och kakor.

Det stora firandet

Som den traditionsbärare Fredriksdal är känns det på något sätt givet att kombinera jubileumsfesten med Sveriges nationaldag. Det blir en folkfest med fri entré:

– Kronan på 100-årsfirandet blir helt klart Fredriksdals kombinerade jubileumsfest och nationaldagsfirande. På nationaldagen den 6 juni är det fri entré för alla och vi hoppas på fullt hus. Och strålande solsken! Det är ett jubileumsår för alla i Helsingborg! Det här är hemmaplan för helsingborgarna och vi kommer att bjuda på en massa trevliga upplevelser under 2018. Jubileumsåret är en garant för ett bra år på Fredriksdal. Utöver det vanliga programmet kan våra besökare förvänta sig festliga aktiviteter, arrangemang och intressanta utställningar på temat 100 år, säger projektledare Maria Axelsson.

Att Fredriksdal förändrats sedan Gisela donerade ägorna är ju ganska självklart men i vilken riktning ska Fredriksdal utvecklas i framtiden?

– Det är viktigt att området förblir en grön miljö i vår moderna stadsbild. Tidigare har ägorna varit större men under åren har delar av marken sålts av för att bygga bostäder. Fredriksdal är en otroligt viktig plats, inte minst för stadens många barn och ungdomar som går i skolan. Det är en plats för natur och kultur helt olik andra platser i Helsingborg. På Fredriksdal kan barn i olika åldrar lära sig med alla sinnen: en historielektion där historien faktiskt går att se med egna ögon och att smaka och lukta på. Här påbörjas en framtida relation med skolbarnen. När de sedan blir vuxna och får egna barn kommer de tillbaka till Fredriksdal och för sina intressen och lust att upptäcka vidare. Gisela har en stor del i detta arv och utan hennes förkärlek för naturen och kulturen skulle Helsingborgs barn aldrig få uppleva stadens historia på det här sättet. Det är inte alla städer som har den här unika möjligheten. Jag hoppas också att vi framgent kan vara lika framsynta som Gisela en gång var och fortsätter vara rädda om och bevara och utveckla stadens gröna rum, säger projektledare Maria Axelsson.

Håller man koll på Fredriksdal.se/100ar så missar man inga detaljer och kan dessutom se jubileumsfilmen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.